Επικαιρότητα
26 Σεπτεμβρίου, 2022

Διπλό μήνυμα για την συνέχιση του αγώνα για την Κύπρο – Η Εκκλησία καταγγέλλει εκ νέου την παράνομη κατοχή

Διαδώστε:

Σαφές μήνυμα ότι ο δίκαιος αγώνας για την απελευθέρωση της Κύπρου πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση της Μεγαλονήσου τμήμα της οποίας παραμένει εδώ και 48 χρόνια υπό τουρκική κατοχή εστάλη από την Εκκλησία. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε κατά τη διάρκεια του ετήσιου δείπνου της Ομοσπονδίας Κυπριακών-Αμερικανικών Οργανώσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι όλοι μας θέλουμε δικαίωση για την Κύπρο. “Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να απαιτούμε από τα τουρκικά στρατεύματα να σταματήσουν την παράνομη κατοχή σχεδόν του μισού νησιού της Κύπρου”, τόνισε.

Το δεύτερο μήνυμα ήρθε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας. Ο Προκαθήμενος της εν Κύπρω Εκκλησίας παρακάλεσε τον Σεβασμιώτατο να μην ξεχνά στις ικεσίες του το σκλαβωμένο νησί μη λησμονώντας τους πρόσφυγες και τα θύματα.

Την ώρα που οι απειλές Ερντογάν πληθαίνουν κατά της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, η Εκκλησία τονίζει για ακόμη μία φορά την αδικία που υφίσταται η Κύπρος, καταγγέλλοντας την παράνομη κατοχή.

Πηγή φωτογραφίας: Εκκλησία της Κύπρου

Στήριξη στην ομογένεια και προσευχή για την ώρα της ελευθερίας

Χθες, στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, τελέστηκε συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, ο οποίος κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου κ.κ. Χρυσοστόμου, επισκέπτεται την Κύπρο από το Σάββατο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφώνησε τον φιλοξενούμενο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και τη συνοδεία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων.

Αναλυτικά στην προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε: 

“Η Αγιωτάτη Εκκλησία της Κύπρου, χαίρει ιδιαιτέρως σήμερα, διότι έχει ανάμεσά της, στο λαμπρό αυτό ιερό συλλείτουργο, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκoπo Θυατείρων καί Μεγάλης Βρεταννίας κύριο Νικήτα, ο οποίος πραγματοποιεί μαζί με την τίμια Συνοδεία του, επίσημη επίσκεψη στην παλαίφατη Εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα.

Η χαρά μας αυτή, Σεβασμιώτατε Άγιε αδελφέ, εδράζεται στο γεγονός ότι προΐστασθε μιας Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία έχει ως ιδρυτή της τον άγιο Αριστόβουλο, Απόστολο εκ των Εβδομήκοντα και κατά σάρκα αδελφό του Αποστόλου Βαρνάβα. Τοιουτοτρόπως, οι Εκκλησίες μας συνδέονται διά των ιδρυτών τους, ήδη από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.

Επιπλέον, χαιρόμεθα διότι η Εκκλησία της Κύπρου συνδέεται στενά και διατηρεί άριστες σχέσεις αδελφικής αγάπης, αλληλεγγύης και πνευματικής αλληλοπεριχωρήσεως μετά της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, μέσω του μεγάλου αριθμού Κυπρίων Αποδήμων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, και κυρίως από τα μέσα του 20ου αιώνα μετανάστευσαν μαζικά χιλιάδες Κύπριοι συμπατριώτες μας, ώστε σήμερα να υπάρχει στη Μεγάλη Βρεταννία μια ακμάζουσα ελληνοκυπριακή παροικία, η οποία υπερβαίνει σε αριθμό τις τρακόσιες χιλιάδες, εξαιρουμένων των φοιτητών μας, που σπουδάζουν στα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Παρόλο που με την μετανάστευση των συμπατριωτών μας αποδυναμώθηκε το ενεργές δυναμικό της νήσου μας, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και την ανάγκη για αναζήτηση εργασίας και μόρφωσης με σκοπό τον βιοπορισμό για μια καλύτερη ζωή. Το θετικό και ευτυχές είναι ότι τόσο οι Ελλαδίτες όσο και οι Ελληνοκύπριοι ομογενείς μας ευρίσκονται συσπειρωμένοι από τα πρώτα χρόνια μέχρι τις ημέρες μας, γύρω από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Παράλληλα, υπήρξε άκρως σημαντική, αμέριστη, πολυεπίπεδη, μαχητική και ανιδιοτελής η υποστήριξη των ομογενών μας στο εθνικό θέμα της Κύπρου. Τα φιλοπάτριδα αισθήματα και ο έντονος σεβασμός προς την Ορθόδοξη πίστη μας συντέλεσαν, ώστε να ιδρύσουν πλήθος ναών, ενοριών, ελληνικών σχολείων, πνευματικών, ευαγών και φιλανθρωπικών εκκλησιαστικών ιδρυμάτων σε όλη τη Μεγάλη Βρεταννία.

Ιστορικά αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο Λονδίνο ανηγέρθη ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας το 1877, με πρώτο προϊστάμενό του τον εκ Κύπρου λόγιο Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Μυριανθέα (1838-1898). Δεν παραλείπουμε να μνημονεύσουμε τον αείμνηστο Κύπριο προκάτοχό σας Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων κυρό Γρηγόριο, ο οποίος υπηρέτησε θεοφιλώς τους ομογενείς μας για εξήντα συναπτά έτη, εκ των οποίων τα τριάντα ένα ως Αρχιεπίσκοπος. Ωσαύτως, δεν παραβλέπουμε και την παρουσία των άλλων Κυπρίων Αρχιερέων και λοιπών κληρικών που διακόνησαν, ή συνεχίζουν να διακονούν στη Μεγάλη Βρεταννία.

Σεβασμιώτατε Άγιε Αδελφέ,

Ο Κύριός μας, Σάς ανέδειξε ως Αρχιποιμένα μιας θάλλουσας Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία διακρίνεται δια το πολυσχιδές πνευματικό, πολιτιστικό και εθνικό έργο της, παρόλο που ευρίσκεται και δρα εντός ενός ξένου πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος με όλα τα συνεπακόλουθα. Ακραδάντως δε πιστεύουμε ότι κάτω από την σοφή ποιμαντορία σας, ο λαός του Θεού, θα παραμείνει σταθερός επί των επάλξεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας και θα διατηρήσει ανόθευτα τα νάματα της πίστεως και της παραδόσεώς μας.

Σεβασμιώτατε,

Ενθέρμως Σας παρακαλούμε, όπως, τόσον στις προς τον Θεόν ικεσίες σας όσον και σ’ όλες τις δραστηριότητες της ζωής σας, να μην ξεχνάτε πως ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου και αδελφού του Αγίου Αριστοβούλου, ευρίσκεται υπό την κατοχή του παράνομου Τούρκου εισβολέως από το 1974. Μη λησμονείτε ότι διακόσιες χιλιάδες Κύπριοι προσφυγοποιήθηκαν, εκατοντάδες δολοφονήθηκαν και κακοποιήθηκαν. Πέραν των χιλίων πεντακοσίων είναι οι αγνοούμενοι, και πεντακόσιοι είκοσι ιεροί ναοί, ιερές Μονές, σεβάσματα και κοιμητήρια, ευρίσκονται στην κατεχόμενη γη μας, συλημένοι, καταπατημένοι και έρημοι, προσμένοντας την ευλογημένη εκείνη ώρα της ελευθερίας και της επιστροφής.

Υπό τους θόλους του καθεδρικού ναού του Αποστόλου Βαρνάβα και έμπροσθεν της Ευχαριστιακής Τράπεζας, σάς καλούμε φιλαδέλφως, εν πνεύματι ενότητος, ομοφροσύνης και ομοψυχίας: στηρίξατε τους ομογενείς μας, ώστε, αφενός μεν να τροφοδοτούνται συνεχώς από τα ζωηφόρα ιερά Μυστήρια και αφετέρου να συνεχίσουν να αγωνίζονται σθεναρώς για την πολυπόθητη ελευθερία της ημικατεχόμενης Πατρίδας μας.

Σεβασμιώτατε, αγαπητοί εν Κυρίω Αδελφοί, ως ευ παρέστητε στη νήσο των Αγίων και των Μαρτύρων”.

Πηγή φωτογραφίας: Εκκλησία της Κύπρου

Αμερικής: “Να σταματήσουν την παράνομή κατοχή τα τουρκικά στρατεύματα”

Εν μέσω συναισθηματικά φορτισμένου κλίματος, ένεκα της τελευταίας παρουσίας του Νίκου Αναστασιάδη ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η θητεία του νομοτελειακά ολοκληρώνεται, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, με τιμώμενο πρόσωπο τον καθηγητή Βιοατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια, Δρα. Κυριάκο Αθανασίου.

Στον απόηχο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία άφησε πολλά μέτωπα ανοικτά και πολλά ζητήματα στα ελληνικά εθνικά θέματα ακόμη αιωρούμενα, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας και αδιαλλαξίας.

Φωτογραφία: Δημήτριος Πανάγος 

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στάθηκε στην περίπτωση του Δρα. Κυριάκου Αθανασίου, τονίζοντας ότι αποτελεί “μια υπενθύμιση στον κόσμο για το ταλέντο και την ευφυία των Ελλήνων της Κύπρου”, ευχόμενος μια δίκαιη λύση για το Κυπριακό.

«Όλοι μας θέλουμε δικαιοσύνη για την Κύπρο. Όλοι θέλουμε ειρήνη. Και για το λόγο αυτό, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να απαιτούμε από τα τουρκικά στρατεύματα να σταματήσουν την παράνομη κατοχή σχεδόν του μισού νησιού της Κύπρου. Δεν μπορούμε ποτέ να σταματήσουμε να δουλεύουμε μέχρι να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η ενότητα πρέπει να επικρατήσει. Η δικαιοσύνη πρέπει να επικρατήσει. Και αν γίνουν αυτά, τότε το λαμπρό μέλλον της Κύπρου θα είναι εξασφαλισμένο για τις επόμενες γενιές”, ανέφερε.

Φωτογραφία: Δημήτριος Πανάγος

Διαβάστε επίσης: 

Κατεχόμενα: Ζητούν αναγνώριση από τους «αδελφούς μουσουλμάνους» και συνεχίζουν τις βεβηλώσεις της ορθόδοξης κληρονομιάς

Κεντρική φωτογραφία από κατεχόμενο ναό της Κύπρου: Αρχείο Μαρίας Γιαχνάκη 

Διαδώστε: