Ο Frank Atwood, βαπτισμένος με το όνομα Αντώνιος, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση, σήμερα Τετάρτη 8 Ιουνίου, στην Αριζόνα των ΗΠΑ, στις 10:16 π.μ. τοπική ώρα (20:16 ώρα Ελλάδος). Στην εκτέλεση παρέστη η οικογένεια της 8χρονης δολοφονημένης Βίκι Λιν Χόσκινσον, ένα έγκλημα που ο Αντώνιος ισχυριζόταν ότι δεν διέπραξε. Σύμφωνα με αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του 66χρονου επετράπη η παρουσία πνευματικού.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των δικηγόρων του να μετατραπεί η θανατική ποινή σε ισόβια κάθειρξη ή να αναβληθεί η εκτέλεσή του εξαιτίας του ότι έπασχε από μιας μορφής εκφυλιστικής πάθησης στη σπονδυλική στήλη η οποία θα του προκαλούσε επώδυνο και βασανιστικό πόνο κατά την χορήγηση της θανατηφόρας ένεσης, τελικά οι εισαγγελείς της Αριζόνα αρνήθηκαν.
Η αιτία της μη εκπλήρωσης της επιθυμίας του μοναχού, ήταν οι δήθεν κατηγορίες περί προσπάθειας παράτασης χρόνου και του ότι θα του χορηγούνταν κάποιου είδους ηρεμιστικό έτσι ώστε να μην είναι οδυνηρός ο θάνατός του. Ο Αντώνιος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα της ζωής του ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι, είχε προτείνει αντί της θανατηφόρας ένεσης να χρησιμοποιηθεί θανατηφόρο αέριο, κάτι το οποίο επίσης δεν έγινε δεκτό.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος είχαν κάνει έκκληση για προσευχή για τον μοναχό Εφραίμ έτσι ώστε να του δώσει ο Θεός δύναμη και να αντέξει τις δύσκολες μέρες και ώρες.
Ο μοναχός Εφραίμ καταδικάστηκε το 1987 από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνας για την απαγωγή και τη δολοφονία της 8χρονης Βίκι Λιν Χόσκινσον στο Τούσον της Αριζόνας το 1984. Γεγονός το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε διαπράξει. Κατά τη διάρκεια της δίκης του 1987, είχε δηλώσει: “Η δολοφονία της Βίκι ήταν ίσως το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο. Δεν πρόκειται να παραδεχτώ κάτι το οποίο δεν έπραξα. Δεν είχα καμία απολύτως ανάμειξη σε αυτό”.
Σημειώνεται ότι, πρόκειται για το 39ο άτομο που εκτελείται στην Αριζόνα από το 1992. Συνολικά στις φυλακές της Αριζόνα υπάρχουν άλλοι 111 θανατοποινίτες.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζεται ο φόβος ότι η Αριζόνα θα προβεί σε μια σειρά εκτελέσεων, καθώς η εκτέλεση του μοναχού είναι η δεύτερη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.
Το τελευταίο δείπνο του μοναχού Εφραίμ
Στις 12 Μαΐου 2022, ο μοναχός Εφραίμ αρνήθηκε ένα τελευταίο γέυμα πριν την εκτέλεση με την αιτιολογία της νηστείας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της φυλακής, στις 7 Ιουνίου, την παραμονή της εκτέλεσης, προσφέρθηκε δείπνο το οποίο επέλεξε τελικά. Το δείπνο περιλάμβανε σαλάμι, μουστάρδα, φυστικοβούτυρο, λευκό ψωμί, τσιπς τορτίγιας, νερό και χυμό.
Η επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου
Ο Αντώνιος επικοινωνούσε δια αλληλογραφίας με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο ο οποίος με γραπτό του κείμενο που δημοσίευσε χθες καλούσε σε προσευχή για την εκτέλεση του Αντωνίου-Frank ενώ έδωσε στο φως της δημοσιότητας και το περιεχόμενο της αλληλογραφίας την οποία είχαν τις προηγούμενες ημέρες.
“Κάποτε βρίσκω παρηγορία στίς συμβουλές βαθιά πνευματικῶν μοναχῶν καί, τραγικά, πολλές φορές χάνω τήν συγκέντρωσή μου καί γίνομαι στενοχωρημένος ἐξαιτίας τῶν γεγονότων. Μοῦ φαίνεται μιά πολύ ἄσχημη ἐμπειρία ὅτι θά μέ δέση ἡ κυβέρνηση καί θά μοῦ βάλη θανατηφόρα φάρμακα. Εἶναι, ὅμως, τό ὄχημα πού θά μέ πάρη στό ταξίδι πρός τόν Παράδεισο! Ἡ διαμάχη! Τό νά φυλάξω τήν συμβουλή τοῦ Μητροπολίτη Ἀθανασίου μοῦ φαίνεται σάν πνευματικό σωσίβιο σέ αὐτή τήν θάλασσα τῆς ἄκρας κοσμικῆς τρέλλας. Τό ἴδιο ἰσχύει καί γιά τήν συμβουλή Σας καί ἡ ἀναφορά στούς λόγους τῶν Ἁγίων… Λοιπόν, κυρίως, ζητῶ ταπεινά τίς προσευχές Σας γιά τήν Ἀνάληψή μου μέ τόν Χριστό, ἄν μέ σκοτώνουν στίς 8 Ἰουνίου. Εἴστε ἕνα πνευματικό φῶς. Σᾶς εὐχαριστῶ πάρα πολύ!!! Ἄν μπορεῖτε νά στείλετε e mail πάλιν μέχρι τίς 7 Ἰουνίου, θά ἤμουν ταπεινά εὐγνώμων. Σᾶς παρακαλῶ!”, αναφέρει. Μπορείτε ΕΔΩ να διαβάσετε αναλυτικά τις επιστολές.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου είχε αποκαλύψει αποκλειστικά στην Pemptousia TV και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν σε επικοινωνία και το περιεχόμενο των δύο πρώτων επιστολών που του είχε αποστείλει.
Η ζωή, η καταδίκη και η γνωριμία με την Ορθοδοξία
Ο Φρανκ Άτγουντ γεννήθηκε στο Los Angeles το 1956. Μετά από ελπιδοφόρο πορεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στον αθλητισμό, φοίτησε στην φημισμένη στρατιωτική ακαδημία Μπρέντγουντ όπου, κατά την πρώιμη εφηβεία, κακοποιήθηκε σεξουαλικά και ενεπλάκη σε παραβατικές πράξεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική του ακεραιότητα. Για δεκαοκτώ χρόνια μπαινόβγαινε συχνά στις φυλακές, δρώντας παράλληλα ως μέλος εγκληματικών οργανώσεων και εμπλεκόμενος με τον αποκρυφισμό, με τον οποίον όμως ουδέποτε ασχολήθηκε τελετουργικά.
Το 1984 συνελήφθη για την απαγωγή και την δολοφονία της μόλις 8 ετών, Βίκυ Λιν Χόσκινσον, πράξεις τις οποίες δεν έχει διαπράξει, όπως με αδιάσειστα τεκμήρια αποδεικνύει στο βιβλίο του «Φως μέσα από τα κάγκελα». Παρ’ όλα ταύτα, για διαφόρους λόγους τα τεκμήρια αυτά δεν έγιναν αποδεκτά από τα δικαστήρια των Η.Π.Α. και το 1987 καταδικάστηκε σε θάνατο. Δεν έπαψε ποτέ, ωστόσο, να δηλώνει ότι είναι αθώος: «Σας λέω από την καρδιά μου, είμαι αθώος γι’ αυτό το έγκλημα.»
Μια προτεστάντης κοπέλα η Ραχήλ, που παρακολούθησε όλη την δικαστική πορεία του Φρανκ, αντιλήφθηκε ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν αθώος. Επικοινώνησε μαζί του με σκοπό να τον στηρίξει και να του ενισχύσει την πίστη προς τον Χριστό. Μέσα από την επικοινωνία αυτή αναπτύχθηκε η πραγματική αγάπη μεταξύ τους και το 1991 παντρεύτηκαν μέσα στην φυλακή.
Το 1998 ο Φρανκ ανακάλυψε μέσω ενός βιβλίου την ύπαρξη του ιερομόναχου Αθανάσιου (νυν Μητροπολίτη Λεμεσού) που τότε ήταν ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά. Μετά από αλληλογραφία που είχαν, ο π. Αθανάσιος του έστειλε αρκετά βιβλία για την ορθόδοξη πίστη. Ταυτόχρονα τον έφερε σε επαφή με το μοναστήρι του γέροντος Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας. Από τότε ο ηγούμενος Παΐσιος τον επισκεπτόταν τακτικά και τον βοήθησε να ακολουθήσει την ζωή ενός έγκλειστου ασκητή, ενώ παράλληλα τον βάπτισε (2000) και του έδωσε το όνομα Αντώνιος. Αργότερα και η ίδια η Ραχήλ βαπτίστηκε (2007) και έλαβε το όνομα Σάρρα. Ο Αντώνιος είχε συχνή αλληλογραφία με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο.
Ο Φρανκ κατά την διάρκεια της μακροχρόνιας φυλάκισής του έκανε ανώτατες σπουδές στις τέχνες, στην αγγλική γλώσσα, στη νομική και στη θεολογία.
Μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια φυλάκισης, το ανώτατο δικαστήριο της Αριζόνας, εξέδωσε στο όνομά του ένταλμα εκτέλεσης για την 8η Ιουνίου 2022. Ο Φρανκ Άτγουντ ήταν ο δεύτερος κρατούμενος που εκτελέστηκε μέσα στο 2022 μετά από μία περίοδο 8ετούς παύσης των εκτελέσεων στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ, λόγω της θύελλας αντιδράσεων που είχε προκαλέσει ο μαρτυρικός θάνατος του θανατοποινίτη Τζο Γουντ το 2014.
Η τελευταία δήλωση
Λίγες ημέρες πριν την εκτέλεση της θανατικής ποινής ο Αντώνιος από την φυλακή όπου βρίσκεται από το 1984 έκανε την παρακάτω δήλωση:
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού μιλά για τον θανατοποινίτη Αντώνιο λίγο πριν την εκτέλεσή του
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος μίλησε χθες στο Ράδιο Πρώτο για τον Φρανκ Άτγουντ, καθώς αποτελεί τον άνθρωπο που οδήγησε τον Αντώνιο στην Ορθοδοξία. Ο Πανιερώτατος μίλησε για την γνωριμία τους και για τις επισκέψεις που έκανε στις φυλακές της Αριζόνας για να τον δει.
Ακούστε τα όσα ανέφερε στο 11:07” και μετά:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο θανατοποινίτης Αντώνιος στην Αριζόνα έλαβε το μοναχικό σχήμα λίγο πριν εκτελεστεί – Η ζωή, η καταδίκη και η γνωριμία με την Ορθοδοξία
Αποκλειστικά στην PEMPTOUSIA TV: Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αποκαλύπτει την αλληλογραφία με τον θανατοποινίτη των ΗΠΑ
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού μιλά για τον θανατοποινίτη Αντώνιο λίγο πριν την εκτέλεσή του
Καθ΄εικόνα και καθ’ ομοίωσιν, η Αμερική και οι τελικές εξετάσεις του θανατοποινίτη Αντωνίου
Η τελευταία δήλωση του θανατοποινίτη Αντώνιου (ΒΙΝΤΕΟ)
Ευχές του Μητροπολίτη Λεμεσού στον θανατοποινίτη Φρανκ Άτγουντ
Έκκληση για προσευχή για τον θανατοποινίτη Αντώνιο και από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου
Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Προσευχή για την εκτέλεση του Αντωνίου-Frank
Με πληροφορίες από: twitter, kold.com, msn.com, rehumanizeintl.org, abcnews, azcentral, newsweek.com, eu.azcentral.com