Μετά τη Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Μοναστήρι της Παναγίας της Τρικουκκιάς, στον Πρόδρομο, όπου παρευρέθηκε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε τον κυπριακό λαό θρησκεύοντα και ελπίζοντα στην Παναγία και τη βοήθειά της ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νησί.
Στο μήνυμα της ημέρας, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε: «Η Κοίμηση της Θεοτόκου θεωρείται το Πάσχα της Θερινής περιόδου.Ο λαός μας είναι λαός που θρησκεύει, πιστεύει και ελπίζει ότι με τη βοήθεια της Παναγίας και του Θεού γενικότερα, θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Βεβαίως, συν Αθηνά και χείρα κινεί».
Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτίμησε πως η απόφαση της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου θα γίνει αιτία να διακοπεί η όλη ευρωπαϊκή της πορεία, τονίζοντας πως η Άγκυρα θα πρέπει να υπολογίσει το κόστος των σχεδίων της.
«Η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσει πρώτα το κόστος, αφού η απόφαση της αυτή θα είναι αιτία όχι μόνο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και αιτία να διακοπεί η όλη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου αναφερόμενος στα τουρκικά σχέδια για εποικισμό και εμπορική εκμετάλλευση της περίκλειστης πόλης: της πόλης- φάντασμα, της μοναδικής πόλης στην Ευρώπη στην οποία είναι ακόμα ορατά τα καταστροφικά σημάδια από τις βόμβες ναπάλμ των Τούρκων, που εισέβαλαν στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1974.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ερωτηθείς για το εάν θεωρεί «χλιαρή» την αντίδραση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, είπε ότι δεν θεωρεί την αντίδραση χλιαρή και σημείωσε: «Θεωρώ ότι καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε μέσα από ειρηνική διαδικασία, ιδιαίτερα του διαλόγου και με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κρίση».
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι χώρες της ΕΕ θα συμβάλει προς την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
«Βεβαίως η οριστική διευθέτηση του θέματος είναι μόνο μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο και πλήρη -το υπογραμμίζω- σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας», τόνισε.