Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, ο οποίος σήμερα επιθεώρησε εργοστάσιο το οποίο παράγει πάνελ ηλιακής ενέργειας για την Τουρκία και την Μέση Ανατολή. Μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης και της ξενάγησής του έκανε δηλώσεις στις οποίες παρομοίασε τις ενέργειες της Ανατολικής Μεσογείου με την Συνθήκη των Σεβρών του 1920.
Συγκεκριμένα ανέφερε “Η Συνθήκη των Σεβρών του 1920 είχε στόχο να μπλοκάρει και να συγκρατήσει το τουρκικό έθνος, δεν θα γονατίσουμε σε μια δεύτερη συνθήκη που θα προσπαθήσει να μας περιορίσει από τους ενεργειακούς πόρους στις ακτές μας” τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έχει επεκτατική πολιτική αλλά δεν μπορεί κανείς να της στερήσει τους ενεργειακούς πόρους που βρίσκονται στην επικράτειά της.
“Η Ελλάδα, Η Γαλλία και η Αίγυπτος καθώς και άλλες χώρες προσπαθούν παράνομα να μας στερήσουν από τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής μας στη Μεσόγειο, παρόλο που έχουμε την μεγαλύτερη ακτογραμμή από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή”.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι ο αγώνας της Τουρκίας σε διάφορα μέτωπα από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Λιβύη είναι ένας αγώνας για το μέλλον, εκτός από τον αγώνα για τα δικαιώματα της χώρας. Ακόμα υποσχέθηκε ότι θα κάνει δηλώσεις την Παρασκευή όπου θα σημαίνουν μια νέα εποχή για την Τουρκία “Την Παρασκευή θα ανακοινώσω ένα ευχάριστο νέο με το οποίο θα αρχίσει μια νέα εποχή στην Τουρκία” ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την ίδια ώρα το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.».
Η συζήτηση των ηγετών ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών) και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15.00.
Όπως είχε αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω του λογαριασμού του στο twitter, «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η βία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και περιεκτικός διάλογος».
Ενώ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας “Θέλουμε αποκλιμάκωση της έντασης”, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος, που είχε σταματήσει το 2016. Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα γίνει Σύνοδος Κορυφής όπου θα συζητηθεί αναλυτικά η τουρκική προκλητικότητα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, υπογράμμισε ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.
Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού Καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος ζήτησε “Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα και την Κύπρο και μία ξεκάθαρη αντίδρασή της απέναντι στην Τουρκία” ενώ τόνισε ιδιαίτερα πως “η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αποστρέφει το βλέμμα της από αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου”.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε από την ΕΕ “να καταδικάσει με κάθε δριμύτητα τις ενέργειες της Τουρκίας και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας”.
“Και εδώ δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται μόνον λόγια του αέρα. Διαφορετικά, η ΕΕ χάνει την αξιοπιστία της χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά”, διαμήνυσε με κάθε σαφήνεια ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος.
Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη Ερντογάν στο εργοστάσιο: