Επικαιρότητα
05 Φεβρουαρίου, 2021

Covid-19: Το απόγευμα τα νέα μέτρα

Διαδώστε:

Εναγωνίως αναμένουν τη σημερινή εισήγηση των ειδικών τόσο οι κυβερνητικοί όσο και οι απλοί πολίτες, προκειμένου οι μεν να αποφασίσουν εάν θα παρθούν νέα μέτρα ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και οι δε να μάθουν πώς θα συνεχίσουν να κινούνται στην καθημερινότητά τους. Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει ακόμα και το τι θα γίνει με τις εκκλησίες… 

Έχοντας ανοιχτά όλα ενδεχόμενα, οι ειδικοί εξετάζουν τις επιλογές τους χωρίς να αποκλείουν τίποτα. Βασική παράμετρο για τη λήψη των τελικών αποφάσεων αποτελεί η πορεία των δεικτών των προηγούμενων 24ώρων και η ενδεχόμενη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η κυβέρνηση θα ακούσει τις εισηγήσεις των επιστημόνων και θα ανακοινώσει τα όποια νέα μέτρα στις 18.00 κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. 

Τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σε τετραψήφιο νούμερα, καθώς χθες Πέμπτη καταγράφηκαν 1.070 νέες μολύνσεις, ενώ η Αττική «βράζει» με 533 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως φαίνεται απ’ όλες τις μέχρι στιγμής δημόσιες τοποθετήσεις, η αυστηροποίηση των μέτρων -σε κάποια επίπεδα τουλάχιστον- δεν θα αποφευχθεί.

Μερίδα ειδικών εισηγείται τις εξής τρεις βασικές προτάσεις:

Πρώτον, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ενώ από Δευτέρα να επιστρέψει η απαγόρευση στις 9 μ.μ. Εάν συμβεί αυτό, τα καταστήματα θα κλείνουν στις 5 μ.μ.

Δεύτερον, απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο με αποστολή του αριθμού 6 σε sms. Oι ειδικοί θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν αισθητά οι συναθροίσεις σε σπίτια, καθώς σήμερα μπορεί μια παρέα πολλών ατόμων να στείλει sms με τον αριθμό 6 και να μαζευτεί σε σπίτια για τα λεγόμενα «κορωνοπάρτι», που αποτελούν βασικές εστίες μετάδοσης.

Τέλος, εξετάζεται και το θέμα της κατάργησης του click inside και να παραμείνει μόνο το click away.

Οι εισηγητές της παραπάνω δέσμης μέτρων ισχυρίζονται ότι δεν πλήττει περαιτέρω την οικονομία, αλλά στοχεύει μόνο στον περιορισμό της κινητικότητας των πολιτών. Η κυβέρνηση θα εξετάσει σήμερα τις τελικές εισηγήσεις και θεωρείται πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε κάποια «λελογισμένη» αυστηροποίηση των μέτρων.

Όσον αφορά τα σχολεία, δύσκολα θα αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς, καθώς οι συνεχείς εναλλαγές έχουν μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά. Εξάλλου, παρότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εξακολουθούν να είναι ανοδικά, δεν αποτελούν «αιτία πανικού», όπως λένε αρμοδίως κυβερνητικές πηγές.

Διαδώστε: