Εν μέσω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία στον οποίο δύο αδελφοί λαοί αυτή τη στιγμή έχουν σηκώσει τα όπλα μεταξύ τους ύστερα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο η συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.
Του Νικόλαου Ζαΐμη
Κατά τη διάρκεια των εργασιών συμμετείχαν με φυσική παρουσία βουλευτές από τα κοινοβούλια της Ελλάδος, της Αιγύπτου, της Αρμενίας, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, της Ιορδανίας, της Κύπρου, της Μολδαβίας, της Πολωνίας και της Συρίας, ενώ διαδικτυακά συμμετείχαν οι βουλευτές της Ρωσικής Δούμας, της Λευκορωσίας και της Σερβίας. Αρχικά έγινε απολογισμός για τις μέχρι τώρα δράσεις του θεσμού όπου, μεταξύ άλλων, τονίστηκαν οι παρεμβάσεις που έγιναν πάνω στις διεθνείς εξελίξεις.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο προγραμματισμός για τις επόμενες κινήσεις όπου περιλαμβάνει τη συνέχιση της εκστρατείας ενημέρωσης για την Αγιά Σοφιά με την παρουσίαση του ειδικού τόμου που κυκλοφόρησε το 2021, αλλά και η παρουσία του τόμου για το Άγιον Όρος σε διάφορες χώρες.
Απολογισμός για τις διεθνείς παρεμβάσεις
Τα τελευταία χρόνια, η ΔΣΟ τοποθετείται όλο και περισσότερο δημόσια για τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων χριστιανών σε όλη την Οικουμένη. “Στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία καθίσταται εναργέστερα από ποτέ επιτακτική η ανάγκη για να αρθρώνουμε όλοι τον κοινοβουλευτικό μας λόγο και να αντιτιθέμεθα σε καταστάσεις που δεν προάγουν την ευημερία των λαών μας”, τόνισε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης στην τοποθέτηση του.
Αυτό έγινε στην περίπτωση της Δήλωσης που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2020 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ανάγκη προστασίας των αρμενικών μνημείων που περιήλθαν στην κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν, όπως και στην περίπτωση της ανακοίνωσης για την προστασία των χριστιανικών μνημείων στην Αιθιοπία. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόσφατη δήλωση που υιοθετήθηκε, κατά πλειοψηφία, στον απόηχο της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Σημαντική θεωρείται και η παρέμβαση στις 13 Ιανουαρίου 2022, από κοινού με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης αναφορικά με τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Στην ανακοίνωση αυτή, η ΔΣΟ εξέφρασε την «αντίθεση της σε κάθε μορφής απόπειρα διατάραξης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Παλαιφάτου Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ, η οποία απειλείται από εξτρεμιστικές ομάδες ισραηλινών» σε μια ακόμη προσπάθεια «περαιτέρω εκδίωξης του χριστιανικού στοιχείου από την Αγία Γη».
“Πρόκειται για ένα ζήτημα που εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά και σχεδιάζουμε από κοινού με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση να προχωρήσουμε σε ενεργότερες δράσεις για την προστασία των χριστιανικών μνημείων και πληθυσμών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής”, τονίστηκε. Ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις με την κατάληψη του ξενοδοχείου Litle Petra στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ δεν αποκλείεται κάποια νέα παρέμβαση της ΔΣΟ.
Αγία Σοφία και Άγιον Όρος παραμένουν στις βασικές προτεραιότητες
Κατά την παρουσία του προγραμματισμού για τις επόμενες δράσεις του θεσμού τονίστηκε ότι η επόμενη Γενική Συνέλευση, το 2023, θα είναι επετειακή για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΔΣΟ και ήδη έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα διάφορες εκδηλώσεις.
Βασική προτεραιότητα αποτελεί και φέτος η παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» σε διάφορες χώρες. Η δουλειά για όλο το έτος 2022 θα πρέπει να κινηθεί με επίκεντρο την παρουσίαση του τόμου όπου είναι δυνατόν στον κόσμο. Ο Τόμος για τους Ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Αγία του Θεού Σοφία φιλοδοξούν στη ΔΣΟ να παρουσιαστεί και να κυκλοφορήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του Κόσμου γίνεται.
Ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες θα δοθεί στις χώρες εκείνες, που έχουν στην επικράτεια τους Ναούς Αγίας Σοφίας. Έτσι, διερευνούν προσεκτικά τις ημερομηνίες για την παρουσίαση του Τόμου, αρχικά για το Βουκουρέστι σε μια επίσημη επίσκεψη που ήδη ετοιμάζουμε εκεί η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και τη Μολδαβία, αλλά και τη Βουλγαρία σε συνεργασία με τους νέους συναδέλφους. Αναμένουμε, ακόμη, τα αποτελέσματα των εκλογών στη Σερβία για να προγραμματίσουμε αντίστοιχη εκδήλωση και εκεί.
Επίσης, σχεδιάζεται η παρουσίαση του τόμου στο Κάιρο, παρουσία των δύο Πατριαρχών, του ελληνορθόδοξου πατριάρχη Αλεξανδρείας και του κόπτη πατριάρχη. Αυτή η παρουσίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με την αφορμή της επίσημης επίσκεψης της ηγεσίας της ΔΣΟ στην Αίγυπτο και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου περί τα μέσα Μαΐου όπως αναμένεται.
Επίσης, αναμένεται η παρουσίαση του Τόμου και την Συρία όταν θα λάβουν πρόσκληση επίσκεψης με αφορμή τον θεμέλιο λίθο του περικαλλούς ναού της Σοφίας του Θεού, που έχει ανακοινωθεί ότι θα ανεγερθεί στη χώρα.
Άλλος στόχος είναι η παρουσίαση του Τόμου Αγίου Όρους σε διάφορες χώρες. Ο τόμος αυτός είναι ειδικός και ιδιαίτερος και πιστεύω ότι θα αποτελέσει όχι μόνο σημείο αναφοράς για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και χρήσιμο εγχειρίδιο για κάθε μελετητή και φιλίστορα.
Η έκδοση αυτή θα κυκλοφορήσει μόνο σε τρείς γλώσσες (ελληνικά, ρωσικά και αγγλικά) και αν υπάρξει ενδιαφέρον να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες θα το εξετάσουμε στο μέλλον.
Οι παρουσιάσεις του τόμου προγραμματίζουμε να γίνουν σε μεγάλα μοναστικά κέντρα της Ανατολής και της Δύσης.
Δεν έλειψαν τα απρόοπτα
Στην αρχή της συνεδρίασης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, καυτηρίασε την παρουσία νέου μέλους της ρωσικής αντιπροσωπείας που εμφανίστηκε φορώντας t-shirt με το έμβλημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το «Ζ», και ζήτησε εμφαντικά την αποχώρηση ή την αλλαγή περιβολής από τον βουλευτή, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, όπως και τελικώς έγινε.
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι καθήκον όλων είναι η προάσπιση του κύρους του διεθνούς θεσμού των ορθοδόξων, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκονται σε πόλεμο δυο ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ, Ρωσία και Ουκρανία, δυο ομόδοξοι λαοί. Μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό για την ενέργεια του αυτή ο Γ.Γ. της ΔΣΟ σημείωσε ότι η κίνηση του Ρώσου βουλευτή «δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Νομίζω ότι γύρισε μπούμερανγκ στον συγκεκριμένο βουλευτή, που χρησιμοποίησε αυτή την τακτική. Όταν δεν συμμορφώθηκε, αμέσως αναγκάστηκα να επανέλθω ζητώντας και από τη ρωσική αντιπροσωπεία και από όλους τους συμμετέχοντες να διαφυλάξουμε το κύρος του διεθνούς θεσμού. Υπήρξε αποχώρηση, όπως φαίνεται και από το σχετικό βίντεο του βουλευτού, ο οποίος επανήλθε στην συνέχεια με άλλη περιβολή, χωρίς να υπάρχει το συγκεκριμένο λογότυπο, το έμβλημα το Ζ που χρησιμοποιήθηκε στην εισβολή. Είναι δυσάρεστες καταστάσεις αναμφίβολα». αν αιφνιδιάστηκε απάντησε ότι «δεν περίμενα να συμβεί, να σας πω την αλήθεια. Μέχρι στιγμής, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν μας είχε δώσει τέτοιες αφορμές εύκολων τακτικισμών. Νομίζω ότι και η ίδια η ρωσική αντιπροσωπεία θα είναι πιο προσεκτική, όσον αφορά τη σύνθεσή της στο μέλλον, για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους συμβάντα, τα οποία δεν συμβάλλουν ούτε στη λειτουργία του θεσμού ούτε και στην άμβλυνση των εντάσεων, που συγκυριακά μπορεί να υπάρχουν».