Στην Βουλγαρία η ημέρα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή είναι αφιερωμένη στην αδελφότητα, φυσικά, σε όλους όσους φέρουν τα ονόματα Ιβάν, Ιβάνκα, Γιόαν, Γιωάνα και τα υποκοριστικά τους. Οι τελετουργίες που γίνονται αυτή την ημέρα συνδέονται με την εξαγνιστική δύναμη του νερού που αγιάζεται στα Θεοφάνεια.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Έθιμο αποτελεί την ημέρα αυτή οι παντρεμένες, οι αρραβωνιασμένες, και όλοι όσοι φέρουν το όνομα Ιβάν και τα υποκοριστικά του ονόματος, να κάνουν μπάνιο στο ποτάμι.
Σε ορισμένες περιοχές, οι λεγόμενοι κολεντάρι, δηλαδή αυτοί που λένε τα κάλαντα, λούζουν τον αρχηγό τους με νερό και έτσι η μυστηριώδης ιεροτελεστία τους θεωρείται ολοκληρωμένη. Από την πλευρά του, ο αρχηγός καλεί τους συμμετέχοντες σε γιορτινό τραπέζι.
Σύμφωνα με το έθιμο, την ημέρα αυτή οι νονοί (που συνήθως είναι και κουμπάροι) κάνουν τελετουργικό μπάνιο στο νεαρό ζευγάρι που παντρεύτηκε τον προηγούμενο χρόνο και το βράδυ οι νεόνυμφοι πρέπει να επισκεφτούν το σπίτι τους, φέρνοντας κρασί, ψωμί, ψητό κρέας κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο τελειώνει και επίσημα η νηστεία (τελετουργική σιωπή σε ένδειξη σεβασμού) της νύφης μπροστά στη νονά/κουμπάρα.
Τα ζευγάρια που είναι χρόνια παντρεμένα οφείλουν επίσης να δείχνουν το σεβασμό τους στους νονούς τους.
Αναπόσπαστο μέρος της χαράς αυτήν τη ημέρα είναι ο εορταστικός χορός, που συγκεντρώνει μικρούς και μεγάλους.
Ακολουθεί το Babinden, το οποίο στις λαογραφικές πεποιθήσεις είναι το τελευταίο από τα έθιμα που συνδέονται με το τελετουργικό λούσιμο. Έτσι οι «ακάθαρτες μέρες» τελειώνουν, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι αρραβώνες και οι γάμοι που επιτρέπονται μέχρι την αρχή της Σαρακοστής του Πάσχα.