25/06/2021 25/06/2021 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα από το Διαδικτυακό Διήμερο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με θέμα: «Ακούοντας τον λόγον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας σήμερον», με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ και αποτέλεσε...
25 Ιουνίου, 2021 - 16:05

Επετειακή Εκδήλωση για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην ΟΑΚ

Διαδώστε:
Επετειακή Εκδήλωση για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην ΟΑΚ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα από το Διαδικτυακό Διήμερο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με θέμα: «Ακούοντας τον λόγον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας σήμερον», με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ και αποτέλεσε σημαντικό ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς της, αλλά και σε παγκόσμιο θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους και τους ομιλητές, ευχαριστώντας τους για τη συμμετοχή τους και αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία του γεγονότος της Συνόδου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, ανέγνωσε το Μήνυμα – Χαιρετισμό της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ και στο οποίο τόνιζε ότι: «η Σύνοδος της Κρήτης υπήρξε κορυφαία στιγμή της νεωτέρας ιστορίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εξέφρασεν αυθεντικώς, παρά την αδικαιολόγητον αποχήν τεσσάρων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, την συνοδικήν αυτοσυνειδησίαν και ταυτότητα της Ορθοδοξίας, επομένη τοις αγίοις πατράσιν.

Αι αποφάσεις αυτής, αναφέρονται εις την οργάνωσιν και την κανονικήν δομήν της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εις την μυστηριακήν ζωήν και την πνευματικότητα, εις την αποστολήν της Εκκλησίας εις τον σύγχρονον κόσμον και αποτελούν πολύτιμον θησαυρόν διά την χριστιανοσύνην, δύνανται δε να λειτουργήσουν ως οδοδείκτης διά τους Ορθοδόξους πιστούς, οι οποίοι αγωνίζονται να συνδυάσουν τον παραδοσιακόν τρόπον βίου με την ταυτότητά των ως συγχρόνων ανθρώπων».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ για τον Πατρικό και εγκάρδιο Χαιρετισμό, χαρακτηρίζοντάς τον υπέρμαχο υπερασπιστή και αυθεντικό εκφραστή της ενότητας της Ορθοδοξίας και του Συνοδικού Θεσμού και Συστήματος, με επιστέγασμα της πατριαρχικής του μέριμνας για την ευστάθεια των Εκκλησιών τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τέλος, καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, για τη σημαντική συνεισφορά του στην επιτυχή έκβαση της Συνόδου, αλλά και τη διαρκή στήριξη προς το Ίδρυμα με την προκήρυξη του έργου της αναπαλαίωσης της παλαιάς του πτέρυγας.

Αμέσως μετά Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, εκπροσωπώντας την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, ο οποίος, αφού συνεχάρη την ΟΑΚ για το οργανωτικό επίτευγμα της διεξαγωγής της Συνόδου καθώς και για την πρωτοβουλία του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στη διαρκή στήριξη του Υπουργείου Παιδείας προς την Εκκλησία και στο κατά πόσο το ιστορικό και παγκόσμιο γεγονός της Συνόδου με τις αποφάσεις του επηρεάζει τη ζωή των πιστών, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Αμανατίδης τόνισε ότι από πολιτικής άποψης η επίβλεψη των διαδικασιών της Συνόδου ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στις προσπάθειες σύγκλησης Συνόδου μέσα από τον ορθόδοξο διάλογο παλαιότερων ετών.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε στις οργανωτικές επαφές του Δήμου με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και την Περιφέρεια Κρήτης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Συνόδου καθώς και στην προσπάθεια που κατεβλήθη για την τουριστική προβολή του τόπου επ’ αφορμή της Συνόδου με την ξενάγηση και φιλοξενία των εκατοντάδων διαπιστευμένων δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι για την Περιφέρεια ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά να συμμετάσχει στην προετοιμασία της Συνόδου της Ορθοδοξίας και υπογράμμισε ότι ο λόγος της Συνόδου είναι επίκαιρος με σημαντικά μηνύματα, που τοποθετούν την πίστη στη σωστή της διάσταση.

Την κεντρική ομιλία, με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Σκέψεις με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη σύγκλησή της», πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος επεσήμανε ότι τα κείμενα και οι αποφάσεις της Συνόδου συνεχίζουν να εκφράζουν δυναμικά την ορθόδοξη παράδοση, ενώ αποτελούν σαφή έκφραση ρεαλισμού και ποιμαντικής ευθύνης, μαρτυρώντας τη γρηγορούσα ιστορική και κοινωνική συνείδηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Όλως ιδιαιτέρως αναφέρθηκε και στη συνέχεια της όλης προσπάθειας με τη συγγραφή του κειμένου: « Διά τήν Ζωήν του κόσμου» (“For the life of the World”), το οποίο διατυπώνει τις κατευθυντήριες αρχές μιας Κοινωνικής Διδασκαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ανέπτυξε το θέμα «Ιστορική πορεία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Συμφωνηθέντα και Εγκριθέντα κείμενα», υπογραμμίζοντας την ιστορική σημασία και τον θεολογικό αντίκτυπο της Συνόδου και αναφέρθηκε στην πορεία της προετοιμασίας της από τον Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ΄, εξαίροντας τη συμβολή της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄ για την επίτευξη της σύγκλησής της καθώς και στις προσπάθειες των προκατόχων του Πατριαρχών Αθηναγόρα και Δημητρίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ανέπτυξε το θέμα «Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πρόσκληση για το μέλλον των θεολογικών σπουδών» τονίζοντας την αναγκαιότητα της αναδιαμόρφωσης των Προγραμμάτων Σπουδών των Θεολογικών Σχολών προκειμένου να υιοθετήσουν τα μηνύματα και τις αποφάσεις της Συνόδου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την αναγκαιότητα της υπέρβασης της στενής γλωσσικής θεολογικής ορολογίας, του επιστημονικού απομονωτισμού και της ερμηνείας του ιστορισμού.

Τέλος, ο Αθανάσιος Βλέτσης, Καθηγητής Συστημικής Θεολογίας του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Ludwig Maximilian Πανεπιστημίου του Μονάχου, ανέπτυξε το θέμα «Ποιες δυνατότητες ανοίγονται για μία οικουμενική πρόσληψη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου; Το παράδειγμα από το γερμανόφωνο χώρο», τονίζοντας ότι η Εκκλησία της Γερμανίας (Καθολική και Ευαγγελική) ασχολήθηκε επισταμένως με τη μελέτη και επεξεργασία των αποφάσεων της Συνόδου της Ορθοδοξίας στο πλαίσιο ανάπτυξης εσωτερικής συνοδικότητας καθώς τοποθετήθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι σχέσεις των Εκκλησιών με τον κόσμο γενικότερα. Επεσήμανε δε ότι η θεωρία της πρόσληψης δεν είναι αποδεκτή από όλους και μόνο όταν οι απούσες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες αποδεχτούν τις αποφάσεις της Συνόδου, τότε η Σύνοδος θα θεωρηθεί Οικουμενική.

Το Σαββάτου 26 Ιουνίου και ώρα 11:00 π.μ. θα ξεκινήσει η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, ενώ στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και το Μάθημα των Θρησκευτικών».

Η παραπάνω συνεδρίες θα μεταδοθούν από το κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube. Το μόνο που απαιτείται είναι η σύνδεση μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/2J7COjq, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση, που θα έχει τη σήμανση “LIVE” (Ζωντανή Μετάδοση). Στον ίδιο σύνδεσμο είναι αναρτημένη η πρώτη συνεδριακή ημέρα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων