Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», απέστειλε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέπ Μπορέλ, επιστολή με θέμα την τουρκική προκλητικότητα στο Φαρμακονήσι.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Φράγκος αναφέρθηκε στο ελληνικό σκάφος που παρενοχλήθηκε από τουρκική ακταιωρό πριν από λίγες ημέρες, ενώ αυτό ήλεγχε τουρκικά αλιευτικά που αλίευαν παράνομα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου. Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας δεν λαμβάνουν ευρωπαϊκές απαντήσεις. Καλώντας τον κ. Μπορέλ να αναλάβει έστω και μία πρωτοβουλία για στοιχειώδη παρέμβαση, ο Εμμανουήλ Φράγκος θίγει ξανά σε υψηλό επίπεδο το ζήτημα κυρώσεων της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, επικαλούμενος την απάντηση του Επιτρόπου Αλιείας για τον κανονισμό περί απόρριψης των πιστοποιητικών εισαγωγών αλιευμάτων από την Τουρκία, με επισπεύδουσα διαδικασία, δηλαδή την πλήρη απόρριψη των τουρκικών εξαγωγών ιχθυοαλιευματών στην ΕΕ, θέμα που έθιξε πρώτος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακολουθούμενος εσχάτως και από την Ελληνική κυβέρνηση.
Η ατιμωρησία της Τουρκίας πρέπει να λάβει τέλος και η υποκρισία πρέπει να αποκαλυφθεί. Την ώρα που κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξάγουν στην Τουρκία πολεμικό υλικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κ. Μπορέλ, αξιοποιώντας τον θεσμικό του ρόλο, οφείλουν, κατ’ ελάχιστον, να υπερασπιστούν τα ελληνικά νόμιμα δικαιώματα και να συμβάλλουν στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Ο Εμμανουήλ Φράγκος και η Ελληνική Λύση υπενθυμίζουν πως οι αρχές καλής γειτονίας δεν πρέπει θεωρούνται ως προϊόν πολιτικής αφέλειας.
Αναλυτικά η εν λόγω επιστολή του Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου:
Προς: κ. Josep Borrell Fontelles
Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Βρυξέλλες, 11 Ιανουαρίου 2023
Θέμα: Προκλήσεις της Τουρκίας στο Φαρμακονήσι
Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε,
Στην Επιστολή σας A(2022)3054279-3307884, μας αναφέρατε πως «τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να απέχουν εποικοδομητικά από μέτρα που επιτρέπουν την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού». Τα περισσότερα κράτη μέλη, εσχάτως και η Σουηδία, δεν κάνουν «χρήση αυτού του δικαιώματος» αλλά προχωρούν σε χρυσοφόρες εξαγωγές οπλισμού στην Τουρκία.
Αυτό, ενώ η Τουρκία αμφισβητεί έμπρακτα και επαναλαμβανόμενα τις προβλέψεις για τα Ελληνικά σύνορα, όπως περιγράφονται στη Συνθήκη των Παρισίων (1947) και τη Συνθήκη της Λοζάνης (1924), αλλά και τη βάση του Διεθνούς Δικαίου εν συνόλω. Στις 05.01.23, εκ νέου, ελληνικό σκάφος παρενοχλήθηκε από τουρκική ακταιωρό, ενώ ήλεγχε τουρκικά αλιευτικά που αλίευαν παράνομα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων νοτιο-ανατολικά του Φαρμακονησίου.
Προφανώς αυτή η παρενόχληση στόχο έχει να θεμελιώσει τουρκικά δικαιώματα εντός της ελληνικής επικράτειας. Βεβαίως, το Ελληνικό λιμενικό απήντησε όπως έπρεπε για την υπεράσπιση της Ελληνικής κυριαρχίας. Είναι σαφές πως η απουσία ευρωπαϊκών απαντήσεων εξαχρειώνει την Τουρκία και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη σύρραξη.
Σημειώνουμε την αφέλεια (ευγενικά προσδιορισμένη) της πάγιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί «υπενθύμισης αρχών καλής γειτονίας», χωρίς συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, την ώρα που οι Τούρκοι διαχρονικά εφαρμόζουν στρατηγική «πολιορκίας και καταπόνησης του αντιπάλου». Τη ελλείψει συνολικής αντιμετώπισης στη Τουρκία, ζητάμε
να μας εκπλήξετε έστω και με μια πρωτοβουλία για μικρότερη παρέμβαση.
Επί παραδείγματι, θα ήταν όντως καταλυτικό να συνδέονταν οι παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων με κυρώσεις της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, πρωτοβουλία που θα απαιτούσε σοβαρή ευρωπαϊκή ηγεσία.
Έστω, όπως μας επιβεβαίωσε με την απάντηση P-006232/2020(ASW), ο Επίτροπος Αλιείας, να εφαρμοστεί η δυνατότητα του 1005/2008 (κανονισμός ΠΛΑ) περί απόρριψης των πιστοποιητικών εισαγωγών αλιευμάτων από την Τουρκία, με επισπεύδουσα διαδικασία. Σας ενημερώνουμε διαρκώς για τις τουρκικές παραβιάσεις, αναφερόμενοι σε πηγές του Διεθνούς Δικαίου, και ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμβάλλετε κατ’ ελάχιστον στην υπεράσπιση των ελληνικών νόμιμων δικαιωμάτων και της Ειρήνης.
Η θέση σας, σας δίνει τη δυνατότητα να τιμωρήσετε την Τουρκία, υπερασπιζόμενος ουσιαστικά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και την ενότητα των ευρω-ατλαντικών θεσμών που, σε όλη σας τη διαδρομή και με τον παρόντα θεσμικό σας ρόλο υπερασπίζεστε.
Με εκτίμηση,
Εμμανουήλ Φράγκος