Επικαιρότητα
27 Σεπτεμβρίου, 2023

Ελσίνκι: Εκστρατεία για την Αγιά Σοφιά και Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τις πλημμύρες στην Ελλάδα

Διαδώστε:

Για τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία αναφέρθηκε από το Ελσίνκι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος όπου βρέθηκε ως επικεφαλής διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας που έχει αναλάβει ο διεθνής θεσμός για τη διάσωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. 

«Ο κόσμος μας αλλάζει ραγδαία και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις νέες προκλήσεις. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις: υγειονομικής, μεταναστευτικής, ενεργειακής και κλιματικής φύσης επιβάλουν τη στενότερη συνεργασία. Τι τελευταίες μέρες, έχουν γίνει παγκόσμια είδηση οι τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες στην πατρίδα μου, τη Θεσσαλία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι προκλήσεις αυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη ως ΕΕ, αλλά και ως παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με ουσιαστική και έμπρακτη αλληλεγγύη». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στην αντιπρόεδρο της Βουλής την Φινλανδίας κ. Tarja Filatov στο πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε στην αντιπροσωπεία των Ορθοδόξων βουλευτών, η οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ελσίνκι.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Βουλής της Φινλανδίας ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το εύρος των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού στην Ελλάδα και τις ζημιές που προκάλεσαν τόσο αυτές όσο και οι πλημμύρες, συμφωνώντας ότι οφείλουμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι όλοι μας στο μέλλον, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε ότι «η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον όντως είναι ένα χριστιανικό μήνυμα, στο οποίο πρωτοστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος -ο οποίος πριν λίγες μέρες πραγματοποίησε επίσκεψη στην Φινλανδία. Γι’ αυτό και αποκαλείται “πράσινος Πατριάρχης”, διότι εδώ και χρόνια επιμένει στην ανάγκη ανάληψης δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος».

Με το Βόρειο Συμβούλιο

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος βρέθηκε στο Ελσίνκι, επικεφαλής διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας που έχει αναλάβει ο διεθνής θεσμός για τη διάσωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Ιωάννης Σαρακιώτης από την Ελλάδα, ο κ. Irakli Kadagashvili από την Γεωργία, ο κ. Mile Taleski και η κ. Ane Leshkoska από τη Βόρειο Μακεδονία, και ο κ. Dragan Bojovic από το Μαυροβούνιο, καθώς επίσης και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης.

Στο κοινοβούλιο, εκτός της αντιπροέδρου και μελών της Επιτροπής Παιδείας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνεργασία με την κ. Karoliina Partanen, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της Φινλανδίας στο Βόρειο Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν βουλευτές από όλες τις σκανδιναβικές χώρες. Στη συνάντηση, ο ΓΓ της ΔΣΟ, αφού παρουσίασε τις επιδιώξεις και τις δράσεις του θεσμού που προΐσταται, σημείωσε ότι ο ρόλος της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικός. Από την πλευρά της η κ. Partanen αναφέρθηκε στους στόχους του Βορείου Συμβουλίου και ευχαρίστησε για την ανταλλαγή απόψεων.

Εκστρατεία για την Αγία Σοφία

Στο Ελσίνκι, η παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία – Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» πραγματοποιήθηκε στο κέντρο πολιτισμού “Sofia”. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Βυζαντινολογίας κ. Paavo Hohti, η ειδική στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, Λέκτωρ του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, δρ Renja Suominen-Kokkonen, και ο δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Διευθυντή του κέντρου πολιτισμού «Sofia», Μητροπολίτη πρώην Ελσίνκι κ. Αμβρόσιο, που «υπήρξε ένας εκ των “ιδρυτικών φίλων” της ΔΣΟ, όντας παρών στην 1η Γενική μας Συνέλευση στην Ορμύλια της Χαλκιδικής το 1993 και συνεισφέροντας ενεργά επί τριάντα συναπτά έτη στο έργο της».

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή. Όπως είπε «η παράταση αυτής της ανθρωποσφαγής, της καταστροφής υποδομών και περιουσιών, της προσφυγοποίησης εκατομμυρίων ανθρώπων, της διαβίωσης εντός ενός καθεστώτος φόβου από βομβαρδισμούς, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Πρωτίστως, όμως, για τις γειτνιάζουσες χώρες, και γι’ αυτό αντιλαμβάνομαι πως οι Φινλανδοί φίλοι μας είναι περισσότερο ευαίσθητοι γι’ αυτό το ζήτημα, και την ανάγκη επίλυσής του».

Κατά την παραμονή της στο Ελσίνκι η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ εκκλησιάστηκε στον επιβλητικό καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Διαδώστε: