Επικαιρότητα
30 Απριλίου, 2021

Δήμαρχος Πωγωνίου: Πλήγμα εάν καταργηθεί η Βελλά Ιωαννίνων

Διαδώστε:

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει τον τελευταίο διάστημα στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων το σχέδιο νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση που προωθεί το υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τη σταδιακή κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας η Βελλά Ιωαννίνων.

Θέση για το ζήτημα έλαβε και πήρε ο Δήμος Πωγωνίου, με τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Καψάλη να στέλνει επιστολή στην υπουργό Νίκη Κεραμέως εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι “σε μία εποχή που η Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να δημιουργήσει Ιερατικές – Εκκλησιαστικές Σχολές στα πέρατα του κόσμου, η επικείμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελεί πρόταση που αφενός δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό κι αφετέρου θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη διακονία της Εκκλησίας», τονίζει χαρακτηριστικά και σε ότι αφορά την Βελλά Ιωαννίνων σημειώνει ότι «έχει ζωντανή παρουσία στην ακριτική μας περιοχή, ενώ στην πολύχρονη λειτουργία της έχει αποδώσει εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους που υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες και αποτελούν σημαντικά στελέχη στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κ.λπ. Η δε κατάργηση της Σχολής θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την παραμεθόρια περιοχή μας”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη φημολογούμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει κι η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων.

Σε μία εποχή που η Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να δημιουργήσει Ιερατικές – Εκκλησιαστικές Σχολές στα πέρατα του κόσμου, η επικείμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελεί πρόταση που αφενός δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό κι αφετέρου θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη διακονία της Εκκλησίας.

Σε ό,τι αφορά το Δήμο Πωγωνίου, η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων έχει ζωντανή παρουσία στην ακριτική μας περιοχή ενώ στην πολύχρονη λειτουργία της έχει αποδώσει εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους που υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες και αποτελούν σημαντικά στελέχη στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κ.λπ. Η δε κατάργηση της Σχολής θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την παραμεθόρια περιοχή μας.

Παρακαλούμε όπως επανεξετάσει το θέμα και να αναθεωρήσει την κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

“Σε μία εποχή που η Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να δημιουργήσει Ιερατικές – Εκκλησιαστικές Σχολές στα πέρατα του κόσμου, η επικείμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελεί πρόταση που αφενός δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό κι αφετέρου θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη διακονία της Εκκλησίας», τονίζει χαρακτηριστικά και σε ότι αφορά την Βελλά Ιωαννίνων σημειώνει ότι «έχει ζωντανή παρουσία στην ακριτική μας περιοχή, ενώ στην πολύχρονη λειτουργία της έχει αποδώσει εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους που υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες και αποτελούν σημαντικά στελέχη στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κ.λπ. Η δε κατάργηση της Σχολής θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την παραμεθόρια περιοχή μας”.

Στην Ιεραρχία η τελική απόφαση για το σχέδιο νόμου

Το σχέδιο νόμου απασχόλησε και τη τελευταία συνεδρίαση της  Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είχε αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα παραπέμψει το συγκεκριμένο θέμα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος όταν αυτή συγκληθεί στο μέλλον.  «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, λαβούσα υπ’ όψη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ», αποφάσισε να εκφράσει τις ευχαριστίες Της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως για το υποβληθέν σχέδιο νόμου, το οποίο κατ’ αρχήν συμμερίζεται την αγωνία και το ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου για την αναβάθμιση της Δευτεροβαθμίου Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ως και για την ίδρυση μεταλυκειακών δομών μαθητείας υποψηφίων Κληρικών. Περαιτέρω, απεφάσισε την παραπομπή αυτού στην μέλλουσα να συγκληθεί Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας προς ενημέρωση και επεξεργασία».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της κατάργησης των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών το είχε αναδείξει αποκλειστικά -και πρώτο- το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία (www.orthodoxianewsagency.gr και www.ope.gr) στο άρθρο του στις 9 Απριλίου εδώ.

Διαδώστε: