Η επίθεση στην πόλη Τζενίν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίζεται από στρατιωτικές πηγές ως «η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών» προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για μια νέα ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη.
-
Της Δέσποινας Σωτηρίου
Εδώ και μήνες -για την ακρίβεια από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της, στα τέλη Δεκεμβρίου- η κυβέρνηση στα χρονικά του Ισραήλ επεξεργάζεται σχέδια όχι μόνο στρατιωτικής επέμβασης, αλλά και παράνομης προσάρτησης εδαφών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Τα πιο ακραία στοιχεία της στα οποία βασίζει την πολιτική επιβίωσή του ο κατηγορούμενος για διαφθορά πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, ασκούσαν πιέσεις ειδικά για μια ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στη βόρεια Δυτική Όχθη.
Κατά το Ισραήλ, πρόκειται για «κέντρα τρομοκρατίας» και εφαλτήρια επιθέσεων ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων κατά Ισραηλινών πολιτών και στόχων, με χρηματοδότηση από το Ιράν.
Κατά τους Παλαιστίνιους, είναι κόμβοι της ένοπλης αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή.
Δεν είναι η πρώτη που διατάσσει η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου. Ούτε αναμένεται να είναι η τελευταία. Είναι ωστόσο η μεγαλύτερη από το 2002 και τη δεύτερη Ιντιφάντα.
Στο «στόχαστρο» βρέθηκε ο πυκνοκατοικημένος προσφυγικός καταυλισμός στην πόλη, όπου οι καταστροφές είναι τεράστιες, ο φόρος αίματος βαρύς -με ακόμη άγνωστο αριθμό αμάχων- και τα δεινά διαρκή για χιλιάδες κατοίκους του.
Σε έναν δεύτερο ξεριζωμό, χιλιάδες αναγκάζονται τώρα να τον εγκαταλείψουν.
Αρωγός η Ορθοδοξία
Χριστιανικοί ναοί της πόλης άνοιξαν προκειμένου να φιλοξενήσουν μερικούς από τους πρόσφυγες, ενώ το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ζήτησαν με ηχηρές παρεμβάσεις τους να ληφθούν άμεσα αποφάσεις από τους διεθνείς φορείς για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και τις δυνάμεις εκείνες που ενδιαφέρονται για την υπόθεση της ειρήνης στους Αγίους Τόπους, ζητώντας τους να εργαστούν ώστε να σταματήσει η επίθεση στην πόλη Τζενίν και να μπει ένα τέλος στη βία και στην αιματοχυσία.
Στην ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο κάνει λόγο για «ανησυχητική κλιμάκωση της βίας και της αιματοχυσίας» αλλά και για «συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «στοχοποιήσεις αθώων πολιτών». «Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα απαιτεί από όλους να λάβουν επείγουσα δράση για να αποτρέψουν περαιτέρω ανθρώπινες απώλειες και δεινά», σημειώνει χαρακτηριστικά το Πατριαρχείο.
«Μια δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού δεν είναι μόνο ανθρωπιστική ανάγκη αλλά και πολιτική και ηθική αναγκαιότητα. Η συνέχιση της βίας οδηγεί σε μεγαλύτερη ένταση και σε διχασμό και εκθέτει τις ζωές χιλιάδων αθώων ανθρώπων σε κίνδυνο και βάσανα», αναφέρει ο Πατριάρχης Ιεροσολύµων κ.κ. Θεοφίλος Γ΄.
Η Τζενίν
Ιδρύθηκε το 1953 για τη μετεγκατάσταση χιλιάδων Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν το 1948 στον πόλεμο που για τους Ισραηλινούς ήταν της Ανεξαρτησίας και για τους Άραβες η Νάκμπα: ήτοι η Παλαιστινιακή Καταστροφή.
Έκτοτε ο καταυλισμός της Τζενίν υπήρξε τόπος σφοδρών μαχών, αντίστασης κατά των ισραηλινών δυνάμεων, σφαγών και καταστροφής, όπως συνέβη το 2002, με τη φονική δεκαήμερη επίθεση του ισραηλινού στρατού, εν μέσω της δεύτερης Ιντιφάντα (2000-2005).
Επί της ουσίας, οι ισραηλινές επιδρομές δεν σταμάτησαν ποτέ, με τη λίστα των θυμάτων -στη συντριπτική πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων πολλοί άμαχοι- διαρκώς να ανεβαίνει.
Πρόκειται για έναν από τους 19 επίσημους καταυλισμούς προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη υπό την αιγίδα της UNRWA (της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή).