Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με αυστηρά περιοριστικά μέτρα και πολλά εμπόδια στα ταξίδια ο τουρισμός ανακάμπτει και πάλι. Τόσο ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας όσο και άλλοι αξιωματούχου του Υπουργείου αλλά και του ΕΟΤ, σε συνεργασία με τοπικούς και επιχειρηματικούς φορείς προωθούν το τουριστικό προϊόν της χώρας, και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τα στοιχεία είναι εξόχως ευοίωνα.
- Της Δέσποινας Σωτηρίου
Αρκετά υψηλά στην ατζέντα είναι ο θεματικός τουρισμός, και δη ο θρησκευτικός με την αμέριστη αρωγή μητροπόλεων, ενοριών αλλά και ιερών μονών και προσκυνημάτων.
Αυτό διεφάνη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Βασίλη Κικίλια στη Σερβία.
Ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε, διαδοχικά, με την Υπουργό Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνίας της Σερβίας, κα Tatjana Matic, μεγάλους touroperators της χώρας και εκπροσώπους του ΕΟΤ.
Όπως επισημάνθηκε στις επαφές του Υπουργού Τουρισμού, μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν, αναμένονται στην Ελλάδα περισσότεροι από 900.000 Σέρβοι επισκέπτες, αριθμός αυξημένος κατά 40% περίπου σε σχέση με τις αντίστοιχες τουριστικές ροές από τη Σερβία πέρυσι.
Ο θρησκευτικός τουρισμός
Ξεχωριστό είναι το ενδιαφέρον των Σέρβων ταξιδιωτών για τον οδικό και τον θρησκευτικό τουρισμό, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, γεγονός που -όπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας- αποδεικνύει στην πράξη ότι η στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού και της ελληνικής Κυβέρνησης για ενίσχυση των θεματικών μορφών τουρισμού αποδίδει, ήδη, τους πρώτους καρπούς.
«Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται φέτος για την Ελλάδα είναι η μεγάλη αύξηση στις θέσεις, αλλά και στους προορισμούς που επιλέγουν οι Σέρβοι τουρίστες.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την απόφασή μας για ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών όσον αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και τις στοχευμένες “door to door” επισκέψεις που πραγματοποιούμε, όλο αυτό το διάστημα, σε τουριστικές αγορές του εξωτερικού, με στόχο την -όσο το δυνατό- μεγαλύτερη αναπλήρωση του κενού που αφήνουν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί ταξιδιώτες, μετά τα νέα δεδομένα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το ρευστό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί σε γεωπολιτικό επίπεδο, με έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης τον 21ο αιώνα», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τουρισμού.
Στενοί δεσμοί
Στις δηλώσεις του, ο κ. Κικίλιας εξήρε, επίσης, τους ισχυρούς δεσμούς και τις κοινές αξίες που συνδέουν διαχρονικά τις δύο χώρες, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στη στενή σχέση φιλίας των δύο λαών, η οποία -όπως σημείωσε- εδράζεται σε εξαιρετικά στέρεες βάσεις.
Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας και στον τομέα του τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ της Σερβίας ανοίγουν, σύντομα, γραφείο στην Αθήνα, ενώ, τον Ιούνιο, θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική ειδικό συνέδριο, με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων τουριστικών πρακτόρων και από τις δύο χώρες.
Η συνεργασία με τον ΕΟΤ
Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο συναντήθηκε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην Πλάκα.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ ενημέρωσε, αρχικά, τον Μακαριώτατο για τα συμπεράσματα του συνεδρίου του Economist για τον θρησκευτικό τουρισμό, το οποίο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΕΟΤ στα Χανιά, καθώς και για τις παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν από τους παριστάμενους.
Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες του Οργανισμού για την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού στη χώρα μας και για το πρόγραμμα προβολής στις χώρες του εξωτερικού.
Ο Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του, ανέλυσε την στρατηγική και τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού και κατέθεσε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Συμφωνήθηκε η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων του visitgreece.gr καθώς και η ενεργοποίηση των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό για την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού εμπειρίας, ο οποίος βασίζεται σε θρησκευτικά μνημεία και τοπόσημα της χώρας.
Η συνεργασία μεταξύ ΕΟΤ και Αρχιεπισκοπής θα είναι ακόμα πιο στενή και θα εστιάσει σε πολύ συγκεκριμένες κοινές πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον.
Οι πρωτοβουλίες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
Την ιερή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού επέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για να ανακοινώσει το τρίτο προσκύνημα των ομογενών μας στις ΗΠΑ, στον Πόντο και στη Μικρά Ασία, από τις 8 έως και τις 19 Αυγούστου.
Το τρίτο προσκύνημα αποτελεί τμήμα σειρά προσκυνημάτων που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 100 ετών από την ίδρυσή της. Όσοι ομογενείς λάβουν μέρος θα ταξιδέψουν σε ιερούς τόπους και θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η Ιερά Μονή, που ιδρύθηκε το 386 μ.Χ. ψηλά στα βουνά του Πόντου και κοντά στη βυζαντινή αυτοκρατορική πόλη της Τραπεζούντας, παραμένει για 16 αιώνες το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.
Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με Υπουργό Τουρισμού της Αιγύπτου
Την Κυριακή, 15 Μαΐου 2022, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος συνάντησε τον Υπουργό Τουρισμού της Αιγύπτου, κ. Khaled Anani.
Κατά την σημαντική αυτή συνάντηση ο κ.κ. Θεόδωρος ενημερώθηκε για την έναρξη εργασιών αποκαταστάσεων των τεσσάρων ιστορικότερων κοπτορθοδόξων μοναστηρίων της Άνω Αιγύπτου (Μίνια) κατόπιν αποφάσεως του Εξοχ. Προέδρου κ. Αμπντέλ Φατάχαλ-Σίσι από το Αιγυπτιακό κράτος, ώστε να αναπτυχθεί και στην Νειλοχώρα ο προσκυνηματικός τουρισμός με ιδιαίτερη έμφαση στα βήματα της Αγίας Οικογένειας κατά τη Φυγή του Ιησού στην Αίγυπτο.
Ακολουθεί η Ανακοίνωση του Πατριαρχείου:
Συνάντηση με τον Εξοχώτατο Υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Αιγύπτου κ. Khaled Anani είχε την Κυριακή 15η Μαΐου 2022, η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β´ στην περιοχή των πολυαιωνίων προσκυνηματικών τόπων της αρχαίας Νιτρίας (KingMariout).
Κατά την σημαντική αυτή συνάντηση ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε για την έναρξη εργασιών αποκαταστάσεων των τεσσάρων ιστορικότερων κοπτορθοδόξων μοναστηρίων της Άνω Αιγύπτου (Μίνια) κατόπιν αποφάσεως του Εξοχ. Προέδρου κ. Αμπντέλ Φατάχαλ-Σίσι από το Αιγυπτιακό κράτος, ώστε να αναπτυχθή και στην Νειλοχώρα ο προσκυνηματικός τουρισμός με ιδιαίτερη έμφαση στα βήματα της Αγίας Οικογένειας κατά τη Φυγή του Ιησού στην Αίγυπτο.
Στα πλαίσια του ανωτέρω προσκυνηματικού/περιηγητικού προγράμματος ο Εξοχ. κ. Υπουργός ανεκοίνωσε και την ένταξη της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου (αρχαία Βαβυλώνα της Αιγύπτου) σε αυτό, ως του τόπου τελικής καταφυγής και προστασίας της Αγίας Οικογενείας.
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη της Πρεσβυγενούς Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς την Δημοκρατία της Αιγύπτου και τον Εξοχ. Πρόεδρο αυτής για την σπουδαία αυτή κίνηση ενότητος, αλληλεγγύης και προόδου επ’ ωφελεία όλων των εμπλεκομένων μερών.