Σε ένα oπτικοακουστικό «ταξίδι», αφιερωμένο στην επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καλεί τους επισκέπτες της η φετινή 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo AE, κεντρική ιδέα του αφιερώματος «ΑΙΩΝ… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω» είναι να ταξιδέψει τον επισκέπτη στο παρελθόν, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες και παρά ταύτα κατάφεραν να μεγαλουργήσουν στην καινούρια πατρίδα».
Το οπτικοακουστικό θέαμα – αφιέρωμα θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Περίπτερο των Εθνών), σε μια έκταση περίπου 500 τετραγωνικών, όπου οι επισκέπτες θα οδηγούνται συντονισμένα, ανά ομάδες, στις ιστορικές ενότητές του, ακολουθώντας μια 15λεπτη «διηγηματική» διαδρομή, με τη συνδρομή του αφηγητή. Αυτή η ιδιαίτερη περιδιάβαση θα είναι εμπλουτισμένη με εικόνες και στοιχεία συλλεκτικών – ιστορικών αρχείων, «καθώς και με μια εμπνευσμένη, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, γραμμένη ειδικά για την εν λόγω παρουσίαση».
Οι αφηγηματικές ενότητες του αφιερώματος θα περιλαμβάνουν τον τόπο προέλευσης πριν από την καταστροφή, τη μετακίνηση – προσφυγιά από τους τόπους προέλευσης στο ελληνικό κράτος, την εγκατάσταση στις νέες πατρίδες – δημιουργία οικισμών και τοπικών κοινωνιών και την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Μέσω του επετειακού αυτού αφιερώματος, η ΔΕΘ-Helexpo, που έχει την έδρα της στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, αποτίει τον φόρο τιμής που αναλογεί τόσο στο ιστορικό γεγονός όσο και στην πόλη, ξαναζωντανεύοντας την προσφυγική ροή από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο στη μητέρα Ελλάδα.
Υπεύθυνος για την ιστορική επιμέλεια και τη συλλογή του αρχειακού υλικού είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης, η μουσική σύνθεση ανήκει στον συνθέτη Γιάννο Αιόλου, ενώ η επιμέλεια- σκηνοθεσία- τεχνική σύνθεση είναι της N-CODE ΕΠΕ Οπτικοακουστικές Παραγωγές. Η ιδέα και η παραγωγή ανήκουν στη ΔΕΘ-Helexpo, που συνδιοργανώνει το αφιέρωμα με την ΚΕΔΕ.
Στον ίδιο χώρο, στο Περίπτερο 6, θα παρουσιαστεί η περιοδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «1922-2022: κύματα προσφυγιάς, κράματα μνήμης». Η μελέτη του υλικού της έκθεσης στηρίχθηκε σε μια πολυμελή, διεπιστημονική αλληλεπίδραση μουσειολόγων, έγκριτων ιστορικών και εξωτερικών συντελεστών.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ