Επικαιρότητα
25 Φεβρουαρίου, 2019

Διαβάστε σύντομες ειδήσεις από το βραδινό δελτίο

Διαδώστε:

Η εκκλησιαστική επικαιρότητα φαίνεται ότι θα είναι πλούσια καθώς ιδιαιτέρως κρίσιμο, αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Η Ιεραρχία θα κληθεί  να αποφανθεί επί δύο πολύ σημαντικών θεμάτων, τις σχέσεις εκκλησίας -πολιτείας, αλλά και το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας.

Οι αντιδράσεις από πλευράς Κληρικών πληθαίνουν την ίδια ώρα που ο υπουργός Παιδείας κάνει  λόγο για εκβιασμό εκ μέρους κάποιων κληρικών, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Το δίλημμα για την κυβέρνηση, είναι αν θα πράξει μονομερώς ανοίγοντας νέο μέτωπο με την εκκλησία, ή αν θα αφήσει το θέμα μέχρι τις εκλογές. Ο αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης μιλά για ξάφνιασμα του ΙΣΚΕ από τα όσα προωθεί η κυβέρνηση για την μισθοδοσία.

 Την έντονη αντίθεσή της στις προωθούμενες τροποποιήσεις των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος διατυπώνει για μία ακόμη φορά η Εκκλησία της Κρήτης με ανακοινωθέν που εξέδωσε μετά τη σημερινή της συνεδρίαση, διότι όπως υποστηρίζει, ἡ τυχόν εἰσαγωγή τῆς ἔννοιας τῆς «οὐδετεροθρησκείας» θά ἐπιφέρει τήν ὁλική ἀποβολή τοῦ Ὀρθόδοξου χαρακτῆρα τῆς ταυτότητας τοῦ Γένους μας, ἡ δέ Ἑλληνική Οἰκογένεια θά ὑποβαθμισθεῖ θεσμικά μέ τίς ὅποιες δυσμενεῖς νομικές συνέπειες.

«Μια γλώσσα μπορεί να είναι πολύ ωραία ακόμα κι αν είναι νεκρή» επισημαίνει ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα, με αφορμή το συλλαλητήριο μαθητών και καθηγητών που πραγματοποιείται σήμερα στη Γάνδη, με αίτημα τη συνέχιση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Οι οργανωτές εκτιμούν ότι περίπου 1.000 μαθητές και περισσότεροι από 100 καθηγητές λαμβάνουν μέρος στη συγκέντρωση.

Την έντονη αντίδραση των Χριστιανών στην Κίνα έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να ξαναγράψει την Βίβλο. Οι συντάκτες του έργου τονίζουν ότι στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη θα προστεθούν οι διδασκαλίες του Βουδισμού και θα συμπεριληφθούν κινεζικοί χαρακτήρες.

Στο επίκεντρο διαμάχης βρίσκεται το θέμα ενός σταυρού ύψους δώδεκα μέτρων που ανεγέρθηκε το 1925 στο Μέριλαντ, για να τιμήσει τη μνήμη 49 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δικαστές του Ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφανθούν σχετικά με το αν ο σταυρός παραβιάζει το πρώτο άρθρο του αμερικανικού συντάγματος, περί ελεύθερης άσκησης της θρησκευτικής πίστης.

Εκπαιδευτική Ημερίδα διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο, στα Τίρανα υπό την ευθύνη και συντονισμό του Ιδρύματος Παιδείας, «Πνοή Αγάπης» του Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ.κ. Αναστασίου. Πλέον των 170 εκπαιδευτικών παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες της Ημερίδας. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος – πρόεδρος του Ιδρύματος, παρότρυνε τους εκπαιδευτικούς – συνεργάτες όπως τους αποκάλεσε, στο θεάρεστο αυτό έργο της Εκκλησίας – για συνεχή ευχαριστία στο Θεό, καθώς έχει πλούσια ευλογήσει την κοινότητα των Ορθοδόξων σ’ αυτή την προσπάθεια.

Διαδώστε: