Επικαιρότητα
27 Φεβρουαρίου, 2019

Διαβάστε σύντομες ειδήσεις από το βραδινό δελτίο

Διαδώστε:

21 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κοίμηση του Μακαριστού Γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτου. Το πρακτορείο Ορθοδοξία φιλοξενεί ένα εκτενές αφιέρωμα για τον βίο του χαρισματικού υποτακτικού, του γέροντα της υπακοής.

Ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο ξετυλίγεται στις σελίδες μας ενώ αγιορείτες ηγούμενοι μιλούν γι αυτή την σημαντική προσωπικότητα του αγίου όρους.

Στην επικαιρότητα των ημερών τώρα, η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και φέρεται προβληματισμένη από την έντονη αντίδραση μερίδας του Κλήρου.

Το λόγο έχει τώρα η Εκκλησία της Ελλάδος και ειδικότερα η Ιεραρχία, η οποία καλείται να αποφανθεί επί του σχεδίου υλοποίησης που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ξεκινά αύριο η διημερίδα με θέμα “Εκκλησιαστική και Θρησκευτική Διπλωματία” που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικές θρησκείες καθώς και Ιεράρχες αλλά και Αγιορείτες θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν την εκκλησιαστική στρατηγική και διπλωματία.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, σχετικά με τα νέα βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, απηύθυνε η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως, από κοινού με τους αναπληρωτές Τομεάρχες, Γιάννη Ανδριανό, βουλευτή Αργολίδας, Μαρία Αντωνίου, βουλευτή Καστοριάς, και Χρήστο Κέλλα, βουλευτή Λάρισας.

Ο Υπουργός Παιδείας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ερωτηθείς για τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών, απάντησε ότι ολοκληρώθηκε ο διάλογος ανάμεσα στο Υπουργείο και την Εκκλησία και, πλέον, το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία προκήρυξης για τη συγγραφή των νέων εγχειριδίων.

Εικόνες ντροπής στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Καλαμπάκας. Άγνωστοι βεβήλωσαν το γραφικό εκκλησάκι, για μία ακόμα φορά. Όλες οι εικόνες των Αγίων είναι βεβηλωμένες με τα πρόσωπα των Αγίων καμένα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ξωκκλήσι δέχεται επίθεση βέβηλων. Ανάλογα περιστατικά καταγράφηκαν προ δύο εβδομάδων αλλά και το περασμένο καλοκαίρι λίγο πριν από τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου.

Το θέμα της Ουκρανικής αυτοκεφαλίας απασχόλησε την πρώτη -για το 2019- συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου.”Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησίας» αναφέρει η σχετική επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να δημιουργήσει τέσσερις Μητροπόλεις στη Νοτιοανατολική Ασία. Η Πατριαρχική Εξαρχία στη Νοτιοανατολική Ασία δημιουργήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Οι Μητροπόλεις που θα δημιουργηθούν είναι της Σιγκαπούρης, της Κορέας, της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων- Βιετνάμ.

Με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Τμήματος του Πατριαρχείου Γεωργίας, συναντήθηκε ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Γεωργία, κ. Ερικ Χογκ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Αμπχαζία. Έγινε ιδιαίτερη μνεία για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην περιοχή οι Ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, οι οποίοι δεν μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους.

Σε μουσείο μετατρέπεται το μοναστήρι της Αγίας Νάπας στην Κύπρο. Σήμερα υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις για την έναρξη των εργασιών και σε περίπου έναν χρόνο το μουσείο θα μπορεί να δεχθεί τους πρώτους του επισκέπτες. Η απόφαση για την μετατροπή του μοναστηριού σε μουσείο, βασίστηκε στο γεγονός ότι λόγω της θέσης του δεν προσφέρεται για μοναχισμό.

Την καθημερινή φροντίδα δεκάδων παιδιών και ηλικιωμένων έχει αναλάβει ο εφημέριος Δανιήλ Νέκουλα στην κοινότητα Μπέρκα της πόλης Μπουζάου στη Ρουμανία.

Ο Πατέρας Δανιήλ έχει δημιουργήσει Γηροκομείο και Κέντρο φιλοξενίας παιδιών. Επίσης, ίδρυσε μονάδα παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων στην οποία εργάζονται άνθρωποι από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ολοκληρώθηκε το μάζεμα της σοδειάς του καλαμποκιού στο νέο κτήμα της ιεραποστολής στην Ουγκάντα. Το καλαμπόκι δίνει τη δυνατότητα κάλυψης αναγκών της ενορίας, ενώ η πώλησή του δίνει ένα μικρό αλλά σημαντικό εισόδημα στην ιεραποστολή

Διαδώστε: