Επικαιρότητα
26 Οκτωβρίου, 2020

Δένδιας σε Λαβρόφ: Γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές η Τουρκία

Διαδώστε:

«Γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές» χαρακτήρισε την Τουρκία ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και μιλώντας για την ετοιμότητα της Ελλάδας σε κάθε περίπτωση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία της Αθήνας για τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις ο κοινός παρονομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες έντασης στην ευρύτερη περιοχή». σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος είπε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» διεμήνυσε προς την Άγκυρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει την πρόθεση να καταστεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκίας. «Ελλάδα και Ρωσία έχουμε πολλά να κερδίσουμε δουλεύοντας μαζί» υπογράμμισε.

Τι είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ

Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας χαρακτήρισαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους έκανε «ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες.

Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι οι διαφορές μπορούν να λύνονται «μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός».

«Οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάση του διαλόγου. Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Δένδια

«Συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις. Κοινός παρονομαστής σε όλα τα ζητήματα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησης.

«Η Τουρκία έχει νεοοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις. Εξέφρασα στον κύριο Λαβρόφ την ανησυχία της Ελλάδας για τον ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας», συνέχισε ο κ. Δένδιας.

«Η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες ένστασης στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον πόλεμο της Συρίας αλλά και τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή. Χθες η Τουρκία εξέφρασε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να συνεχίσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι φανερό ότι επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων. Η Ελλάδα έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε ο κ. Δένδιας στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα ότι «διάλογος υπό το καθεστώς πιέσεων δεν γίνεται να υπάρξει».

Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της Συρίας και της Λιβύης, με τον κ. Λαβρόφ να επισημαίνει ότι υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία και το Ιράν, ενώ έγινε ενημέρωση για το ποια μέτρα λαμβάνονται, προκειμένου να υλοποιούνται στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα Ρωσίας και Τουρκίας για την εξόντωση των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ στις συζητήσεις με τον κ. Δένδια οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι «η διμερής συνεργασία συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία» και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό Ρώσων πολιτών κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού».

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση που συμπληρώνονται του χρόνου και στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Ρωσία, όπου πολιτεύτηκε ο πρώτος κυβερνήτης του Ελληνικού Κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας.

«Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας και συζητήσαμε για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter».

 

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021.

Διαδώστε: