01/01/2020 01/01/2020 Με την ολοκλήρωση του 2019 δεν έκλεισε απλά ένας ετήσιος κύκλος, αλλά μια ολόκληρη δεκαετία. Μια δεκαετία η οποία προσγείωσε ομαλά την ελληνική κοινωνία από την υλική ευμάρεια, κυρίως των δεκαετιών 80’ – 90’, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που ξέσπασε το 2010. Πολλοί συνάνθρωποι μας βρέθηκαν να χάνουν τα πάντα μέσα σε λίγο χρονικό...
01 Ιανουαρίου, 2020 - 8:11
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2020 - 10:10

Εκκλησία: Ο πνεύμονας της Ελληνικής κοινωνίας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Διαδώστε:
Εκκλησία: Ο πνεύμονας της Ελληνικής κοινωνίας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Με την ολοκλήρωση του 2019 δεν έκλεισε απλά ένας ετήσιος κύκλος, αλλά μια ολόκληρη δεκαετία. Μια δεκαετία η οποία προσγείωσε ομαλά την ελληνική κοινωνία από την υλική ευμάρεια, κυρίως των δεκαετιών 80’ – 90’, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που ξέσπασε το 2010. Πολλοί συνάνθρωποι μας βρέθηκαν να χάνουν τα πάντα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Αρκετοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, προκειμένου να βρουν ένα καλύτερο μέλλον σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ποιος υπήρξε όμως ο ρόλος της Εκκλησίας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, τα οποία στιγμάτισαν μια ολόκληρη γενιά;

Από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία στάθηκε δίπλα σε όσους το είχαν ανάγκη. Παράλληλα, τόνισε πως η κρίση αυτή που κυρίευσε την Ελλάδα, ήταν πρωτίστως κρίση πνευματική, η οποία ως στόχο είχε να πλήξει τον άνθρωπο.

«Η Εκκλησία, όπως το κάνει πάντα, απευθύνει τον παρηγορητικό, παρακλητικό και ελπιδοφόρο λόγο Της σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει και πονά. Ο Χριστός όταν πλησίαζε πονεμένους ανθρώπους, το πρώτο που τους συνιστούσε ήταν το: «θάρσει, τέκνον», «θάρσει, θύγατερ», και τους ζητούσε να έχουν πίστη στον Θεό. Το θάρρος και η αισιοδοξία, η ελπίδα και η πίστη είναι τα απαραίτητα εφόδια στην ζωή μας. Όταν όλα τα πράγματα φαίνονται σκοτεινά, υπάρχει ελπίδα. Ο άνθρωπος που πιστεύει στον Θεό δεν φοβάται τίποτε, ούτε και αυτόν τον θάνατο. Η πίστη, το θάρρος, η ελπίδα, η αισιοδοξία, το νόημα ζωής, ο ψυχικός και πνευματικός πλούτος πρέπει να είναι τα βασικά μας εφόδια. Με αυτά ως Ορθόδοξοι Έλληνες, αλλά και με φιλότιμο αντιμετωπίσαμε όλες τις δυσκολίες της ζωής μας στο παρελθόν και εξήλθαμε νικητές από τις διάφορες κρίσεις που περάσαμε και με αυτά και πάλι θα νικήσουμε», τόνιζε με έμφαση σε Εγκύκλιο της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησία της Ελλάδος στα πρώτα χρόνια της κρίσης.

Η φιλανθρωπία και η κοινωνική προσφορά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Εκκλησία. Βασική της αποστολή, αιώνες τώρα, είναι διακονεί τον άνθρωπο. Και αυτό το έπραξε δεόντως όλα αυτά τα χρόνια. Έχοντας και η ίδια υποστεί το τίμημα της κρίσης, καθώς από το 2012 οι διορισμοί των κληρικών περιορίστηκαν. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους ποθούντες την ιερωσύνη να μην προσέλθουν. Σε όλη την επικράτεια συχνά βλέπουμε να χειροτονούνται άμισθοι κληρικοί.

Τα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία και φροντιστήρια όπου ήδη υπήρχαν ενισχύθηκαν. Όπου δεν υπήρχαν δημιουργήθηκαν για να συνδράμουν τους εμπερίστατους αδελφούς. Και η προσφορά δεν σταματά εκεί. Στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις παρατηρείται έντονη κοινωνική προσφορά όπως:

  • Φιλανθρωπικά Ιδρύματα – ΜΚΟ
  • Κέντρο συμπαραστάσεως παλιννοστούντων και μεταναστών
  • Δωρεάν φαγητό στις κατά τόπους ενορίες
  • Δομές παροχής ειδών ρουχισμού
  • Προικοδότηση απόρων αγάμων κορασίδων
  • Στήριξε σε άγαμες μητέρες
  • Βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • Παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης
  • Ξενώνες
  • Δίκτυο πρόνοια φροντίδας ηλικιωμένων
  • Ορφανοτροφεία
  • Κατασκηνώσεις
  • Φοιτητικές Εστίες
  • Θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων
  • Ιδρύματα για την υποστήριξη των ΑΜΕΑ

Η προσφορά της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

«Το σημαντικό πολυποίκιλο και πολυδαίδαλο έργο της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» σφράγισε τη πνευματική πορεία της Εκκλησίας και της Ελλάδας». Αυτό τόνισε κατά τη χθεσινή κοπή της ΑγιοΒασιλόπιτας της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Η Αποστολή ιδρύθηκε το 2010 από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με εθνική και διεθνή εμβέλεια στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της στον ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό και εκπαιδευτικό χώρο. Στόχος και συνεχής επιδίωξη είναι η ΑΠΟΣΤΟΛΗ να γίνει από σήμερα το μέσο, το εργαλείο, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης ανθρώπων. Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Μητροπόλεις και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, επιτελεί αθόρυβα το έργο της.

Στον απολογισμό της φετινής χρονιάς αναφέρεται ότι ξεπέρασε τη διανομή των 500 τόνων μόνο στα συσσίτια, πολύ περισσότερα και σε άλλες δομές. Δόθηκαν πάνω από 42.000 δέματα με τρόφιμα και αναλώσιμα και μόνο στο συσσίτιο της Πειραιώς πάνω από 165.000 μερίδες φαγητού. Τα 2 ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού) που λειτουργούν Αθήνα και Ιωάννινα, το«Καρέλλειο», οι δομές που αφορούν την ψυχική υποστήριξη. Παράλληλα, φέτος «έστρωσε» το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε 2.012 οικογένειες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που βιώνουν καθημερινές δυσκολίες, λόγω της οικονομικής κρίσης, προσφέροντας τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε συνεργασία, με τον «IOCC» και τα supermarkets «ΜΑΣΟΥΤΗΣ».

Την προσφορά της Εκκλησίας στις κοινωνικές δομές εξήραν πρόσφατα σε συνέδριο τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου. «Δεν είναι μόνο οι δήμοι, είναι και η Εκκλησία που δίνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό συσσιτίων κάθε μέρα» είχε τονίσει ο κ. Ζέρβας, στη διοργάνωση Ka-Business με θέμα «Κοινωνική ευθύνη και επιχειρηματικότητα», ενώ ο κ. Καράογλου επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως η οποία «διανέμει στις ενορίες της 8.500 συσσίτια καθημερινά» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Η Μονή Βατοπαιδίου αρωγός στο έργο της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» και των Ιερών Μητροπόλεων

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου από τη πρώτη στιγμή της οικονομικής κρίσης στέκεται αρωγός στην κοινωνική προσφορά τόσο της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», όσο και στην κοινωνική προσφορά των Ιερών Μητροπόλεων, ενισχύοντας είτε με τρόφιμα είτε με χρηματική προσφορά το έργο τους. Την ίδια ώρα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας, διοργανώνοντας με τους κατά τόπους συλλόγους πολυτέκνων εκδηλώσεις χορήγησης υποτροφιών σε νέα παιδιά.

Η αγωνία της Εκκλησία για την υπογεννητικότητα

Σε Διεθνές Συνέδριο του Ekonomist, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, με θέμα «Η Δημογραφική κρίση στην Ελλάδα», μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Στο Συνέδριο τέθηκε το ζήτημα της υπογεννητικότητας στο επίκεντρο της δημογραφικής κρίσης και ομιλητές με γνώση και θέση εξέτασαν το πρόβλημα από διάφορους και σημαντικούς άξονες.

Ο Σεβασμιώτατος σκιαγράφησε το πρόβλημα του δημογραφικού τονίζοντας τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, που πολλές φορές οδηγούν τους νέους ανθρώπους στο να μην κάνουν οικογένεια. Από τη πλευρά του κάλεσε να παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις από πλευράς των θεσμικών φορέων.

Στην Ιεραρχία του περασμένου Οκτωβρίου τόσο το ζήτημα της υπογεννητικότητας, όσο και η μετανάστευση των νέων είχαν τεθεί προς συζήτηση. Σε εισήγηση του ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος είχε χαρακτηρίσει τη μετανάστευση των νέων ως «ανοικτή πληγή διαρκούς Γενοκτονίας».

Στις μεγάλες ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά και της ίδιας της Εκκλησίας για την «ωρολογιακή βόμβα» που βρίσκεται στα θεμέλια της χώρας και ονομάζεται δημογραφικό πρόβλημα είχε αναφερθεί στην ομιλία του στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. «Η πατρίδα μας, καλείται πλέον να συμμετάσχει σε έναν ακήρυκτο δημογραφικό πόλεμο και όπως σε κάθε πόλεμο καλούνται σε συστράτευση όλες οι δυνάμεις της χώρας, έτσι και η Εκκλησία καλείται να συστρατευθεί και σε αυτή την δύσκολη μάχη, όχι βεβαίως με όπλα και άρματα, αλλά με ενεργή συμμετοχή, με ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες και ουσιαστικές προτάσεις» είχε τονίσει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων