04/03/2021 04/03/2021 Μία δύσκολη νύχτα σε σκηνές πέρασαν οι κάτοικοι στην Ελασσόνα και στα γύρω χωριά, μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου που άφησε πίσω του εκτεταμμένες καταστροφές. Δεκάδες μετασεισμοί, πολλοί εκ των οποίων ισχυροί, εξακολουθούν να καταγράφονται. Σπίτια και σχολεία κατέρρευσαν, εκκλησίες καταστράφηκαν, ενώ ζημιές υπάρχουν επίσης στο οδικό δίκτυο. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα ή σοβαρά...
04 Μαρτίου, 2021 - 8:21
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2021 - 8:24

Ελασσόνα: Η επόμενη μέρα του καταστροφικού σεισμού

Διαδώστε:
Ελασσόνα: Η επόμενη μέρα του καταστροφικού σεισμού

Μία δύσκολη νύχτα σε σκηνές πέρασαν οι κάτοικοι στην Ελασσόνα και στα γύρω χωριά, μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου που άφησε πίσω του εκτεταμμένες καταστροφές. Δεκάδες μετασεισμοί, πολλοί εκ των οποίων ισχυροί, εξακολουθούν να καταγράφονται.

Σπίτια και σχολεία κατέρρευσαν, εκκλησίες καταστράφηκαν, ενώ ζημιές υπάρχουν επίσης στο οδικό δίκτυο. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα ή σοβαρά τραυματίες.
Από νωρίς το πρωί κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν σε ελέγχους στα κτήρια, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις εκκλησίες, ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.

Χθες, συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο που συγκροτήθηκε στο στρατόπεδο «Σχοινά» στην περιοχή του Τυρνάβου, με συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου, καθώς και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, εθελοντές), σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα μισθώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες, παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.


Κοντά στους σεισμοπαθείς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε μάλιστα αρκετούς από τους Ιερούς Ναούς της περιοχής.
Συνομίλησε με τους κατοίκους, συνέστησε σε όλους ψυχραιμία και σύνεση και ευχήθηκε η Παναγία η Φανερωμένη και ο Άγιος νεομάρτυς Γεδεών, Πολιούχος Τυρνάβου, να προστατεύουν το λαό και τον τόπο και να βοηθήσουν να ξεπεράσουμε γρήγορα τη δεινή δοκιμασία.

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες οι πρώτες εκτιμήσεις από τις αυτοψίες στις οποίες προέβη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, μετά το σεισμό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επίκεντρο την Ελασσόνα, είναι οι εξής:
1. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε δύο μνημεία: Στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας) και στον Αγιο Νικόλαο, στο Κουτσόχερο (17οςαι.), ενώ κατέρρευσε και το πλίνθινο κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου (19οςαιώνας) στον Τύρναβο.
2. Ελαφρότερες ζημιές υπέστη η Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου (19ος αιώνας).
3. Πολύ ελαφρές ζημιές έχουν σημειωθεί στη Λάρισα, όπως πτώση σοβάδων καικεραμιδιών, στο Γενί Τζαμί.
Σημειώθηκε πτώση καπνοδόχου στα πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία, όπου βρίσκεται και η αρχαιολογική αποθήκη.
4. Ελαφρές ζημιές σημειώθηκαν στο Διαχρονικό Μουσείο όπου παρατηρήθηκε πτώση ορισμένων τμημάτων εδωλίων στην Περιοδική έκθεση. Αναμένεται νεότερη αναφορά για τυχόν ζημίες μόλις τα κλιμάκια της Εφορείας μπορέσουν να επισκεφθούν όλους τους χώρους. Αν χρειαστεί, θα μεταβούν επιτόπου και οι αρμόδιοι από την κεντρική υπηρεσία ώστε να επιταχυνθεί η αποτίμηση των ζημιών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων