31/10/2020 31/10/2020 Θύμα επίθεσης από άγνωστο με όπλο, στη Λυών της Γαλλίας, έπεσε ο Ελληνορθόδοξος ιερέας π. Νικόλαος Κακαβελάκης, καθώς έκλεινε την εκκλησία του… Την επίθεση δέχθηκε ο Ιερέας, περίπου στις 4 μ.μ. στον Ελληνορθόδοξο Ναό της οδού Père Chevrier στην πρωτεύουσα της περιοχής Auvergne-Rhône-Alpes. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο ιερέας δέχτηκε δυο σφαίρες στο ήπαρ...
31 Οκτωβρίου, 2020 - 18:18
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2020 - 22:19

Έκτακτο: Θύμα επίθεσης ελληνορθόδοξος ιερέας στη Γαλλία -Τι δηλώνει ο Μητροπολίτης Γαλλίας και η Συνέλευση Επισκόπων – Κρατείται ένας ύποπτος

Διαδώστε:
Έκτακτο: Θύμα επίθεσης ελληνορθόδοξος ιερέας στη Γαλλία -Τι δηλώνει ο Μητροπολίτης Γαλλίας και η Συνέλευση Επισκόπων – Κρατείται ένας ύποπτος

Θύμα επίθεσης από άγνωστο με όπλο, στη Λυών της Γαλλίας, έπεσε ο Ελληνορθόδοξος ιερέας π. Νικόλαος Κακαβελάκης, καθώς έκλεινε την εκκλησία του…

Την επίθεση δέχθηκε ο Ιερέας, περίπου στις 4 μ.μ. στον Ελληνορθόδοξο Ναό της οδού Père Chevrier στην πρωτεύουσα της περιοχής Auvergne-Rhône-Alpes.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο ιερέας δέχτηκε δυο σφαίρες στο ήπαρ (οι πληροφορίες νωρίτερα μιλούσαν για στομάχι και θώρακα) από κυνηγετικό όπλο και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Ο 52χρονος ιερέας, που είναι πατέρας δύο παιδιών και πρόεδρος της ελληνορθόδοξης κοινότητας στη Λυών, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο, όταν έφτασε το ασθενοφόρο είχε τις αισθήσεις του και ανέφερε ότι δεν γνώριζε τον δράστη. Δέχθηκε επί τόπου τις πρώτες βοήθειες, αφού φέρει βαριά τραύματα, κι έπειτα διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δημιούργησαν περίμετρο ασφαλείας στην περιοχή, στο 7ο διαμέρισμα της Λυών, και ζήτησαν από τους πολίτες να μην  πλησιάζουν. «Αποφύγετε την περιοχή αυτή και να ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών μέσω Twitter.

Στο πίσω μέρος της εκκλησίας έχει τοποθετηθεί ένα πυροσβεστικό όχημα, για να διασφαλίζει ένα κέντρο ελέγχου, ενώ στρατιώτες φρουρούν την περίμετρο ασφαλείας, καθώς αμέσως μετά την επίθεση η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή.

«Δεν υπήρχε λειτουργία» και «ο ιερέας δεν φορούσε ράσο» διευκρίνισε αυτόπτης μάρτυς. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η μικρή εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο της Λυών, σε γειτονιά με κατοικίες, και με ελάχιστους περαστικούς στους δρόμους αυτό το πρώτο Σαββατοκύριακο της καραντίνας.

Ο δήμαρχος της Λυών Γκρεγκορί Ντουσέ μετέβη στο σημείο πολύ σύντομα, ενώ πηγή προσκείμενη στους τοπικούς εισαγγελείς δήλωσε ότι η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για απόπειρα δολοφονίας.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη, ενώ ένας ύποπτος ήδη κρατείται.

Συνελήφθη μετά τα πυρά, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Η πηγή δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν ο συλληφθείς είναι ο δράστης της επίθεσης. Εξάλλου, οι πληροφορίες από την γαλλική αστυνομία, νωρίτερα, έλεγαν πως ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Οι τοπικές αρχές και η εισαγγελία ανέφεραν, πάντως, ότι δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές το κίνητρο του ατόμου αυτού.

 

Τι δήλωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ

Την ίδια ώρα ο  Μητροπολίτης Γαλλίας κ Εμμανουήλ και η Γενική Συνέλευση Επισκόπων, δηλώνουν  για την επίθεση που δέχθηκε ο Ελληνορθόδοξος Ιερέας στη Λυών το απόγευμα του Σαββάτου:

«Μαθαίνουμε ότι έχει γίνει επίθεση εναντίον ενός ορθόδοξου ιερέα ελληνικής καταγωγής στη Λυών. Προς το παρόν, οι εθνικές αρχές του AEOF δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με τις περιστάσεις αυτής της επίθεσης. Ο AEOF έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δημόσιες αρχές που διεξάγουν τη συνεχιζόμενη έρευνα και αναμένει τα αποτελέσματά της. Οι Ορθόδοξοι επίσκοποι της Γαλλίας μπορούν μόνο να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις βίας που απειλούν τη ζωή και διαδίδουν ένα γενικό κλίμα ανασφάλειας», δήλωσαν για τους πυροβολισμούς που δέχθηκε ο ορθόδοξος ιερέας στη Λυών σήμερα το απόγευμα στις 4.00.

Ωστόσο οι αρχές προς το παρόν δεν κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Ο π. Νικόλαος Κακαβελάκης είναι Θεολόγος και ιστορικός. Διαμένει εδώ και χρόνια στην γαλλική πόλη, με την οικογένειά του.

Όπως αναφέρει η Le Figaro, ερευνάται ακόμη το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, καθώς ο συγκεκριμένος ιερέας είχε δεχθεί επίθεση και στο παρελθόν από έναν πολίτη.
Άτομο από το περιβάλλον του ιερέα δήλωσε, πως στην συγκεκριμένη επίθεση, δράστης ήταν ένας Έλληνας που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

 

 

 

 

 

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν συγκάλεσε την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, που μετέβη σήμερα στη Ρουέν και στη Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, στη βορειοδυτική Γαλλία, όπου ένας καθολικός ιερέας, ο πατέρας Αμέλ, σφαγιάστηκε το 2016 από δύο τζιχαντιστές, υπογράμμισε την «απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιτρέπει σε όλους και στον καθένα χωριστά να ασκεί τα θρησκευτικά του πιστεύω με πλήρη ασφάλεια και πλήρη ελευθερία».

«Η βούλησή μας είναι ισχυρή: η αποφασιστικότητά μας θα μείνει αμείωτη, είναι η τιμή της Γαλλίας, είναι η τιμή της Δημοκρατίας», δήλωσε.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται τρεις ημέρες μετά την επίθεση στην εκκλησία Νοτρ-Νταμ της Νίκαιας, όπου τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ένοπλο ισλαμιστή, δράστης της επίθεσης.

Μετά την επίθεση στη Νίκαια, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την αύξηση από 3.000 σε 7.000 των στρατιωτών, που θα μετέχουν στην επιχείρηση “Sentinelle” για την προστασία των χώρων λατρείας και των σχολείων.

Στη δύναμη αυτή προστίθενται σχεδόν 7.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης, από τα οποία τα μισά είναι έφεδροι χωροφύλακες, που από τη Δευτέρα θα τεθούν στη διάθεση των νομαρχών για να εγγυώνται την ασφάλεια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων