Επικαιρότητα
21 Οκτωβρίου, 2021

Ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού στην Πριήνη της Μικράς Ασίας

Διαδώστε:

Τα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού, ηλικίας τουλάχιστον 1.600 ετών, ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στην αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, Πριήνη, στην επαρχία Αϊδινίου της δυτικής Τουρκίας. Σύμφωνα με έρευνα, η εκκλησία ήταν μία από τις πρώτες που χτίστηκαν στην περιοχή.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Ο Αλί Αλτίν, μελετητής από το Πανεπιστήμιο Uludag στην Προύσα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτός ο ναός χρονολογείται από την πρώιμη χριστιανική περίοδο και, σε αντίθεση με αυτούς που ανακαλύφθηκαν νωρίτερα, ανεγέρθηκε για μαζική λατρεία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην περιοχή.

«Διαπιστώσαμε ότι η βάση της εκκλησίας αποτελείται από μικρές πέτρες, οι οποίες είναι καλυμμένες με ψηφιδωτά διακοσμημένα με γεωμετρικά μοτίβα», είπε ο Altin, σημειώνοντας ότι οι εσωτερικοί τοίχοι του είναι ζωγραφισμένοι καθέτως, με αγιογραφίες σε διαφορετικά στρώματα. «Αυτό μας δείχνει ότι η εκκλησία χρησιμοποιήθηκε από τις πρώτες φάσεις του χριστιανισμού έως τις μεταγενέστερες περιόδους της βυζαντινής εποχής», εξήγησε ο επιστήμονας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη εκκλησία είχε μεγάλη σημασία για την πρώτη χριστιανική κοινότητα, που ιδρύθηκε στην Πριήνη. Η περιοχή στην οποία χτίστηκε ο ναός είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως ως νεκροταφείο.

Η Πριήνη ήταν μία από τις δώδεκα Ιωνικές (ελληνικές) πόλεις-κράτη, που ιδρύθηκε στα τέλη της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. Αυτή η μικρασιατική πόλη της Ελλάδας μελετάται από το 1895, όταν Γερμανοί αρχαιολόγοι ξεκίνησαν τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη. Έκτοτε, έχουν ανακαλυφθεί διάφορες δομές: ναοί, θέατρα, αγορές (χώροι δημόσιων συγκεντρώσεων), δημόσια, εμπορικά και σχολικά κτίρια. Για τη μοναδική  διατήρησή της, η πόλη ονομάστηκε «Πομπηία της Ανατολίας». Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Πριήνη έχασε σταδιακά την προηγούμενη σημασία της ως πόλη.

Πηγή: pravoslavie.ru

 

Διαδώστε: