Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους κόλπους της Εκκλησίας η συνέντευξη του υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου στην κρατική τηλεόραση, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Ιεραρχία για τη διακοπή του διαλόγου. Πηγή προσκείμενη στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, τόνιζε στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ότι οι δηλώσεις του υπουργού μπορεί να δυναμιτήσουν το κλίμα, επαναλαμβάνοντας ότι πάγια θέση των Ιεραρχών παραμένει η συνέχιση του διαλόγου χωρίς το μισθολογικό των Κληρικών. Εντονη δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του υπουργού φαίνεται να υπάρχει και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο υπουργός ανέφερε ότι το Φανάρι “υιοθέτησε τις απόψεις της εκκλησίας της Κρήτης και με τον τρόπο αυτό έχασε από την πλευρά του μια ιστορική συμφωνία”.
Την ίδια ώρα δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της προγραμματικής διακήρυξης ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ και η οποία αφορά σε επτά σημεία για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Σε αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων η προώθηση της “θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους στην κατεύθυνση του διαχωρισμού των σχέσεων εκκλησίας – κράτους”.
Σημειώνεται επίσης, ότι ην Κυριακή λήγει η δημόσια διαβούλευση για την μεταρρύθμιση των Ποινικών Κωδίκων ( Ποινικού και Ποινικής Δικονομίας). Οι αλλαγές στον κώδικα ποινικής δικονομίας έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία φορέων, πιστών και Εκκλησίας κυρίως σε ό,τι αφορά τα άρθρα εκείνα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την θρησκεία, την πίστη, την οικογένεια, τους νεκρούς, κ.α.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου , οι νέοι Κώδικες αναμένεται να ψηφιστούν αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ η κατάθεση τους στη Βουλή αναμένεται πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα.
“Θα λογοδοτήσουν στην Ιστορία”
Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «από την πλευρά της πολιτείας γίνανε όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στις επικείμενες αλλαγές που είχαν αναγγελθεί από το προσύμφωνο του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά η Ιεραρχία αρνείται να συζητήσει το θέμα της μισθοδοσίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συζητήσεις να έχουν παγώσει. Σε κάθε δημοκρατία όλα τα θέματα πρέπει να συζητιούνται, η Ιεραρχία με την στάση της αρνείται τον διάλογο».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του ΙΣΚΕ ανέφερε: «Το καθεστώς των ιερέων ως δημοσίων υπαλλήλων είναι στον αέρα. Εμείς αυτό θέλαμε να το αλλάξουμε. Προκλήθηκαν εντάσεις κυρίως από το συνδικαλιστικό όργανο των ιερέων που προέβη σε πρωτοφανείς δηλώσεις λέγοντας ότι η εκκλησία έχει δώδεκα χιλιάδες άμβωνες και ότι έρχονται εκλογές. Εμείς τέτοιες ενέργειες δεν τις σχολιάζουμε καθόλου».
Στο ερώτημα αν μπαίνουν τίτλοι τέλους στις συζητήσεις είπε:
«Η Εκκλησία αρνείται να πάρει θέση. Από την πλευρά μας δεν μπαίνουν τίτλοι τέλους. Δυστυχώς κάποιοι από την Ιεραρχία, ευτυχώς όχι όλοι και αυτό είναι το θετικό, δεν θέλουν να επέλθει αυτή η συμφωνία. Αυτοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην ιστορία.»
Για την στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέφερε:
«το Οικουμενικό Πατριαρχείο υιοθέτησε τις απόψεις της εκκλησίας της Κρήτης και με τον τρόπο αυτό έχασε από την πλευρά του μια ιστορική συμφωνία».