26/05/2021 26/05/2021 Στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ με αφορμή τον εορτασμό του Χρυσού Ιωβηλαίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή διάλεξη του Καθηγητή Ι. Καραβιδόπουλου στις 19:00 ώρα Βηρρυτού. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση μέσω υποτίτλων στα Αραβικά και θα έχει τίτλο “Ιστορία των χειρόγραφων και έντυπων εκδόσεων της Καινής Διαθήκης”. Δείτε τη σχετική...
26 Μαΐου, 2021 - 19:40
Τελευταία ενημέρωση: 26/05/2021 - 18:44

Διάλεξη του Ι. Καραβιδόπουλου στη Θεολογική Σχολή Μπαλαμάντ

Διαδώστε:
Διάλεξη του Ι. Καραβιδόπουλου στη Θεολογική Σχολή Μπαλαμάντ

Στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ με αφορμή τον εορτασμό του Χρυσού Ιωβηλαίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή διάλεξη του Καθηγητή Ι. Καραβιδόπουλου στις 19:00 ώρα Βηρρυτού.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση μέσω υποτίτλων στα Αραβικά και θα έχει τίτλο “Ιστορία των χειρόγραφων και έντυπων εκδόσεων της Καινής Διαθήκης”.

Δείτε τη σχετική αφίσα: 

Ο Ιωάννης Καραβιδόπουλος (1937) είναι Έλληνας ομότιμος καθηγητής Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης στο τμήμα Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Καραβιδόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές στη Θεολογία και τη Φιλοσοφία στο Α.Π.Θ. και κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε στο Στρασβούργο της Γαλλίας και το Γκέτινγκεν της Γερμανίας. Είναι καθηγητής του τμήματος Θεολογίας από το 1975 και διδάσκει Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης.

Εργάστηκε για την ανάδειξη της αξίας του Βυζαντινού ή Εκκλησιαστικού κειμένου της Καινής Διαθήκης και προώθησε δυναμικά την κριτική έκδοσή του. Ήταν μέλος της πενταμελούς εκδοτικής επιτροπής της 27ης (1993) κριτικής έκδοσης της Ελληνικής Καινής Διαθήκης των Nestle-Aland της Γερμανικής Βιβλικής Εταιρίας , μαζί με τους Μπάρμπαρα και Κουρτ Άλαντ, Κάρλο Μαρτίνι και Μπρους Μέτζγκερ, αλλά και στην εκδοτική επιτροπή της The Greek New Testament των Ενωμένων Βιβλικών Εταιριών. Επίσης, συμμετείχε στην επιμέλεια της σύγχρονης μετάφρασης της Αγίας Γραφής σε δημοτική γλώσσα, της Μετάφρασης από τα Πρωτότυπα Κείμενα. Επίσης, πρωτοποριακή υπήρξε η συμβολή του στη μελέτη των αποκρύφων συγγραμμάτων της Καινής Διαθήκης.

Το εμπεριστατωμένο έργο του Εισαγωγή στην Καινή Διαθήκη αποτελεί ενημερωμένη με τα σύγχρονα δεδομένα συνεισφορά στην σχετική επιστήμη. Έγραψε δύο ερμηνευτικά έργα βιβλίων της Καινής Διαθήκης και συμμετείχε σε συλλογικά έργα όπως οι Μελέτες Ερμηνείας και Θεολογίας της Καινής Διαθήκης (1990) και οι Βιβλικές Μελέτες (τόμ. Α’ 1995, τόμ. Β’ 2000 και τόμ. Γ’ 2004). Υπήρξε ο εμπνευστής και ταυτόχρονα εκδότης, μαζί με τον καθηγητή Βασίλη Στογιάννο, δυο θεμελιακών σειρών όσον αφορά τις καινοδιαθηκικές σπουδές στην Ελλάδα, την Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης και τη Βιβλική Βιβλιοθήκη (Bibliotheca Biblica), στις οποίες περιλαμβάνονται σύγχρονες πρωτότυπες μελέτες και υπομνήματα. Με το έργο του συνεισέφερε σημαντικά στη διαμόρφωση και στην ευρύτερη αποδοχή της ανανεωτικής στροφής προς την Ορθόδοξη Βιβλική θεολογία, στην οποία πρωτοστάτησε ο καθηγητής Αγουρίδης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων