Μια μόνιμη επιτροπή για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στην αυτοκρατορική (τσαρική) οικογένεια των Ρομάνοφ στην περιοχή της δικαιοδοσίας του ίδρυσε ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας Σβερντλόφσκ στη Ρωσία, Γιεβγκένι Κουϊβάσεφ.
Μετά την παραίτηση του από το θρόνο, ο συλληφθείς Νικόλαος Β ‘, μαζί με την οικογένεια και τους υπηρέτες του, εστάλησαν σιδηροδρομικώς στην πόλη Τιουμέν και από εκεί στην Τομπόλσκ. Τον Απρίλιο του 1918, το Προεδρείο της Ρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής (VTsIK) ενέκρινε τη μεταφορά των Ρομάνοφ στη Μόσχα για τη δίκη τους. Οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Αικατερίνμπουγκ, όπου πυροβολήθηκαν από τους Μπολσεβίκους στο σπίτι του μηχανικού Ιπάτιεφ τη νύχτα της 16ης προς την 17η Ιουλίου του 1918. Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο χωριό Κοπτιάκη, όπου τους έριξαν οξύ και τις έθαψαν κάτω από έναν παλιό δρόμο….
Κατά τους σοβιετικούς χρόνους, ο τόπος ταφής τους ήταν κρυμμένος. Επισήμως, μερικά από τα οστά τους ανακαλύφθηκαν το 1991. Το 1998 θάφτηκαν επισήμως στο φρούριο Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη.
Τα λείψανα του μικρού Τσάρου Αλεξέι και της Πριγκίπισσας Μαρίας βρέθηκαν μόνο το 2007. Στις 20 Αυγούστου 2000, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοκατέταξε την τσαρική οικογένεια, αποκαλώντας τους «Τσαρικούς (ή Αυτοκρατορικούς) Μάρτυρες». Ένα ορθόδοξο μοναστήρι χτίστηκε στην Γκανίνα Γιάμα, όπου οι Μπολσεβίκοι αρχικά προσπάθησαν να καταστρέψουν τα τσαρικά λείψανα. Ταυτόχρονα με την εκτέλεση της οικογένειας του τσάρου Νικολάου Β’ το 1918, άλλα μέλη του Οίκου των Ρομάνοφ σκοτώθηκαν στις πόλεις Αλαπάγιεφσκ και Περμ, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Δούκισσας Ελισάβετ Φιοντόροβνα, του αδελφού του πρώην Αυτοκράτορα Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς και πολλών πριγκίπων. Στη μνήμη αυτών των γεγονότων διοργανώνονται κάθε χρόνο στα Ουράλια οι “Ημέρες του Τσάρου”.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ιστορικών Επιστημών Αλεξέι Μόσιν, «η μνήμη των Ρομάνοφ έχει διαιωνιστεί επαρκώς. Ωστόσο, υπάρχουν δρόμοι στο Αικατερίνμπουργκ, που φέρουν τα ονόματα τρομοκρατών: για παράδειγμα, του Βόικοφ, που ήταν ένας εκ των οποίων ετοίμασε και οργάνωσε την εκτέλεση της βασιλικής οικογένειας ή του Στέφαν Χαλτούριν, ο οποίος ετοίμασε μια απόπειρα δολοφονίας του τσάρου Αλέξανδρου του Β’. Πρέπει να ξεκινήσουμε με τον «καθαρισμό» της πόλης από αυτά τα στοιχεία – αυτό έχει άμεση σχέση με την ιστορική μας μνήμη». Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν να διαιωνίσουν τη μνήμη της τσαρικής οικογένειας, ενώ οι αρχές δίνουν λίγη προσοχή σε άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, για παράδειγμα, την ανάπτυξη ενός μνημειακού συγκροτήματος για τα θύματα πολιτικής καταστολής…
Η σύνθεση της Επιτροπής, πάντως, αποτελείται από 22 εκπροσώπους περιφερειακών υπουργείων, δήμων, της επισκοπής του Αικατερίνμπουργκ και της επιστημονικής κοινότητας. Σύμφωνα με τις αρχές του Σβερντλόφσκ, η επιτροπή θα αυξήσει την κοινωνική σημασία της μνήμης της βασιλικής οικογένειας και θα είναι σε θέση να προωθήσει δημόσιες και κρατικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού ιστορικού και πολιτιστικού έργου «Η αυτοκρατορική διαδρομή». Οι ιστορικοί αμφιβάλλουν ότι το έργο της επιτροπής θα αποφέρει σημαντικά οφέλη, αναφέρει, ωστόσο, η “Κομερσάντ”.
Το διάταγμα για τη δημιουργία της δημοσιεύθηκε στην επίσημη πύλη νομικών πληροφοριών της περιοχής τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα συμβουλευτικό όργανο, εξουσιοδοτημένο να υποβάλλει προς εξέταση σε κυβερνητικούς φορείς, τοπικές αρχές και δημόσιους οργανισμούς σχέδια και προτάσεις σχετικά με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της δυναστείας του Ρομάνοφ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι στόχοι της επιτροπής περιλαμβάνουν όχι μόνο τη διαιώνιση των ιστορικών γεγονότων, αλλά και την παροχή δημόσιας σημασίας σε αυτά. Έχει προγραμματιστεί, μάλιστα, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προώθηση του εθνικού ιστορικού και πολιτιστικού έργου “Αυτοκρατορική Διαδρομή”, το οποίο αναπτύχθηκε για τουρίστες που ενδιαφέρονται για εκδηλώσεις, που σχετίζονται με την τύχη των μελών του Οίκου των Ρομάνοφ. Περιλαμβάνει επισκέψεις στις πόλεις: Tιουμέν, Τομπόλσκ, Αικατερίνμπουργκ και Αλαπάγιεφσκ.
Επιμέλεια-Μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα
Πηγή: blagovest-info.ru