«Δυστυχώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα αυτή, κλιμακώνεται, και δεν διαφαίνεται αυτή τουλάχιστον τη στιγμή κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας. Πρόκειται για μια συνθήκη, που δεν αναμέναμε στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ελπίζαμε ότι οι αντιθέσεις θα μπορούσαν να βρουν το δρόμο της ειρηνικής διευθέτησης.
Η επιστροφή σε πολεμικές κραυγές και σε αναθεωρητισμούς συνιστά βόμβα στα θεμέλια της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας των κρατών και των κοινωνιών. Επιπλέον, ο πόλεμος αυτός, διεξάγεται μεταξύ δύο ομοδόξων λαών, τέκνων της βυζαντινής ορθοδοξίας, και αυτό μας λυπεί ακόμη περισσότερο».
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανοίγοντας την απολογιστική εισήγησή του στη διευρυμένη Διεθνή Γραμματεία της Οργάνωσης.
Η συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει από το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, και σ’ αυτήν έλαβαν μέρος κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από Ελλάδα, Αίγυπτο, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Εσθονία, Ιορδανία, Καζκστάν, Κύπρο, Λευκορωσία, Λίβανο, Μολδαβία, Ουγκάντα, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουδάν και οι σύμβουλοι της ΔΣΟ δρ. Κώστας Μυγδάλης και δρ Αλεξάντερ Φομένκο.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ τόνισε ότι «ο θεσμός, ο οποίος στις τρεις δεκαετίες του βίου έχει επιτελέσει εξαιρετικά πλούσιο έργο, ιδιαίτερα στους τομείς της συνεργασίας με σκοπό τη συνδιαλλαγή, την καταλλαγή, την υπεράσπιση των χριστιανικών αξιών, τον διάλογο με κοινοβουλευτικούς παράγοντες και θεσμούς που έχουν άλλη θρησκευτική ταυτότητα, πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει.
Πρέπει να προστατεύσουμε όλα αυτά που έχουμε πετύχει ως σήμερα, και να υλοποιήσουμε όλα αυτά που μαζί όλοι, έχουμε βάλει ως στόχο. Ειδικά τώρα, που η ΔΣΟ φαίνεται ότι έχει αναβαθμιστεί έτι περαιτέρω στη διεθνή κοινότητα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι δυσκολίες είναι μεγάλες και σοβαρές. Αρχικώς ήταν το εκκλησιαστικό ζήτημα, τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε σαν να μην υπάρχουν. Όμως, αν θέλουμε να προχωρήσουμε πρέπει να βρούμε τρόπους υπέρβασης των προβλημάτων, πάντοτε με καλή πίστη. Και είμαι βέβαιος ότι η δική μας γόνιμη συνεργασία, δείχνει το δρόμο και εκεί που έχουν προκληθεί ρήξεις».
Σχετικά με τις δράσεις του θεσμού το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
- Τη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης με την έκδοση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες. Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, η Δ.Σ.Ο. διοργάνωσε την παρουσίαση της εν λόγω πολυτελούς έκδοσης στο Μιλάνο, στη Θεολογική Σχολή της Φλωρεντίας, στο Διδυμότειχο, στη Σαμαρίνα, στο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη και στη Χίο. Επίσης, ο Τόμος, έως τώρα, είναι μεταφρασμένος σε 12 γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Αρμενικά, Βουλγαρικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Ουκρανικά, Ρουμανικά, Ρωσικά και Σερβικά.
- Ανάμεσα στις διεθνείς επαφές ξεχωρίζουν η επίσκεψη στο Φανάρι και η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης κ.κ. Βαρθολομαίο με αφορμή την πατριαρχική και συνοδική λειτουργία στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, την Κυριακή της Πεντηκοστής, στην οποία συλλειτούργησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος, παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, με τους οποίους επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση.
Επιπλέον, με αφορμή την τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο, έγινε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο.
Ο ΓΓ της ΔΣΟ συνάντησε τον Αύγουστο τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον Πάπα Φραγκίσκο. Μάλιστα, κατά την ακρόαση από τον Προκαθήμενο της Αγίας Έδρας είχε την ευκαιρία να του επιδώσει τον Τόμο για τις Αγίες Σοφίες και να τον ενημερώσει για τη διεθνή εκστρατεία που διεξάγει εδώ και δύο χρόνια η Δ.Σ.Ο.
- Υπό έκδοση είναι ένας Τόμος για το Άγιον Όρος. Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση, που σκοπό έχει να ανασύρει στο φως την ιστορική αλήθεια και τη σημασία της δράσης του Αγίου Όρους την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ανάμεσα στις δράσεις που προγραμματίζονται ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε τις εξής
- Την παρουσίαση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες στην Αλεξάνδρεια, σε συνεργασία με το Παλαίφατο Πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι -με την ηγεσία της οποίας θα υπάρξει συνάντηση-, καθώς επίσης στο Βουκουρέστι, τη Βαρσοβία κ.α.
- Την προώθηση κοινών εκδηλώσεων με αφορμή το Κοινό Πάσχα του 2025 Ορθοδόξων και Καθολικών, καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 1700 ετών από τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας.
- Την εδραίωση τακτικών επαφών με τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν στους κόλπους της Οργάνωσης.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι η επόμενη Διεθνής Γραμματεία της Δ.Σ.Ο. θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2023.