Επικαιρότητα
07 Φεβρουαρίου, 2020

“Ελληνική γλώσσα και Ορθοδοξία: μια άρρηκτη σχέση”

Διαδώστε:

Σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (που τιμάται στις 9 Φεβρουαρίου) προετοιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, τις ομογενειακές οργανώσεις, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές ανά τον κόσμο που συνδράμουν στη λειτουργία σχολείων και τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

“Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η ελληνική γλώσσα είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Η Ορθοδοξία ως Αποκάλυψη του αληθινού Θεού αξιοποίησε τον γλωσσικό και εννοιολογικό πλούτο της ενιαίας ελληνικής και χρησιμοποίησε διάφορες μορφές της (Αττική, Ελληνιστική Κοινή, Καθαρεύουσα, Δημοτική κ.λπ), για να εκφράσει τα δόγματα της Πίστεως, να καταγράψει τον επίγειο βίο και τη διδασκαλία του Χριστού, να υμνήσει τον Θεό μέσω της Θείας Λειτουργίας και της Υμνογραφίας και για να κατηχήσει τον λαό”, γράφει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων και Συγγραφέας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Βλάσης στον χαιρετισμό του για τη μεγάλη αυτή ημέρα τονίζει μεταξύ άλλων: “Η γλώσσα μας δεν είναι απλά ένα μέσο επικοινωνίας. Είναι ο φορέας, ο οποίος συμπυκνώνει τα ιδανικά και τις αξίες του έθνους μας. Είναι το μεγάλο συνεκτικό και συνάμα αποδεικτικό στοιχείο αυτού που ονομάζουμε ελληνικότητα, που υπάρχει και ζει αδιάλειπτα από τον Όμηρο μέχρι σήμερα”.

Και προσθέτει: “Δεν είναι τυχαίο ότι η γλώσσα ορισμένων εκ των σπουδαιότερων δημιουργημάτων του ανθρώπινου πνεύματος είναι η ελληνική. Η γλώσσα των Ευαγγελίων είναι η ελληνική. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ο Ελληνισμός είναι οικουμενικός, υπόθεση πανανθρώπινη και διαχρονικό σημείο αναφοράς”.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κλείνει τον χαιρετισμό του με τα λόγια του σπουδαίο Έλληνα διανοητή, Γεώργιου Θεοτοκά: ” Ο μόνος κανόνας της ελληνικότητας, που σηκώνει η δική μου τουλάχιστον συνείδηση, είναι τούτος: Ελληνικό είναι κάθε έργο που βγαίνει με ειλικρίνεια από τη ζωή, την καρδιά και τη σκέψη των ανθρώπων του έθνους μας”.

Παρακολουθήστε το πολύ ενδιαφέρον βίντεο που ετοίμασαν από κοινού όλα τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας ανά τον κόσμο

 

 

Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στις 9 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν στις ελληνικές κοινότητες της Διασποράς, σε αλλοδαπά πανεπιστημιακά ιδρύματα με έδρες ελληνικών σπουδών και σε σχολές και άλλους φορείς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Τον πρώτο λόγο θα έχουν οι συνεργαζόμενοι με τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού φορείς, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές και προξενικές μας αρχές ανά τον κόσμο προγραμματίζουν σχετικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις και τους φορείς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην περιοχή ευθύνης τους, γνωστοποιώντας παράλληλα το γεγονός στις τοπικές αρχές για ενδεχόμενη συμμετοχή τους. Πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές φέρουν την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, όπως κάνει γνωστό η ίδια με ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ανακοινώνει ότι το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, προγραμματίζει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»). Την εκδήλωση, το πρώτο μέρος της οποίας θα συντονίζει ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, καθ. Γιάννης Χρυσουλάκης, θα χαιρετίσουν πολιτειακοί, εκκλησιαστικοί και ακαδημαϊκοί παράγοντες της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, Νικήτας, ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα «Γεώργιος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτης Ροϊλός και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, καθ. Ιωάννης Καζάζης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με σημαντικές προσωπικότητες με θέμα την «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας» και φιλοξενεί το Μουσικό Σχολείο Αλίμου με το «Σύνολο Σύγχρονου Ελληνικού Δημοφιλούς Ρεπερτορίου» που θα παρουσιάσει επιλεγμένο ρεπερτόριο ελληνικής μουσικής. Θα υπάρξουν επίσης παράλληλες πολιτιστικές παρεμβάσεις με την προβολή ταινίας της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών και παραμύθια σε μορφή κινουμένων σχεδίων. Επίσης, το καναδικό Πανεπιστήμιο Simon Fraser, Έδρα Ελληνικών Σπουδών Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Βανκούβερ) θα παρουσιάζει, σε ξεχωριστό περίπτερο έξω από την αίθουσα, την πρωτότυπη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που έχει αναπτύξει.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών καταρτίζει το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, τις ομογενειακές οργανώσεις, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές που συνδράμουν στη λειτουργία σχολείων και τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Τέλος, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ενημερώνει ότι πρόκειται να εκπροσωπηθεί σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και συναντήσεις στο εξωτερικό, ως εξής:

Α. Σε εκπαιδευτική δράση, σύμφωνα με τα άρθρα 30 και 32 της Σύμβασης για τα άτομα με αναπηρία του ΟΗΕ, στις 9 Φεβρουαρίου 2020, η οποία συνδιοργανώνεται από την οργάνωση «ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ» και το Ινστιτούτο Κωφών του Τορίνο, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και στην οποία θα συμμετάσχουν άτομα ελληνικής και ιταλικής καταγωγής.

Β. Σε συναντήσεις εργασίας στις 8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Κωφών του Τορίνο, της οργάνωσης «ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ» και της εταιρείας Easyreading (φορείς που συνεργάστηκαν για τον σχεδιασμό γραμματοσειράς στα αρχαία και νέα ελληνικά για άτομα με δυσλεξία και άλλες διαταραχές ανάγνωσης) με στόχο τον σχεδιασμό κοινών δράσεων για την προώθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Γ. Στις εκδηλώσεις της «Εβδομάδας ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας» που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, στη Νάπολη της Ιταλίας, στις 9, 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Δ. Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γ. Χρυσουλάκης, θα παρευρεθεί και θα είναι ομιλητής στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Ρουμανία, όπου η ημέρα αυτή έχει με νόμο θεσπιστεί ως επίσημη επέτειος της χώρας. Τον εορτασμό θα πραγματοποιήσει η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, στις 10 Φεβρουαρίου 2020, στη Ρουμανική Ακαδημία, τον υψηλότερο θεσμό συνάντησης της επιστήμης και του πολιτισμού στη χώρα. Τη ρουμανική Πολιτεία θα εκπροσωπήσουν η Προεδρία της χώρας, το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Παιδείας, η Ρουμανική Ακαδημία, πανεπιστημιακοί και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα των γραμμάτων και της επιστήμης της χώρας.

Ομιλείτε ελληνικά; Παγκόσμια… πρόκληση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Ομιλείτε ελληνικά; Δεν έχει σημασία εάν είναι έστω μερικές λέξεις ή κάποιες φράσεις. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου), και με τη βοήθεια των social media, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης στην Ουκρανία αποφάσισαν να θέσουν μια… πρόκληση σε όσους ζουν εκτός Ελλάδας.

Τους καλούν, λοιπόν, να τραβήξουν τους εαυτούς τους να μιλούν και να ανεβάσουν το βίντεο στο Facebook με τα hashtag #Greek_language_challenge και #It_is_cool_to_speak_Greek.

Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι να προσπαθήσουν να πουν στα ελληνικά πέντε λέξεις: Δημοκρατία, φιλοσοφία, τεχνολογία, αρμονία και ενέργεια. Η δράση ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και οι διοργανωτές υπόσχονται ότι θα διαλέξουν τα τρία καλύτερα βίντεο.

Δείτε μερικά:



Διαδώστε: