Επικαιρότητα
13 Νοεμβρίου, 2019

Διεθνές Συνέδριο Βιοηθικής κατά του Ρατσισμού, του Μίσους και της Μισαλλοδοξίας

Διαδώστε:

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι συνεδρίες του Διεθνούς Συμποσίου Βιοηθικής κατά του Ρατσισμού, του Μίσους και της Μισαλλοδοξίας, οι οποίες έλαβαν χώρα το διήμερο 09 και 10 Νοεμβρίου 2019 στους χώρους της Ενορίας Αγ. Αποστόλων Ντόρτμουντ-Γερμανίας υπό την ευλογία της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου, Ήτις και απηύθυνε Χαιρετισμό δια Σεπτού Πατριαρχικού Γράμματος, τη προτροπη και αδεία του οικειου ρεκτου Μητροπολίτου Γερμανίας κκ Αυγουστίνου.

Αφού ανεγνώσθη εις επήκοον το Σεπτό Πατριαρχικό Γράμμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, άνοιξε τις εργασίες με την βαρυσήμαντη Εισήγησή Του, όπου με το μοναδικό εκφραστικό χάρισμα και την επικοινωνιακή άνεση που τον διακρίνει, κυριολεκτικά επεβλήθη στο πολυπληθές (άνω των 180 συμμετεχόντων) ετερόκλητο ακροατήριο του ευρύτερου Ακαδημαϊκού, Πολιτικού και Θρησκευτικού χώρου της βορεινής αυτής Επαρχίας του Οικ. Θρόνου, με λόγο εκκλησιαστικό, τον οποίον ακόμη και οι διεθνούς κύρους προσκεκλημένοι Σύνεδροι δεν έπαψαν να υμνούν με θαυμασμό και να χαρακτηρίζουν ως την «άλλη φωνή» που λείπει από τα διεθνή φόρα.

Συγκεκριμένα μίλησε για το παράδειγμα της διαχρονικής ελληνορθόδοξης απροϋπόθετης αγάπης προς όλους, και αντλώντας απτά παραδείγματα από τις ηρωικές μορφές της τοπικής Εκκλησίας του Βόλου αλλά και γενικότερα της Εκκλησίας της Ελλάδος που ύψωσαν με πολύπλευρο τίμημα το ανάστημά τους στις ναζιστικές δυνάμεις και πρόσφεραν γνήσια αδελφική κάλυψη στους διωκόμενους Εβραίους- την ιδιαιτερότητα της ελληνικής ψυχής που παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, μοιράζει και το υστέρημά της και ανοίγει την αγκαλιά της στα θύματα των διεθνών συγκυριών, που καταφθάνουν στην κοινωνία μας στιγματισμένα με την ταμπέλα του πρόσφυγα, του αλλόδοξου… Η ρεαλιστική εικόνα μιας αλλιώτικης Ελλάδας, αυτής που μέσα στην ανέχεια δεν χάνει την πίστη, την αρχοντιά και το φιλότιμό της, όπως αυτή βγαίνει από τους ίδιους τους εθελοντές του πρωτοπόρου εκκλησιαστικού έργου που συντελείται εκασταχού στην πατρίδα μας μεταλαμπαδεύτηκε μέσα από τον πηγαίο λόγο του δραστήριου Μητροπολίτη στην καρδιά της ακαδημαϊκής γερμανικής κοινότητας.

Οι κορυφαίες Προσωπικότητες από τον παγκόσμιο χώρο της Βιοηθικής, η συμπρόεδρος της κεντρικής Έδρας Βιοηθικής της UNESCO στην Haifa -Ισραήλ, Dr. Tessa Chelouche, η έτερη συμπρόεδρός της, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Μαϊμονιδείου Ινστιτούτου για το Ολοκαύτωμα με Έδρα τη Νέα Υόρκη -Η.Π.Α., Prof. Stacy Gallin, η διεθνούς φήμης ιατρός του πρωτοπόρου Νοσοκομειακού Ιδρύματος Methodist Hospital στο Houston TX -Η.Π.Α., Dr. Susan Miller, αλλά και ο Επ. Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης, Έλληνας Πρόεδρος της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO στην Αθήνα, μεταξύ άλλων σημαινόντων προσωπικοτήτων του Ακαδημαϊκού κόσμου προσέγγισαν ευαίσθητα όσο επίκαιρα ζητήματα που άπτονται όχι τόσο της θεωρίας αλλά κυρίως της καθημερινότητας όλων μας μέσα από μια μοναδική προσέγγιση και προοπτική.

Το παρών έδωσαν και προσφώνησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου, η Επικεφαλής των Διαμαρτυρομένων Ομολογιών Superintendentin κ. Heike Proske, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνων ΑκαδημαΙκών NRW κ. Χρήστος Γιαξίδης.
Με πολύ θερμά λόγια απευθύνθηκε στον ιερατικώς προϊστάμενο της Ενορίας του Ντόρτμουντ Αρχιμ. Δρ. Φιλόθεο Μαρούδα ο Επ. Καθηγητής και Πρόεδρος του Εργαστηρίου κ. Ε. Δ. Πρωτοπαπαδάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων φιλοφρονήσεων τον χαρακτήρισε «πολύτιμο στέλεχος του Πανεπιστημίου Αθηνών και δραστήριο Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ»

Η πρώτη βραδιά των εργασιών είχε τη μορφή μιας πρωτότυπης μορφής Συνεδριακού Λόγου και Τέχνης, εμπνευσμένης από τον π. Φιλόθεο, καθώς οι προσφωνήσεις και οι Εισηγήσεις των
Επιφανών Ομιλητών επιμερίστηκαν σε δυο μέρη για να μη βαραίνουν το αδήμονο ακροατήριο -που είχε την ευκαιρία να τις απολαμβάνει μεταγλωτισμένες στην γερμανική και αγγλική γλώσσα- διανθισμένες από δυο μουσικά διαλείμματα υπό την μελωδία πιάνου που απέδωσε τις μελωδίες του Μ. Θεοδωράκη από το έργο του ¨Μάουτχάουζεν¨ και της μουσικής υπόκρουσης της εμβληματικής ιστορικού χαρακτήρα ταινίας ¨η Λίστα του Σίντλερ¨. Στο τέλος των Εισηγήσεων, αφού επεδόθη αναμνηστικό αντίγραφο αυθεντικής Γκραβούρας που απεικονίζει την πόλη του Ντόρτμουντ σε όλους τους Συνέδρους, το ενοριακό Μουσικό Σχήμα ¨Τερψίνοον¨ υπό την διεύθυνση του Μάγνητα Μαέστρου του κ. Ν. Κωνσταντέλια απέδωσε με ενσυναίσθηση τα τραγούδια της συλλογής Μάουτχάουζεν.

Μετά την ενός λεπτού σιγή που ετηρήθη εις μνήμην των θυμάτων της Νύκτας των Κρυστάλλων -της απαρχής των απάνθρωπων ναζιστικών θηριωδιών που κορυφώθηκαν με το ιστορικό Ολοκαύτωμα- με παράλληλη αφή φωτός και συσκοτισμό, καταλυτική ήταν η καταληκτική μαρτυρία της από τους γερμανούς προσηλύτους στην Ορθοδοξία, ενορίτισσας Χαριτίνης Huber η οποία ανεφέρθη βιωματικά στην οικογενειακή της ιστορία όπου στο Βερολίνο ο δικός της παππούς προστάτεψε στο υπόγειο του σπιτιού τους με άμεσο κίνδυνο ζωής ένα κυνηγημένο Εβραίο, θυμίζοντάς μας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και στις τρεις γλώσσες του Συνεδρίου ο π. Φιλόθεος ότι ΔΕΝ ήταν όλοι οι Γερμανοί ναζιστές, ΔΕΝ ήταν όλοι αντισημίτες, ΔΕΝ ήταν όλοι ρατσιστές. Και πως αυτήν την πλευρά της μυστικής γερμανικής φιλάνθρωπης αντίστασης στην απανθρωπιά θα πρέπει να αναδείξουμε και να της αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή και καταχώρηση στην ιστορία.

Η Επίσημη Δεξίωση που μετά το πέρας της 1ης ημέρας παρετέθη προς όλους στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ενορίας διακρίθηκε για την λιτότητα, την ποικιλία και την αρχοντιά, προσφορά και κόπος της δραστήριας Ομάδας Εθελοντριών της Ορθόδοξης Διακονίας της Ενορίας, ώστε και οι μακρόθεν ελθόντες ακροατές να επιστρέψουν πλήρης.
Την δεύτερη μέρα το Συνέδριο τέλεσε τις εργασίες του στον μνημειακό χώρο Νοσοκομειακών αναγκαστικών πειραμάτων και Ευθανασίας στο Hadamar, όπου η Ιστορικός κ. Sandra Kreft διηύθυνε τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υπό το θέμα: Νομιμότητα και προσωπική ευθύνη.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρα οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τις Εισηγήσεις των κκ Ε. Δ. Πρωτοπαπαδάκη, Γ. Ηλιόπουλου, Κ. Ζέρβα, Β. Ε. Πανταζή και Φιλοθέου Μαρούδα.
Την Δευτέρα 11.11 οι δύο Πρόεδροι της UNESCO, Prof. Stacy Gallin Dr. και Tessa Chelouche ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση του π. Φιλοθέου και επισκέφθηκαν τα αμιγώς ελληνικά Σχολεία του Ντόρτμουντ όπου μίλησαν στους μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες προκειμένου να χωρέσουν στην Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Σχολείου, και με διαδραστικό τρόπο τους ενημέρωσαν για το φάσμα του Ρατσισμού. Αξιέπαινοι προς τούτο οι Διευθυντές των Σχολείων που με ευρύ πνεύμα αγκάλιασαν την προσπάθεια!
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το Συνέδριο αυτό ήταν μια διεθνούς βεληνεκούς συνδιοργάνωση της Ενορίας Αγ. Αποστόλων Ντόρτμουντ με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, και έτυχε της ένθερμης στήριξης του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας!

 

Διαδώστε: