Η αποκατάσταση ιστορικών μνημείων στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών, αποτελεί προτεραιότητα για το τρέχον έτος, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Διοίκησης Βακουφίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μπουρχάν Ερσόϊ.
Ο κ. Ερσόι τόνισε στο πρακτορείο Anadolou ότι παρά την πανδημία οι εργασίες συνεχίζονται: ” Το πιο σημαντικό έργο που έγινε το 2020 ήταν να συμπεριληφθεί η Αγία Σοφία στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων” είπε και τόνισε προχωρούν οι εργασίες και για τη Μονή της Χώρας Σύμφωνα με τον κ. Ερσόι η Μονή της Χώρας θα ανοίξει και επισήμως ως τζαμί στο τέλος του έτους.
«Θα ανοίξουμε το τζαμί για λατρεία, αλλά δεν θα υπάρξει φθορά στα ψηφιδωτά και στις τοιχογραφίες. Επειδή αποτελεί Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι καθήκον μας να το προστατεύσουμε” υπογράμμισε.
Ωστόσο, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που βλέπουν “δεύτερες σκέψεις” πίσω από την καθυστέρηση για επίσημο άνοιγμα της Μονής της Χώρας ως τζαμί.
Το καθεστώς Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι η Μονή της Χώρας θα άνοιγε και επισήμως τις πύλες της ως τζαμί τον περασμένο Οκτώβριο. Είχε μάλιστα προαναγγείλει μια σειρά παρεμβάσεων με ειδική κάλυψη των περίφημων ψηφιδωτών και των αγιογραφιών του συμβόλου αυτού, της Ορθοδοξίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ωστόσο, από το περασμένο καλοκαίρι οπότε ελήφθη η απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, φαίνεται ότι οι διαδικασίες δεν προχωρούν.
Η βρετανική ιστοσελίδα thetablet.co.uk γράφει ότι μετά την κατακραυγή που έχει ξεσπάσει εναντίον της Τουρκίας, η Άγκυρα φαίνεται να επανεκτιμά την απόφασή της.
Τονίζει μάλιστα ότι η πρώτη ισλαμική προσευχή που είχε προγραμματιστεί να γίνει στα τέλη του Οκτωβρίου, και στην οποία θα παρεβρίσκετο ο ίδιος ο Ερντογάν, ακυρώθηκε μία ημέρα πριν με το πρόσχημα ότι θα έπρεπε α γίνουν περισσότερες εργασίες αποκατάστασης.
Και έκτοτε δεν υπάρχει καμία πληροφορία αναφορικά με το θέμα, ενώ οι εργασίες φαίνεται ότι έχουν σταματήσει.
Αντιπροσωπεία της Ουνέσκο έχει ήδη επισκεφθεί την Μονή της Χώρας για να επιθεωρήσει την κατάσταση και τις παρεμβάσεις και προειδοποίησε την Τουρκία ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να βλάψουν το καθεστώς προστατευόμενου μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο πρώην υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Μπαχατίν Γιουσέλ εξέφρασε την αντίθεσή του με τις κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, και τόνισε πως πίστευε ότι οι οικονομικές πιέσεις θα ανάγκαζαν την Τουρκία να διατηρήσει το μουσειακό καθεστώς στη Μονή της Χώρας , καθώς προσελκύει μεγάλο αριθμό θρησκευτικών τουριστών.
Από την πλευρά του ο Çigdem Kafescioglu, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Bogaziçi της Κωνσταντινούπολης υπογράμμισε:
«Υποθέτω ότι λαμβάνουν υπόψιν τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και επιδιώκουν να μην προκαλέσουν όπως έκαναν με την Αγία Σοφία. Η κυβέρνηση βλέπει την υπόθεση της Μονής της Χώρας μέσα από ένα πολιτικό πρίσμα»