Το Κυπριακό και η τουρκική προκλητικότητα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο, για να μιλήσει στο 17ο ετήσιο συνέδριο του «The Economist».
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας είπε ότι η Τουρκία «προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, στην Αμμόχωστο, παραβιάζει πάλι τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραβιάζει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ενέργειες προκλητικές και παράνομες, συνεχίζονται οι δηλώσεις, αλλά συνεχίζεται και η κατοχή».
«Η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, επιμένουν να συζητείται μια λύση του Κυπριακού εκτός του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς νομιμότητας, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε και πρόσθεσε πως «προτάσεις εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας δεν μπορούν να τύχουν συζήτησης».
Ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός «στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» και να λυθεί το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
«Το όραμά μας παραμένει ένα νησί ενωμένο, απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής, απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναφέροντας παράλληλα ότι «θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες».
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως Κύπρος και Ελλάδα εργάζονται «από κοινού, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΕ και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και προς την κατεύθυνση της ΕΕ και των 27 κρατών μελών, για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, που θα επιτρέπουν την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου».
«Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα που εκτείνεται, γενικότερα, πολυεπίπεδα στην περιοχή και όχι μόνο, αναπόφευκτα προκαλεί απογοήτευση και έλλειψη αισιοδοξίας, αλλά η προσπάθεια μας δεν τερματίζεται. Αντιθέτως, οι ενέργειές μας εντείνονται και ενισχύονται», υπογράμμισε.
Επίσης, ο κ. Δένδιας είπε ότι έχει συναντήσει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες τον κ. Χριστοδουλίδη και «αυτό αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο συντονισμού για όλα τα θέματα που μας απασχολούν», μεταξύ των οποίων το Κυπριακό.
Αναφέροντας ότι η παρουσία του σήμερα στη Λευκωσία έχει και ένα συμβολισμό, ο κ. Δένδιας είπε ότι τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκε στη Λευκωσία μια μέρα μετά την επέτειο της τουρκικής εισβολής και «σήμερα βρίσκομαι ξανά εδώ μια μέρα μετά την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους».
«Μια ανακήρυξη που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη και των Θεμελιωδών Αρχών του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε ακόμη ότι «προστίθεται καινούργιες παραβιάσεις» από την Τουρκία και «το τελευταίο η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», προσθέτοντας ότι αυτό «συνέβη στον Έβρο πέρσι και αντιγράφεται πρόθυμα από άλλους στην περιφέρεια της Ευρώπης, οι οποίοι επίσης επιχειρούν να εκβιάσουν την ΕΕ».
Ανέφερε ότι τόσο ο κ. Χριστουδουλίδης όσο και ο ίδιος τόνισαν στους Ευρωπαίους εταίρους τους ότι «η συνέχιση της τουρκικής παραβατικότητας η οποία αντιβαίνει τις αποφάσεις του Συμβουλίου δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη».
Πρόσθεσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, «αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα για αυτή την κατάσταση», στη βάση των προτάσεων του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις οποίες «περιμένουμε πολύ σύντομα».
Επίσης, ο κ. Δένδιας είπε ότι «δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση προς την Τουρκία και δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην τουρκική κοινωνία» και εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να ασπαστεί το διεθνές δίκαιο και ότι «θα πάψει να προωθεί μια οθωμανική, αναθεωρητική ατζέντα, θα πάψει να έχει αποσταθεροποιητικά όνειρα».
«Δυστυχώς, αυτή η μέρα δεν φαίνεται να είναι ακόμη κοντά και ιδίως όταν κανείς βρίσκεται εδώ στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», ανέφερε και πρόσθεσε πως «από τη Λευκωσία αυτό το όνειρο φαίνεται πολύ μακρινό».
Επιπλέον, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας είπε ότι σήμερα δεν συζήτησαν μόνο» για τις προκλήσεις στην περιοχή», αλλά συζήτησαν και στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών «στα πολυμερή σχήματα», προσθέτοντας ότι ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε κατά τη συνάντησή τους στη σειρά των συναντήσεων που είχε τις τελευταίες ημέρες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, αλλά για την επικείμενη συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τη Γαλλία και την Αίγυπτο στην Αθήνα.
«Προσβλέπουμε και σε άλλες συζητήσεις, με άλλες χώρες της περιοχής σε πολυμερή σχήματα με το Ισραήλ, με τις χώρες των Βαλκανίων και με τη Σερβία», ανέφερε και πρόσθεσε πως «σκοπό μας είναι να εξετάσουμε τις προκλήσεις, την περιφερειακή ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία στη βάση των κοινών μας αξιών, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση του δικαίου της θάλασσας».
Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «είναι βαθύτατα προσηλωμένες στο σεβασμό και στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου».
Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνεχάρη τον Κύπριο ομόλογο του «για την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Επιτροπή του Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ».
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τις τελευταίες μέρες ήταν μαζί με τον κ. Δένδια στο Παρίσι στη Σύνοδο για τη Λιβύη (συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό), στα ΗΑΕ μετά από πρόσκληση του κοινού τους φίλου, του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, χθες στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στην Κύπρο και την Παρασκευή θα βρεθούν στην Αθήνα στο πλαίσιο της κοινής τους συνάντησης με δύο σημαντικούς εταίρους, την Γαλλία και την Αίγυπτο.
Ανέφερε ότι «ο συντονισμός είναι καθημερινός, οι επιδιώξεις είναι κοινές και οι δράσεις μας τόσο ως κράτη της περιοχής όσο και ως κράτη μέλη της ΕΕ, ταυτίζονται και είναι στοχοπροσηλωμένες» και πρόσθεσε ότι «στην βάση μιας θετικής προσέγγισης και χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος, εργαζόμαστε με άλλα ομονοούντα κράτη της ευρύτερης περιοχής για να επικρατήσουν συνθήκες Ασφάλειας, Συνεργασίας και Σταθερότητας».
Ο κ. Χριστουδουλίδης τόνισε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό ότι η προσπάθειά μας αυτή είναι συλλογική και τυγχάνει αναγνώρισης όχι μόνο από κράτη της περιοχής, αλλά και από διεθνείς δρώντες, που επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε, ως τα κράτη μέλη της ΕΕ στην περιοχή, για να αναδείξουμε και την ανάγκη ενεργότερης και πιο ουσιαστικής εμπλοκής της Ένωσης στην περιοχή», υπογράμμισε.
Αναφέροντας ότι «τα δεδομένα λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν είναι εύκολα», ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι, «αξιοποιώντας όλα τα μέσα στη διάθεσή μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με σεβασμό στις αρχές της ΕΕ και μακριά από τις όποιες αναχρονιστικές πρόνοιες».
Τέλος, ο κ. Χριστουδουλίδης ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την άριστη συνεργασία και τον μεταξύ τους συντονισμό.
Πηγή: ΚΥΠΕ