24/09/2021 24/09/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr “Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός”. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος παίρνοντας θέση για τις αντιδράσεις οι...
24 Σεπτεμβρίου, 2021 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2021 - 8:22

Εξέφρασε τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε άθελά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής – Η δυσαρέσκεια, η στήριξη και η Χάλκη

Διαδώστε:
Εξέφρασε τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε άθελά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής – Η δυσαρέσκεια, η στήριξη και η Χάλκη

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

“Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός”. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος παίρνοντας θέση για τις αντιδράσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στο πρόσωπό του σχετικά με τη παρουσία του τη Δευτέρα στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, στην οποία ήταν παρόν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Η Ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για τη παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στη συγκριμένη εκδήλωση, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι ασκεί αντιθεσμική κριτική της κυβέρνησης στον Αρχιεπίσκοπο. Την ίδια ώρα η προγραμματισμένη για σήμερα ξενάγηση που θα είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στον Άγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο ακυρώθηκε. Αφορμή στάθηκε η συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με την διευθυντική ομάδα της Wall Street Journal. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη είχε ακυρωθεί η συνάντηση που θα είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η δήλωση Ελπιδοφόρου

Μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη και την εκπεφρασμένη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και από πλευράς Ελλήνων, Κυπρίων και Αρμενίων ομογενών στην Αμερική και μη, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέβη στην εξής δήλωση:

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Η δυσαρέσκεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και η θέση της Αντιπολίτευσης

Στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ρωτήθηκε για το ζήτημα και απάντησε «Μας ενόχλησε η κίνησή του» και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της». Όσον αφορά το αν ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δεν απάντησε με βεβαιότητα, λέγοντας ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση.

«Ανοίκειο και αντιθεσμικό» χαρακτήρισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος το ύφος της κριτικής της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, με αφορμή τις χθεσινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου, μιλώντας στον ρ/σ Alpha. Ειδικότερα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε αορίστως τη «δυσαρέσκεια» και την «ενόχληση» της κυβέρνησης.

«Όμως ο κ. Ελπιδοφόρος δεν είναι ούτε υφυπουργός του κ. Μητσοτάκη ούτε στην δούλεψη της οικογένειας του», σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ασκηθεί κριτική σε ενέργειες της Εκκλησίας, σε τομείς δράσης της που επικαλύπτονται με την πολιτική, αυτή πρέπει όμως να είναι πάντα συγκεκριμένη και όχι αφοριστική και ότι επί του προκειμένου δεν θεωρεί προβληματικό να συναντώνται οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου με εκπροσώπους της Τουρκικής Πολιτείας, για να προωθούν τα θρησκευτικά συμφέροντα της Ορθοδοξίας ή για ανάλογα πνευματικά θέματα. Πρόσθεσε ότι πρόβλημα, πράγματι, δημιούργησε η συνύπαρξη του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής με τον ηγέτη του ψευδοκράτους κ. Τατάρ, για το θέμα αυτό όμως ο κ. Ελπιδοφόρος εξήγησε ότι αιφνιδιάστηκε από την παρουσία του και δεν είχε ενημερωθεί γι’ αυτή.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι: «θεωρεί επιβεβλημένο να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, παρά τις επιφυλάξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την δυνατότητα, να ασκήσει κριτική, όπως εκτιμά, αλλά και με τον τρόπο που προσήκει. Σε διαφορετική περίπτωση, η ζημία από τις ανοίκειες δηλώσεις της κυβέρνησης θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη».

Η κριτική και η στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν από την αρχή οι οργανώσεις – μέλη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής για τη συμμετοχή του  Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου».

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε την 20η Ιουλίου του 1974, την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα θλιβερά αποτελέσματα της οποίας συνεχίζει να βιώνει ο Ελληνισμός. Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να παραστεί στα εγκαίνια, παρουσία μάλιστα του Τατάρ, προκαλεί και δεν συνάδει με τα συμφέροντα, τις αρχές και τις αξίες της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και της Κύπρου”, τονίζουν και προσθέτουν “Για κάθε Ελληνοκύπριο, για κάθε Ομογενή που για 47 χρόνια αγωνίζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι αδιανόητο να εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος στην ίδια εξέδρα με τον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος με τις συνεχείς προκλητικές και εμπρηστικές του δηλώσεις υποσκάπτει οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού”.

“Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής θεωρεί ότι η παρουσία του Αρχιεπισκόπου προκάλεσε το αίσθημα δικαιοσύνης και απογοήτευσε την Ελληνοκυπριακή Ομογένεια. Η Εκκλησία ήταν πάντα στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της μαρτυρικής νήσου και δεν είναι σώφρων να προκαλεί με τέτοιου είδους κινήσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο θρησκευτικός μας ηγέτης, οφείλει να εμψυχώνει το αγωνιστικό μας φρόνημα και να πρωτοστατεί στους αγώνες για τα δίκαια του Ελληνισμού”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η τοποθέτηση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών η οποία με ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε τη στήριξή της στον Αρχιεπίσκοπο για τις απαράδεκτες επιθέσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, εναντίον του.

“Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος είναι από τους πρώτους Ιεράρχες που χωρίς φόβο και πάθος έχει υπερασπιστεί τα δίκαια του ευρύτερου Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου παντού και κυρίως ενώπιον των αρχών της Τουρκίας”, τονίζει με ανακοίνωσή της η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών η οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις επιθέσεις εναντίο του κ. Ελπιδοφόρου.  “Το έχει κάνει αυτό όχι εκ του ασφαλούς, όπως κάνουν πολλοί δυστυχώς για εντυπωσιασμό και προσωπικό όφελος”, σημειώνουν και προσθέτουν “Οι ίδιοι που επιτίθενται κατά του Αρχιεπισκόπου, με αφορμή την παρουσία του σε τελετή στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρ.Τ. Ερντογάν, είναι αυτοί που ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για τα πάνδεινα που έχει υποστεί ο Ελληνισμός της Πόλης αλλά και άλλες ιστορικές Ελληνικές Κοινότητες. Οι ίδιοι κύκλοι είναι αυτοί που δεν έχουν επιδείξει κανένα ενδιαφέρον και αδιαφορούν σήμερα πλήρως για τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων των δεινών που έχει υποστεί ο Ελληνισμός της Πόλης”.

“Κατανοούμε για ποιο λόγο ο Σεβασμιώτατος γίνεται στόχος, αφού στον ελάχιστο χρόνο της διακονίας του διορθώθηκαν και τακτοποιήθηκαν πάρα πολλά θέματα τα οποία αν θα συνεχίζονταν θα εγκυμονούσαν μεγάλους κινδύνους για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Οι υπαίτιοι που δημιούργησαν τους κινδύνους αυτούς υποδαυλίζουν αυτές τις επιθέσεις”, καταλήγει.

Το θέμα της Χάλκης δεν είναι απλό

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είχε γράψει στο twitter, πως βρέθηκε εκεί μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επιμένοντας, όπως πάντα, στη σημασία που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο (εννοώντας και την παρουσία εκπροσώπων του), η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η στήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία.

Φαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Κ. Ελπιδοφόρος άδραξε της ευκαιρίας κι εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του θετικά ως προς την Ελλάδα και την ορθοδοξία, καθώς έθεσε μπροστά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το άλυτο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τόνισε το μεγάλο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, μιλώντας και για την σημαντική παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ίσως μερικές φορές μέσα από κάποιες παρουσίες, που για την κυβέρνηση είναι ενοχλητικές, να πραγματοποιείται η καλύτερη στρατηγική και διπλωματία, την οποία φαίνεται ότι έπραξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πρέπει κανείς να σκεφτεί τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την καθυστέρηση και την σιωπή της Τουρκίας για το θέμα της Χάλκης, καθώς δεν είναι καθόλου απλό. Οι πληροφορίες για το φάκελο «Χάλκη» από πλευράς Τουρκίας κρύβουν πολλά αγκάθια για τη Θράκη, οπότε καλό θα ήταν οποιαδήποτε κίνηση γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα να γίνεται σε απόλυτη συνεννόηση των ελληνικών πλευρών (εκκλησίας και κυβέρνησης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιδράσεις στην παρουσία Ελπιδοφόρου στο Τουρκικό Κέντρο

Η κριτική και η στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Αντιθεσμική η κριτική της κυβέρνησης στον Αμερικής

Βενιζέλος: Βαθιά ανιστόρητη η ενόχληση για τον Ελπιδοφόρο

Δεν θα μεταβεί στο Ground Zero ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Λυπάμαι για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων