Ελευθέρια Θράκης: Οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη
Της Ευγενίας Δίτσα
«Περήφανη για τους Θρακιώτες ακρίτες, που φυλάνε με αυταπάρνηση τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και για την Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί κόμβο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και εγγυητή σταθερότητας για τη Θράκη και συνολικά για την πατρίδα μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σήμερα, από την Αλεξανδρούπολη, όπου παρέστη στην επίσημη δοξολογία για την 101η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.
Στη Δοξολογία για τα Ελευθέρια της Θράκης χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος.
Αμέσως μετά, η κυρία Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Δόμνας Βισβίζη στην πλατεία του Φάρου και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στις 14 Μαΐου 1920, τόσο η Αλεξανδρούπολη όσο και η Κομοτηνή απελευθερώνονται και ενσωματώνονται στον εθνικό κορμό.
Διακόσια χρόνια μετά την κήρυξη της Επανάστασης και 101 χρόνια από την ενσωμάτωση, γιορτάζουμε την επέτειο αυτή στην Αλεξανδρούπολη, για δεύτερη δυστυχώς χρονιά σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Ελπίζουμε όμως ότι θα είναι η τελευταία, αφού η πιστή τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος εγγυάται την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα. Είμαστε υπερήφανοι για τους Θρακιώτες ακρίτες μας, που φυλάνε με αυταπάρνηση τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Είμαστε υπερήφανοι για την Αλεξανδρούπολη, μια πόλη που αποτελεί κόμβο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και εγγυητή σταθερότητας για τη Θράκη και συνολικά για την πατρίδα μας».
Την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παραβρέθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο μητροπολίτης Άνθιμος κ.α.
Μετά την κατάθεση στεφάνου, η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε μέχρι το Μνημείο Προσκόπων. Άγημα προσκόπων της απέδωσε τιμές και της πρόφερε αναμνηστικά δώρα.
Στη συνέχεια η κυρία Σακελλαροπούλου, μετέβη στο Δημαρχείο όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ιωάννης Ζαμπούκης και μετείχε σε σύσκεψη με τις τοπικές αρχές.
Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, και ξεναγήθηκε από την Πρόεδρο Αγγελική Γιαννακίδου.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε για 45 λεπτά της ώρας στο Εθνολογικό Μουσείο από την πρόεδρο του Μουσείου Αγγελική Γιαννακίδου και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ιωάννη Ζαμπούκη και πριν αποχωρήσει έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών:
«Σταυροδρόμι πολιτισμών, γέφυρα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων από τα βάθη του χρόνου, αυτή είναι η Θράκη. Η συλλογική μνήμη διασώζει εργόχειρα, κεραμικά, λατρευτικά αντικείμενα, κοσμήματα, εργαλεία της καθημερινότητας, όλα όσα συγκεντρώνει το εκπληκτικό Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης. Σπάνια ένα Μουσείο είναι τόσο στενά ταυτισμένο με τον άνθρωπο που το εμπνεύστηκε. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την εκπληκτική Αγγέλα Γιαννακίδου. Θερμά συγχαρητήρια, να είναι πάντα καλά. Η Θράκη, όλοι μας, της οφείλουμε πολλά».
Νωρίτερα, η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και μαζί με τον δήμαρχο Ιωάννη Ζαμπούκη φωτογραφήθηκαν μπροστά στο μεγάλο πανό (διαστάσεων 14 χ 4,2 μέτρων) που έχει αναρτηθεί έξω από το κτίριο, αποκαλείται “Κεντημένη Μνήμη” και πάνω σε αυτό το ύφασμα έχουν κεντήσει την ιστορία της Θράκης γυναίκες της Αλεξανδρούπολης.
Στη συνάντηση που είχαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο δήμαρχος συζήτησαν για θέματα της πόλης.
To απόγευμα θα επισκεφθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ.
Χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμο, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτριο Πέτροβιτς.
Στην Κομοτηνή
Τα Ελευθέρια από τον βουλγάρικο ζυγό και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό γιορτάζει σήμερα και η Κομοτηνή. Φέτος λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση, όμως η πόλη τίμησε τα 101 χρόνια ελευθερίας, τηρώντας, όπως ήταν φυσικό και τα υγειονομικά μέτρα.
Στις 10:30 το πρωί τελέσθηκε επίσημη δοξολογία στο προαύλιο του ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Νωρίτερα, είχε τελεσθεί Πανηγυρικό Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Εν συνεχεία, ακολούθησε η Επίσημη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως.
Μετά τη δοξολογία εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον δήμαρχο της Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, που έδωσε ιστορικά στοιχεία για την ελευθερία της πόλης.
Στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου βρέθηκαν ακόμα: κληρικοί, πιστοί, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφάλειας και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Τέλος, στο Ηρώον της πόλεως τελέσθηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση και εν συνεχεία η κατάθεση στεφάνων.
Κατάθεση στεφάνων και στημένες παραδοσιακές Θρακιώτικες φορεσιές από τους “Φιλοτέχνες”
Μετά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου όλοι κατευθύνθηκαν στο Ηρώο της πόλης. Εκεί αρχικά τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Στην δεξιά πλευρά του Ηρώου είχαν στηθεί παραδοσιακές συλλεκτικές Θρακιώτικες φορεσιές από τους “Φιλοτέχνες” Κομοτηνής, που ήταν από διάφορα μέρη της Θράκης, όπως ενημέρωσε η πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού, Παράδοσης & Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» Ιωάννα Αλμπανίδου. Ο συλλέκτης αυτών των φορεσιών είναι ο Θεοχάρης Σαρίφογλου.
Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από αυτοδιοικητικούς, βουλευτές, από τον στρατό, την πυροσβεστική, την αστυνομία, το ΔΠΘ και την Αρμένικη Κοινότητα μεταξύ άλλων. Μετά κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο σε κλίμα συγκίνησης.
Αλκιβιάδης Στεφανής: «Χρόνια πολλά στην Θράκη μας»
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής μετέφερε τις ευχές εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης και ευχήθηκε “Χρόνια πολλά στην Θράκη μας”. Στη συνέχεια τόνισε ότι «οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε προβλήματα, αλλά με θάρρος, αποφασιστικότητα και με αισιοδοξία κοιτάμε μπροστά έχοντας σταθερές βάσεις. […] Βασιζόμενοι πάνω στην αγάπη μας για αυτόν τον τόπο, μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Πρέπει από πάνω μας να διώξουμε την μιζέρια και να δούμε την καλύτερη πλευρά της πατρίδα μας».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελήμων ευχήθηκε στους απανταχού Θρακιώτες, λέγοντας: «Χρόνια πολλά. Πάντοτε Ελεύθεροι»!
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε: «Τιμούμε αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους, για να είμαστε ελεύθεροι, αλλά δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε αυτούς τους αγώνες». Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, είπε: «Ημέρα τιμής τιμής και μνήμης σε όσους αγωνίστηκαν και εργάστηκαν για την απελευθέρωση της Θράκης μας», ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, μετέφερε τις ευχές του για τα 101 χρόνια ελευθερίας της Κομοτηνής και σημείωσε πως «αυτήν την μεγάλη ιστορική στιγμή την διανύουμε εν μέσω πανδημίας, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά τιμούμε την 14 Μαΐου». Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης είπε: «Τιμούμε την Εθνική Επέτειο της απελευθέρωσης μας και την προσάρτησή μας στον εθνικό κορμό. Τιμούμε τους προγόνους μας και ήρωές μας».
Δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας, που ευχήθηκε επίσης.
Υποδοχή Παναγίας Φανερωμένης και υποστολή σημαίας
Με αφορμή τον εορτασμό των 101 χρόνων από την απελευθέρωση της Κομοτηνής από τον βουλγαρικό ζυγό, χθες το απόγευμα η πόλη υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης στον αύλειο χώρο του καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει η επίσημη υποστολή της ιστορικής σημαίας της πόλης στο Ηρώο.
Η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης από την ομώνυμη Μονή Βαθυρρύακος, ενώ στην συνέχεια τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.
Στην υποδοχή της εικόνας ήταν όλοι εκεί: εκπρόσωποι του κλήρου, πιστοί, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων και αξιωματούχοι των σωμάτων ασφαλείας. Η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης θα παραμείνει προς προσκύνηση στον καθεδρικό ναό έως το απόγευμα της 21ης Μαΐου 2021.
Περίπου μισή ώρα νωρίτερα, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης έκανε την επίσημη υποστολή της ιστορικής σημαίας της πόλης στο Ηρώο της Κομοτηνής. Μαζί με τον δήμαρχο ήταν άνθρωποι της δημοτικής αρχής, ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης και άλλοι. Η ιστορική σημαία της πόλης μετά την επίσημη υποστολή κατέληξε στο δημαρχείο.
Δείτε στο βίντεο τι δήλωσαν οι: Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, Μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου, Εκτελεστική Γραμματέας ΠΑΜΘ Ζωή Κοσμίδου.
Σήμερα το πρωί, 14/05/2021, τελέστηκε δοξολογία στον Ευαγγελισμό. Ακολούθως έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελήμονα και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Να σημειωθεί ότι λόγω της πανδημίας και για μην υπάρξει εξάπλωσή της δεν πραγματοποιήθηκε παρέλαση.
Αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές από τους Φιλοτέχνες για την 14η Μαΐου
Με έναν διαφορετικό τρόπο αποφάσισαν να τιμήσουν την 101η επέτειο για τα Ελεύθερης Θράκης τα μέλη της Στέγης Πολιτισμού, Παράδοσης και Λαογραφίας «Φιλοτέχνες», που για πρώτη φορά εκθέτουν αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης στο Ηρώο. ένεκα και της πανδημίας του κορωνοϊού, αποφάσισαν να . Από το πρωί της Παρασκευής, 14 Μαΐου, ανήμερα της επετείου, στον χώρο του Ηρώου βρίσκονται αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης, οικογενειακά κειμήλια όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννα Αλμπανίδου, από την Δυτική Θράκη, τον Έβρο, την Ανατολική Ρωμυλία καθώς και μία Αρβανίτικη στολή. Η ίδια έκανε λόγο για μία «πινελιά τιμής» από πλευράς του Συλλόγου με αφορμή την συμπλήρωση των 101 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης, μια μικρή συνεισφορά του Συλλόγου στις επετειακές εκδηλώσεις που όπως επεσήμανε για δεύτερη χρονιά λόγω και των περιορισμών της πανδημίας είναι διαφορετικές και περιορισμένες. Η ίδια μοιράστηκε τα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς, ευχόμενη εκ μέρους όλων των μελών του Συλλόγου «Χρόνια Πολλά».
Με πληροφορίες από: xronos.gr, paratiritis-news.gr
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.