Μ. Χαρακόπουλος: «Ο σεισμός λάβωσε και εκκλησίες στο Κιλελέρ»
«Η καμπάνα σε κάθε χωριό, ανεξαρτήτως του βαθμού που θρησκεύει κανείς, υπενθυμίζει στο συλλογικό υποσυνείδητο ποιοι είμαστε και τους άρρηκτους δεσμούς ελληνισμού και ορθοδοξίας. Ιδιαίτερα φέτος, που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έναντι του οθωμανικού ζυγού, οφείλουμε να αναρωτηθούμε αν θα είχε διασωθεί το ρωμαίικο ή θα είχε “τουρκέψει” χωρίς την ορθόδοξη εκκλησία, που λειτούργησε ως πραγματική κιβωτός εθνικής σωτηρίας κατά τη μακρά τουρκική σκλαβιά. Χρέος, λοιπόν, της πολιτείας είναι η διάσωση και η συντήρηση των εκκλησιών, όχι μόνο για να αποδοθούν και πάλι προς χρήση στους πιστούς, αλλά γιατί είναι μέρος της ταυτότητας μας». Αυτά τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψή του στην Παναγία του Κραννώνα, που υπέστη ζημιές από την ενεργοποίηση του σεισμικού ρήγματος του Τυρνάβου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Κραννώνα, Αχιλλέα Χατζούλη και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Κιλελέρ, Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, για τις ζημιές που υπέστησαν ναοί και κατοικίες στον δήμο Κιλελέρ, όπου άφησε επίσης το αποτύπωμά του ο σεισμός. Μεταξύ των κτηρίων δε που υπέστησαν ζημιές είναι και εκκλησίες χαρακτηρισμένες ως μεταβυζαντινά μνημεία, αλλά και νεότερες, που λειτουργούν ως ενοριακοί ναοί.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μετά την ενημέρωση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετέβη στο προσκύνημα της Παναγίας στον Κραννώνα, όπου τον ανέμενε ο πρόεδρος του χωριού, Κώστας Τσιαγκλάνης, ο π. αντιδήμαρχος Κραννώνα, Τάκης Κούρτης και ο επίτροπος της εκκλησίας, Ιωάννης Σταμάτης. Ο ναός, που εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής, ανεγέρθηκε το 1895 στο σημείο όπου βρέθηκε το 1867 η εικόνα της Παναγίας. Πρόκειται για βυζαντινού τύπου σταυροειδή ναό μετά τρούλου με κόγχες για τα αναλόγια των χορών, κάτι που συναντάται στις Ι. Μονές του Αγίου Όρους. Δυστυχώς, ο ναός έχει υποστεί ρηγματώσεις σε πολλά σημεία της τοιχοποιίας του, εμφανή τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, σοβαρές ζημιές έχει υποστεί επίσης ο ενοριακός ναός του Αγίου Δημητρίου στα Βούναινα, όπως τον ενημέρωσε ο πρόεδρος του χωριού, Ιωακείμ Χατζηλιάδης, καθώς το κτίσμα της δεκαετίας του ’70 κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση από τα συνεργεία των μηχανικών που προέβησαν σε αυτοψία. Αναφέρεται επίσης πως ο Μ. Χαρακόπουλος επικοινώνησε με τους οικείους μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο, ενημερώνοντας τους ότι θα παρακολουθεί στενά την αποκατάστασή τους.
Σημειώνεται ακόμα πως για μεν την Παναγία Κραννώνα, ήδη, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια έχει προβεί σε αναφορά στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη με την οποία είχε επικοινωνία και ο Θεσσαλός πολιτικός, προκειμένου άμεσα να υπάρξουν σωστικές παρεμβάσεις και μελέτη για την αποκατάσταση του μνημείου. Αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, τέλος ότι για τον ενοριακό ναό των Βουναίνων, όπως και για όλες τις εκκλησίες που δεν είναι χαρακτηρισμένες ως νεότερα μνημεία που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό, θα υπάρξει κρατική αρωγή για την αποκατάστασή τους στο 80% του κόστους των ζημιών, όπως προβλέφθηκε και στην περίπτωση του σεισμού στη Σάμο.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.