O βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου, επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), ηγήθηκε αποστολής της Συνέλευσης στην Ουγγαρία, στην οποία συμμετέχουν ο Σέρβος βουλευτής κ. Alexander Chotrich, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής μειονότητας στην Ουγγρική Εθνοσυνέλευση κ. Λαοκράτης Κοράνης και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ κ. Κώστας Μυγδάλης.
Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ έγινε δεκτή τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 από τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας κ. László Kövér και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Imre Vejkey και Μέλη της Ομάδας Προγεύματος Προσευχής στην Ουγγρική Εθνοσυνέλευση.
Κατά τις συναντήσεις, ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στη Βουδαπέστη σκοπεί κυρίως στη σύσφιγξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της ΔΣΟ και της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για ένταξη του Ουγγρικού Κοινοβουλίου ως πλήρους μέλους στον Οργανισμό. Ο κ. Λεωνίδου σημείωσε την παρουσία σημαντικής κοινότητας Ορθοδόξων στην Ουγγαρία, μια χώρα, όπως επισήμανε, με μακραίωνη ιστορία και βαθιά θρησκευτική πίστη, η οποία διατηρούσε σχέσεις με το Βυζάντιο από τον 9ο αιώνα μ.Χ. Ο κ. Λεωνίδου υπογράμμισε ότι πρέπει, μέσω της ενότητας και αδελφοσύνης μεταξύ των Χριστιανικών Ομολογιών, να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την προστασία των όπου γης διωκόμενων Χριστιανικών κοινοτήτων και της χριστιανικής κληρονομιάς και για την ενσωμάτωση των χριστιανικών αξιών στον σύγχρονο κοινοβουλευτικό λόγο και στο πλαίσιο του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης.
Ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει απερίγραπτα αδιανόητο πόνο σε ανθρώπινες ψυχές, εκατομμύρια πρόσφυγες, καταστροφή και οδύνη. Υπογράμμισε ότι ο πόλεμος αυτός μαίνεται μεταξύ δύο ιδρυτικών μελών της ΔΣΟ και, κατ’ επέκταση, μεταξύ δυο λαών με κοινές θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις και ευχήθηκε τον τερματισμό του σύντομα και την επικράτηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικουμενικών αξιών. Ο κ. Λεωνίδου επισήμανε, παράλληλα, ότι ενώ ο Κυπριακός λαός συνεχίζει να υφίσταται για σαράντα εννιά χρόνια τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, δεν επιδεικνύεται από τη διεθνή κοινότητα η ίδια στάση αρχών, όπως για την Ουκρανία και στην περίπτωση της Κύπρου.
Εξάλλου, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023, έγινε παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου της ΔΣΟ με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», στο Κέντρο «Βυζάντιο» του Κολλεγίου «Eötvös Loránd» στη Βουδαπέστη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Συνέλευσης για ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης αναφορικά με την καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.
Στην ομιλία του, ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι η ΔΣΟ, κατά την τριακονταετή της πορεία στα διεθνή κοινοβουλευτικά δρώμενα, εργάζεται με συνέπεια και προσήλωση, αφενός, για την ενότητα της Ορθοδοξίας και, αφετέρου, για την προαγωγή των Χριστιανικών αρχών στην Ευρώπη. Ο Κύπριος βουλευτής σημείωσε ότι η χριστιανική παράδοση αποτελεί βασικό πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής ιστορίας και ένα επιπλέον ισχυρό και ενοποιητικό πολιτισμικό υπόστρωμα της σύγχρονης Ευρώπης.
Ο κ. Λεωνίδου σημείωσε επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλει η Συνέλευση για την προστασία των απειλούμενων Χριστιανικών μνημείων στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη βόρεια Συρία και στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην Τουρκία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε δε στη βεβήλωση που συνεχίζει να υφίσταται ο πιο εμβληματικός ναός της Ορθοδοξίας, η Αγία Σοφία, καθώς πέραν της αυθαίρετης και ανιστόρητης, όπως είπε, απόφασης της τουρκικής ηγεσίας να τη μετατρέψει σε τζαμί, χρησιμοποιείται και ως χώρος προεκλογικών συγκεντρώσεων και ομιλιών από τον επανεκλεγέντα Τούρκο Πρόεδρο.