14/10/2021 14/10/2021 Το εμβληματικό πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και το Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Νιάρχος σε υψηλότατο επίπεδο στις 25 και 26 Οκτωβρίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη και η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κα...
14 Οκτωβρίου, 2021 - 22:23

Ασυνόδευτα ανήλικα: «Η συνεργασία δείχνει τον δρόμο για το μέλλον»

Διαδώστε:
Ασυνόδευτα ανήλικα: «Η συνεργασία δείχνει τον δρόμο για το μέλλον»

Το εμβληματικό πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και το Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Νιάρχος σε υψηλότατο επίπεδο στις 25 και 26 Οκτωβρίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη και η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κα Ειρήνη Αγαπηδάκη. Υπενθυμίζεται ότι η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων ανηλίκων δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2020 με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συνέντευξη έλαβαν μέρος όλοι όσοι συνεργάστηκαν με το υπουργείο, στο μοναδικό αυτό εγχείρημα που υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου εν μέσω πανδημίας. Ο λόγος για την εκπρόσωπο της Κομισιόν κα Νασίρα Μπουλεουάτ, τον επικεφαλής του EASO στην Αθήνα κ. Δημήτρη Παγίδα, τον επικεφαλής του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) Ελλάδας κ. Τζιανλούκα Ρόκκο, την επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κα Μιρέιγ Ζιράρ και τον εκπρόσωπο της UNICEF στην Ελλάδα κ. Λουτσιάνο Καλεστίνι.

Όλοι υπογράμμισαν την αξία της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς, που οδήγησαν σε μια ιστορία επιτυχίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Μια επιτυχία σε αριθμούς: Ήδη 1047 ασυνόδευτα έχουν μετεγκατασταθεί με ασφάλεια, άλλα 1035 άτομα, οικογένειες με παιδιά με σοβαρό νόσημα βρίσκονται ήδη στην Γερμανία και έχουν δρομολογηθεί 485 ακόμα μετεγκαταστάσεις. Στην επιτυχή μετεγκατάσταση αποφασιστική υπήρξε η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας, των κατά τόπους εισαγγελικών αρχών, της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη Συνέντευξη Τύπου έγινε στο νέο πρόγραμμα Helios του ΔΟΜ, το Helios junior στο οποίο θα εντάσσονται τα ασυνόδευτα έξι μήνες πριν από την ενηλικίωσή τους και έως 21 ετών, καθώς και στο νέο εκπαιδευτικό τριετές πρόγραμμα της Unicef που ήδη εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα και αφορά στην ομαλή μετάβαση από την μη τυπική στην τυπική εκπαίδευση και στο δημόσιο σχολείο.

Ακολουθούν οι δηλώσεις πολιτικής ηγεσίας και εμπλεκομένων οργανισμών μετά το τέλος της Συνέντευξης Τύπου:

Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη – Σοφία Βούλτεψη  

 «Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να φέρει σε πέρας έργα μεγάλης πνοής και υψηλού ανθρωπιστικού συμβολισμού. Η Ευρώπη απέδειξε πως μπορεί να προωθήσει την αλληλεγγύη στην πράξη. Η επιτυχημένη συνεργασία δείχνει τον δρόμο για το μέλλον. Όλοι μαζί αποδείξαμε πως η προστασία της εθνικής κυριαρχίας, η τήρηση των Διεθνών Συνθηκών και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι έννοιες ασύμβατες αλλά συμπληρωματικές».

Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων-Ειρήνη Αγαπηδάκη

«Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης συνέβαλε σημαντικά στο να μπορέσει η χώρα μας να καταργήσει την προστατευτική φύλαξη, να μεταφέρει τα ασυνόδευτα ανήλικα από τα νησιά καθώς και να εντοπίσει και να προστατεύσει όσα ζούσαν άστεγα. Αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του πως η διαχείριση του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα της διαχείρισης του σε εθνικό επίπεδο και ειδικά σε περιπτώσεις όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που χρήζουν άμεσης προστασίας».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή(EU COMISSION) – Nacira BOULEHOUAT

«Η τρέχουσα άσκηση εθελοντικής μετεγκατάστασης στην Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όχι μόνο με ένα κράτος μέλος υπό πίεση, αλλά και με τα πιο ευάλωτα άτομα. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 4.400 ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.000 ασυνόδευτων ανηλίκων, έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί μεγάλο επίτευγμα υπό την τρέχουσα κατάσταση πανδημίας. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι ο συντονισμός και η διευκόλυνση της άσκησης και η διάθεση χρηματοδότησης της ΕΕ στις συμμετέχουσες χώρες και φορείς».

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο( EASO) – Δημήτριος Παγίδας


«Η 
EASO είναι περήφανη που διευκόλυνε αυτό το σημαντικό σχέδιο που έδειξε απτή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την Ελλάδα, παρέχοντας σε 1.020 ευάλωτα παιδιά μια ευκαιρία για μια ασφαλή νέα ζωή.

Με εκατοντάδες προσωπικό ήδη στην Ελλάδα, και μετά από μια μεγάλη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και όλους τους σχετικούς εταίρους, η EASO υποστήριξε τη διεξαγωγή αντιστοίχισης ασυνόδευτων ανηλίκων με τα δεσμευόμενα κράτη μέλη και τη διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης βέλτιστου συμφέροντος του καθενός, για να διασφαλιστεί ότι η προτεινόμενη μετεγκατάσταση είναι πράγματι προς το συμφέρον του παιδιού.

Αυτό το επιτυχημένο σχέδιο απέδειξε ξανά πώς ένα κράτος μέλος και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά για να προστατεύσουν αυτούς που έχουν ανάγκη. Η EASO παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην προώθηση αυτής της ισχυρής συνεργασίας και στην υποστήριξη των Ελλήνων συνεργατών μας».

 

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) – Gianluca Rocco

«Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης έχει αποδειχτεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών και της Ελλάδας. Επίσης έχει επιτρέψει στην Ελλάδα να εστιάσει τους πόρους της στη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος στήριξης των ασυνόδευτων ανηλίκων με βιώσιμο τρόπο. Περισσότερα από 1,000 ασυνόδευτα παιδιά μετεγκαταστάθηκαν τον τελευταίο χρόνο και ο ΔΟΜ δηλώνει έτοιμος να συνεχίζει να στηρίζει αυτόν τον μηχανισμό», δήλωσε ο Gianluca Rocco, Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας».

 

UNICEF – Luciano CALESTINI

«Η UNICEF υποστηρίζει τη διαδικασία εθελοντικής μετεγκατάστασης στην Ελλάδα από την αρχή της πρωτοβουλίας σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, την ΕΕ, τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία, ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα συλλογικής δράσης σε δώδεκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, πάρα πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι εξακολουθούν να στερούνται προοπτικών για μια βιώσιμη λύση. Με τη συμμετοχή περισσότερων κρατών μελών που εφαρμόζουν εξορθολογισμένες διαδικασίες και λιγότερους περιορισμούς, ένα ασφαλές μέλλον για κάθε παιδί που κινείται στην Ευρώπη είναι προσιτό» σημείωσε ο κ. Luciano Calestini, Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα».

 

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR )– Mireille GIRARD

 «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει από την πρώτη στιγμή ενεργή συμμετοχή σε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα που στοχεύει να διασφαλίσει τα δικαιώματα και το συμφέρον των παιδιών σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Τα μέλη του προσωπικού μας και οι εταίροι μας έχουν συμβάλει μέσα από τον εντοπισμό των πλέον ευάλωτων ασυνόδευτων παιδιών, και ειδικότερα παιδιών που είναι άστεγα ή διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες, καθώς και στη συνοδεία τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και μέχρι το στάδιο πριν από την αναχώρησή τους. Αυτά τα προγράμματα είναι πολύτιμα και μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις ζωές των ασυνόδευτων παιδιών και των ευάλωτων οικογενειών. Είναι προγράμματα που πρέπει να συνεχίσουν με τρόπο προβλέψιμο και βιώσιμο, στη βάση ενός αποτελεσματικού επιμερισμού της ευθύνης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων