Επικαιρότητα
17 Ιουλίου, 2024

Δήμαρχος Κυθρέας για Κυπριακό: Είμαστε θεατές ενός διεθνούς παράγοντα που εθελοτυφλεί στις παρανομίες της Τουρκίας

Διαδώστε:

Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Δήμος Κυθρέας τίμησε τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε, στις 16 Ιουλίου, αντικατοχική εκδήλωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Πολυδώρου μετά τον Εσπερινό της Αγίας Μαρίνας.

Είμαστε δυστυχώς θεατές ενός διεθνούς παράγοντα που εθελοτυφλεί στις παρανομίες της Τουρκίας και κωφεύει στις συνεχείς καταγγελίες μας εναντίον των παράνομων δραστηριοτήτων του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα. Έχουμε όμως καθήκον να συνεχίσουμε ακούραστα την προσπάθεια μέχρι οι φωνές μας ενωμένες να φτάσουν στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων για να επανακτήσουμε την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον ειρηνικό διάλογο. Οι προσπάθειές μας ας επικεντρωθούν στον κοινό στόχο της επανένωσης, με μια λύση που θα καταργεί τις ξένες εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα και θα διασφαλίζει πρωτίστως τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού”, ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Κυθρέας Μάριος Ζαμπακίδης.

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Κυθρέας:

Με κατάνυξη τελούμε ξανά τον Εσπερινό της Αγίας Μαρίνας στην προσφυγιά, μισό αιώνα μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, με το προδοτικό πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή και τον βίαιο εκτοπισμό μας από την αγαπημένη μας Κυθρέα. Οι μνήμες όλων μας πονούν. Τόσο γιατί η αδυσώπητη αυτή πάροδος του χρόνου δεν έχει επουλώσει τις πληγές του πολέμου, όσο και γιατί οι προοπτικές για επανένωση της πατρίδας μας δυστυχώς φθίνουν ολοένα.

Σ΄αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο ρόλος του κατεχόμενου Δήμου μας παραμένει σταθερός: η συνέχιση του κοπιαστικού αγώνα μέχρι την άγια μέρα της επιστροφής και η μετάδοση της μνήμης της Κυθρέας στη νέα γενιά. Είναι χρέος όλων μας να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας τα προσωπικά και οικογενειακά μας βιώματα από τη γενέτειρα Κωμόπολη, ώστε να μην ξεθωριάσουν αλλά αντίθετα να μπολιάσουν το νέο αίμα με περισσότερη αποφασιστικότητα και πίστη. Δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε και να εφυσηχάσουμε ενώ η κατοχική δύναμη εξακολουθεί τις αναρίθμητες παρανομίες της εις βάρος του λαού μας. Το χρωστούμε σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και σ’ όσους έφυγαν πικραμένοι και εξόριστοι μακριά από τον τόπο τους.

Όραμά μου είναι να νιώσει ο κόσμος μας, σ’ όποιο μέρος της Κύπρου ή του κόσμου κι αν βρίσκεται, πως ο Δήμος αφουγκράζεται τις δυσκολίες και τις ανάγκες του. Πως είναι εκεί, σταθερός συμπαραστάτης στον προσωπικό αγώνα του καθενός, αλλά και πυξίδα στον συλλογικό μας αγώνα για επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρήνη, ασφάλεια κι ευημερία. Ένας Δήμος πρωτοπόρος στις εκστρατείες διαφώτισης και στους αγώνες για συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε συμπόρευση με τους υπόλοιπους 8 κατεχόμενους δήμους, τις κοινότητες και τις προσφυγικές οργανώσεις.

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε δυστυχώς θεατές ενός διεθνούς παράγοντα που εθελοτυφλεί στις παρανομίες της Τουρκίας και κωφεύει στις συνεχείς καταγγελίες μας εναντίον των παράνομων δραστηριοτήτων του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα. Έχουμε όμως καθήκον να συνεχίσουμε ακούραστα την προσπάθεια μέχρι οι φωνές μας ενωμένες να φτάσουν στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων για να επανακτήσουμε την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον ειρηνικό διάλογο. Οι προσπάθειές μας ας επικεντρωθούν στον κοινό στόχο της επανένωσης, με μια λύση που θα καταργεί τις ξένες εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα και θα διασφαλίζει πρωτίστως τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού.

Κυθρεώτες και Κυθρεώτισσες,

Οι προσευχές μας στην Αγία Μαρίνα και στον Άγιο Δημητριανό για τη μεσιτεία τους είμαι βέβαιος πως εισακούονται. Με οδηγό τον Άγιο Επίσκοπο, απελευθερωτή και οδηγό των αιχμαλώτων από τους Άραβες Χυτρίων, ο κόσμος της Κυθρέας θα επαναπατριστεί και θα τον τιμήσει ξανά στη μεγαλόπρεπη Χαρδακιώτισσα. Ας δυναμώνουμε την πίστη και την προσευχή μας μέχρι να ψάλλουμε ξανά στην ένδοξο μεγαλομάρτυρα και σ’ όλους τους Αγίους μας στους Ιερούς Ναούς της Κυθρέας, όπως κάναμε για αιώνες πριν την εισβολή.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στον έντιμο Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος κατάγεται από την ενορία Αγίας Μαρίνας Κυθρέας, για την τιμή ν’ απευθύνει την κύρια ομιλία στη σεμνή αυτή τελετή. Ευχαριστώ επίσης τον Δήμαρχο Αιγάλεω, φίλο Λάμπρο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Αντιδήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους του αδελφοποιημένου Δήμου που μας τιμούν με την εδώ παρουσία τους δείχνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους προς τους πρόσφυγες αδελφούς τους. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω προς τον επίσκοπο Μεσαορίας τόσο για την πολύχρονη συνεργασία με τον Δήμο μας όσο και για τις ακούραστες προσπάθειες που καταβάλλει για εκκλησιασμό στη σκλαβωμένη Αγία Μαρίνα και σ’ όλες τις κατεχόμενες εκκλησίες της πολύπαθης Μεσαρκάς. Ευχαριστώ τέλος τους ιερείς και την εκκλησιαστική επιτροπή του Ι.Ν. Αγίου Πολυδώρου που μας φιλοξενούν κάθε χρόνο γι’ αυτή τη σεμνή εκδήλωση μνήμης και τιμής, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο, τη Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, τους Κοινοτάρχες Κυθρέας και Περιοχής, τους φίλους συνεργάτες από τα Οργανωμένα Σύνολα και όλους εσάς που αγωνίζεστε μαζί με τον Δήμο μας γι΄ απελευθέρωση κι επιστροφή.

 

Διαδώστε: