Επικαιρότητα
15 Αυγούστου, 2022

Επισκοπικά Μηνύματα για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Διαδώστε:

Πληθώρα τα Επισκοπικά μηνύματα για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το λεγόμενο “Πάσχα του Καλοκαιριού”. Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη σύσσωμος ο Ορθόδοξος κόσμος τιμά την Θεοτόκο.

Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Παρακάτω τα μηνύματα:

Στις μέρες μας πολλοί μιλούν για θαύματα, μα αυτά που ονομάζουν ως τέτοια, απέχουν πολύ από το να είναι η ζωτική ενέργεια του Θεού που θεραπεύει τον κόσμο, ανέφερε μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

“Γιατί δεν είναι το θαύμα μια πράξη μαγική. Γιατί δεν είναι το θαύμα μια συνναλλαγή εμπορική. Γιατί δεν είναι το θαύμα ένα ρουσφέτι θεικό. Γιατί δεν είναι το θαύμα δεξιότητα ανθρώπων ικανών. Γιατί δεν είναι το θαύμα θέαμα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί δεν είναι το θαύμα διαφημιστικό προιόν. Γιατί δεν είναι το θαύμα καταναγκασμός στην πίστη. Αν θέλουμε να γνωρίσουμε το θαύμα στις πραγματικές του διαστάσεις πρέπει να προστρέξουμε στο πρόσωπο της Παναγίας μας. Εκείνη μπορεί να μας διδάξει ποιο θαύμα είναι γνήσιο, και ποιο κίβδηλο και ψευδές. Η Θεοτόκος είναι εκείνη που βρέθηκε στο επίκεντρο του θαύματος της ενανθρωπήσεως του Υιού του Θεού. Εκείνη είπε το μεγάλο «ναί» για να σαρκωθεί ο Χριστός κατά τον Ευαγγελισμό, εκείνη έγινε η Χώρα του Αχωρήτου, εκείνη γέννησε τον σαρκωμένο Λόγο”., σημείωσε.

“Στην συνείδηση του Ελληνισμού η Παναγία είναι η μάνα της Ρωμιοσύνης. Η ελπίδα μας και η παρηγοριά μας. Είναι η ομορφιά μας, όλος μας ο πόνος• η αγάπη είναι που στην Αγάπη έχουμε δώσει. Σε ένα κόσμο που μοιάζει να χωλαίνει από αισιοδοξία και ελπίδα στις δυσκολίες της ζωής, η Θεοτόκος Μαρία είναι «… η πόλις του Θεού και ακόμη το αγιασμένο σκήνωμα που ευφραίνονται τα ρεύματα κυλώντος ποταμού… η ζωηφόρος που δροσίζει με το βαθύ ποτάμι με τον νόμο σου τόσες ψυχές», όπως θα πεί ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος στο μήνυμά του με τίτλο “ΠΑΝΑΓΙΑ: Αυγή μυστικής ημέρας”..

‘Ας μην επιτρέπουμε σε καμιά δυσκολία και δοκιμασία, σε κανένα πειρασμό και θλίψη, σε καμιά απογοήτευση και αστοχία, να μας στερεί την ελπίδα και την χαρά, αφού όταν τρέφεται η ζωή μας από την ζωή της Εκκλησίας, τότε ανταμώνουμε την Παναγία μας και γιορτάζουμε Πάσχα, το Πάσχα το δικό Της, την άνοιξη της ζωής μας”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

“Στον σύγχρονο κόσμο, στον οποίο η θαυματολαγνεία ορισμένων θρησκολήπτων απειλεί ως γάγγραινα το Σώμα της Εκκλησίας, αλλά και ο ορθολογιστικός αγνωστικισμός της πλειοψηφίας των αδιάφορων επιδράμει προσπαθώντας να αμφισβητήσει και να ανατρέψει Εκκλησιαστικό Ήθος, Ιερά Παράδοση, Ορθόδοξη Πίστη, έρχεται η Εκκλησία και προβάλλει την Παναγία ως το μόνον απόλυτο θαύμα, την χρυσή μεσότητα, την προοπτική της ζωής μας”. Αυτά ανέφερε στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

“Γιατί είναι απόλυτο θαύμα η Υπεραγία Θεοτόκος; Για πολλούς λόγους. Κατόρθωσε, όχι στην εποχή της Χάριτος που ζούμε εμείς, αλλά στην εποχή προ Χριστού να ζήσει κατά Χριστόν! Με εξαίρεση το προπατορικό αμάρτημα, δεν την κατέλαβε καμία αμαρτία, κανείς πονηρός λογισμός, καμία πνευματική αστοχία” υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

“Ειλικρινά, το πρόσωπο της Παναγίας απλώνει φως και χάρι. Η αγκαλιά της γίνεται θρόνος για όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Τα χέρια της είναι οδηγητικά προς τον Σωτήρα του κόσμου. Η καρδιά της είναι ένα θυμιατήρι διακονίας. Τα χείλη της, είναι εκείνα της υπακοής στο θείο θέλημα. Η φωνή της όλη ικεσία, ως Πλατυτέρα των ουρανών. Το βλέμμα της άγιο, παρήγορο, γεμάτο υπομονή και βεβαία ελπίδα. Οι οφθαλμοί της δακρυσμένοι για τις αμαρτίες μας. Αλλά ακούγεται: Υπεραγία Θεοτόκε, «Τον κόσμον ου κατέλιπες»”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόσοτμος Γ’ στην εγκύκλιό του.

“Γι’ αυτό, πραγματικά, «άξιον εστιν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον και μητέρα του Θεού ημών». Αυτή αξιώθηκε με τις αρετές της να είναι: «Τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ».

Εύχομαι, λοιπόν, αγαπητοί μου χριστιανοί, η Κυρία Θεοτόκος, η Παναγία μάνα μας, να είναι σκέπη και βοήθεια, ευλογία και προστασία και παντοτινός οδηγός μας στη σωτηρία και της δικής μας ψυχής”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Με τίτλο “Ο θεολογικός Αύγουστος”, εξέδωσε την εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος  “Εάν για τα καθημερινά προβλήματα που μας βασανίζουν η Παναγία μας είναι η παρηγοριά και η ελπίδα μας, για το φοβερό του θανάτου γίνεται φάρος φωτεινός. Δείχνει ότι εν Χριστώ ο θάνατος έχει νικηθή, δεν είναι πορεία στο μηδέν, όπως λένε όσοι δεν πιστεύουν, αλλά συνάντηση με τον Χριστό και τους αγίους, είναι «ένδοξη κοίμηση», για την οποία χαίρονται οι άγγελοι, αφού για όσους πιστεύουν και ζούν εν Χριστώ, είναι συνάντηση μαζί Του, είναι ζωή υπερτέρα της βιολογικής ζωής”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

“Ο μήνας Αύγουστος, με την εορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού και την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δείχνει καθαρότατα το λυτρωτικό έργο του Χριστού, και την ουσιαστική προσφορά σε αυτό της Κυρίας Θεοτόκου. Χριστός και Παναγία είναι ενωμένοι και δείχνουν την υπέρβαση της αμαρτίας και του θανάτου, την νίκη της αιώνιας ζωής επάνω στην θνητότητα και παθητότητα του ανθρώπου. Ευλογημένος είναι αυτός ο μήνας, γιατί μέσα στην φλόγα του Καλοκαιριού μας δείχνει την αναψυχή της αιώνιας ζωής.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι αυτές οι ημέρες δεν προσφέρονται μόνον για μια ξεκούραση σωματική, για μια εναλλαγή εντυπώσεων και καθημερινού τρόπου ζωής, αλλά δείχνουν τον υψηλό σκοπό της Χριστιανικής ζωής, το υψηλό νόημα του ανθρωπίνου βίου, ότι όλες οι δυσκολίες και οι πειρασμοί, οι ασθένειες και ο θάνατος υπερβαίνονται εν Χριστώ”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

“Έχουμε όλοι ανάγκη από βοήθεια και επιστηριγμό στη ζωή μας, από ταχινή και οξεία αντίληψη. Μας κυκλώνουν ολούθε «αι του βίου μας ζάλαι, ώσπερ μέλισσαι κηρίον». Μας πληγώνουν δοκιμασίες, που κάποιες φορές θεωρούμε ότι υπερβαίνουν τον ορίζοντα των αντοχών μας. Ποικίλα δεινά μας πιέζουν ασφυκτικά, μας τρομάζουν ασθένειες, κρίσεις και αδιέξοδα, μας αναστατώνουν τα τύμπανα του πολέμου στις γειτονιές του κόσμου, μας προβληματίζουν οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη μας. σημείωσε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

“Σε όλους μας θα μιλήσεις με την ηγεμονική σιωπή Σου και την υπακοή Σου στη θεία βουλή, με την ανείπωτη ταπεινοφροσύνη Σου και το αρχοντικό Σου μεγαλείο. Στάλαξε, Παναγιά μας, δροσιά και βάλσαμο στις φρυγμένες καρδιές μας, ειρήνευσε τις ψυχές μας και τον ταραγμένο κόσμο μας”, σημειώνει ο Σεβασμιώτατος.

Το μήνυμά του για τη μεγάλη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου απηύθυνε μέσα από το Star Κεντρικής Ελλάδας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο οποίος κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν στην Παναγία, για να βοηθήσει τον τόπο και συστήνει υπομονή, αγάπη και σεβασμό στον άνθρωπο και τον συνάνθρωπο.

«Η Παναγία είναι η μάνα όλων μας» επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, που, ωστόσο, παρατηρεί ότι «δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί από τις πατροπαράδοτες αξίες».

“Η Παρθένος είναι το ιδιαίτερο εκείνο δημιούργημα του Θεού που υπερέβη όλους τους ανθρώπους και τους αγγέλους. Είναι η μόνη που έζησε βίο πανάμωμο και κατέστη μητέρα του Θεού. Αν και είχε σώμα ζωαρχικό, εντούτοις ως άνθρωπος πεθαίνει”. Αυτα αναφέρει μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

“Με την προσμονή της ελεύσεως στην πόλη μας της Ιεράς και Σεβασμίας Εικόνος της Παναγίας του «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» από το Άγιον Όρος τον προσεχή Σεπτέμβριο, εύχομαι η Κυρία Θεοτόκος, η οποία «μετέστη προς την Ζωήν», να δίδει πάντοτε την ευλογία Της σε όλους μας, ώστε να περάσουμε την παρούσα ζωή αβλαβή και ακίνδυνο από τις πλάνες του πονηρού, και να μας αξιώσει της επουρανίου βασιλείας του Υιού Της”, είπε ο Σεβασμιώτατος.

“Στο πρόσωπο της Παναγίας νικήθηκαν πολλαπλώς οι όροι της φύσεως. Διότι η Παναγία μας με τη συγκατάθεσή Της στο σωτήριο για τον άνθρωπο σχέδιο της Θείας Οικονομίας ανέτρεψε την αρχαία κατάρα της Εύας, η οποία υπήρξε η μητέρα της φθοράς και του θανάτου. Έγινε η δεύτερη Εύα, η Μητέρα της ζωής και της αφθαρσίας”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων στην εγκύκλιό του για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

“Αυτό το υπερφυές μυστήριο έρχεται να αναιρέσει τη φθορά και τον θάνατο, που είναι το αποτέλεσμα και ο καρπός της αμαρτίας στη ζωή μας. Η Παναγία μετέχει στην καρποφορία της αφθαρσίας γευόμενη πρώτη, όπως ήταν δίκαιο, την αφθαρσία.

Έτσι ακόμη και κατά τον τοκετό Της παρέμεινε Παρθένος, όπως και μετά από αυτόν σε όλη Της τη ζωή. Γι’αυτό Την τιμούμε ως Αειπάρθενο. Η τελευτή Της δεν είναι θάνατος αλλά Κοίμησις. Το σώμα Της κατέβηκε προσωρινά στον τάφο, όπως και του Υιού της, αλλά δεν παρέμεινε εκεί ούτε και γνώρισε φυσική διαφθορά. Μεταβέβηκε στη Δόξα του Ουρανού και ενθρονίστηκε εκ δεξιών του Αναστημένου Υιού της. Γι’αυτό και χαίρεται ο ουράνιος κόσμος των αγγέλων και αγάλλεται η Γη”, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος.

Στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον οποίο ετοιμάζονται να τιμήσουν και φέτος οι χριστιανοί ανά τον κόσμο αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος στην εγκύκλιό του.

“Καλές, λοιπόν, ωραίες και αξιέπαινες οι θρησκευτικές μας εκδηλώσεις. Αλλά πολύ καλύτερες και πολύ ωραιότερες και πιο αξιέπαινες οι ευλογημένες προσπάθειες μας με τη Χάρη του Θεού να μεταφέρουμε την πνοή της πίστεώς μας, το σεβασμό και την αγάπη μας προς την Παναγία, στο νού και την καρδιά μας, στις καθημερινές μας αποφάσεις, στα έργα μας. Οι θρησκευτικές μας εκδηλώσεις μοιάζουν τότε με ωραία, λαμπερά ρούχα, αλλά επάνω σε καθαρό κορμί, όταν η καρδιά μας είναι καθαρή από κακίες και εγωισμούς”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατατος.

” Ήταν άσπιλη και αμόλυντη και ούτε σκιά αμαρτίας την πλησίασε. Ήταν δοχείο της χάριτος και κιβωτός τού αγιάσματος. Είχε βίο πανάμωμο και ζωή πάναγνη. Τη διέκρινε η άρνηση κάθε κακίας και η άσκηση κάθε αρετής. Η ψυχή της ήταν και του φωτός καθαρότερη και του ηλίου λαμπρότερη”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης και τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ευστάθιος στην εγκύκλιό του.

“Ανεδείχθη «Τιμιωτέρα των Χερουβείμ και Ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ». Την καρδιά της είχε κυριεύσει θείος έρωτας, που απορρόφησε και αφομοίωσε κάθε άλλη επιθυμία της ψυχής της. Όπως η Κιβωτός έσωσε τον άνθρωπο κατά το κοινό ναυάγιο της οικουμένης, χωρίς να καταστραφεί η ίδια, έτσι και η Παναγία μας έσωσε διά του Υιού της το ανθρώπινο γένος από τον κατακλυσμό της αμαρτίας και ταυτόχρονα διατήρησε ιερή τη σκέψη της και άθικτη την καρδιά της.

Το άχραντο σώμα της «την επωνυμίαν υπερέβη», αφού το άγιο Πνεύμα «εσκήνωσεν εν αυτώ και τους νόμους της φύσεως μετεκίνησεν»”, είπε ο Σεβασμιώτατος.

“Η Θεοτόκος ένωσε τον ουρανό με την Γη. Έγινε η αιτία της αιτία της Σωτηρίας και ανακινήσεως ολόκληρου της κτήσεως”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

“Ως Ναός και ως Παράδεισος η Θεοτόκος γνωρίζεται, και έτσι τιμάται και μακαρίζεται γιατί εντός Αυτής εσκήνωσε ο Θεός και εσαρκώθει”, υπογράμμισε.

Διαδώστε: