09/06/2020 09/06/2020 Πολύ ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής επικαιρότητας διατηρείται το θέμα της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Αργά χθες βράδυ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας αναφερόμενος τόσο στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αλλά και στην ΑΟΖ και το μνημόνιο με τη Λιβύη. Σε συνέντευξη που...
09 Ιουνίου, 2020 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2020 - 7:59

Ερντογάν: “Δεν θα σας πάρουμε την άδεια για να κάνουμε την Αγιά Σοφιά τζαμί” – “Πλαστή” η υπογραφή του Κεμάλ;

Διαδώστε:
Ερντογάν: “Δεν θα σας πάρουμε την άδεια για να κάνουμε την Αγιά Σοφιά τζαμί” – “Πλαστή” η υπογραφή του Κεμάλ;

Πολύ ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής επικαιρότητας διατηρείται το θέμα της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Αργά χθες βράδυ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας αναφερόμενος τόσο στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αλλά και στην ΑΟΖ και το μνημόνιο με τη Λιβύη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι TRT, το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρθηκε στις ελληνικές αντιδράσεις που έχουν προκύψει για το ζήτημα, υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να πάρει την άδεια της Αθήνας και έστειλε μήνυμα πως η «Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή παραχώρηση».

«Τώρα άρχισε κάτι καινούριο. Λένε «μην κάνετε ποτέ την Αγιά Σοφιά τζαμί». Το προτείνετε ή μας δίνετε εντολές; Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να σας πάρουμε την άδεια. Μήπως είστε άνθρωποι της τουρκικής διοίκησης;» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Παράλληλα, με σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα Yeni Safak ανασύρει το θέμα που είχε ανακύψει προ τριετίας περί πλαστής υπογραφής του Κεμάλ Ατατούρκ στην απόφαση του 1934 με την οποία το σύμβολο αυτό της Ορθοδοξίας είχε γίνει μουσείο.

Μάλιστα δημοσιεύει και το έγγραφο της σχετικής απόφασης με την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ.
Στο δημοσίευμα προβάλλονται ως επιχειρήματα μεταξύ άλλων το ότι η σχετική απόφαση δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά και το ότι την ημερομηνία υπογραφής της, ο Κεμάλ δεν είχε λάβει ακόμα τον τίτλο Ατατούρκ. Ως εκ τούτου -ισχυρίζεται ο συντάκτης του άρθρου- η υπογραφή “Κεμάλ Ατατούρκ” είναι πλαστή.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες και ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε: «Η Αγία Σοφία είναι τέμενος, σύμβολο της κατάκτησης από τον τουρκικό μουσουλμανικό λαό. Πρόκειται για αλήθεια που δεν αλλάζει και πρέπει όλοι να αντιληφθούν. Με το θέλημα του Αλλάχ, το εάν θα ακουστεί από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας και όχι ο ήχος της καμπάνας».
Στον αντίποδα, αντίθετος προς την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί παρουσιάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του νεοσύστατου κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η τύχη της Αγίας Σοφίας αναμένεται για μία ακόμα φορά να κριθεί από τη Δικαιοσύνη.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να συνεδριάσει στις 2 Ιουλίου, προκειμένου να αποφανθεί επί προσφυγής για ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος του Μουσείου, και πολλοί τότε είχαν μιλήσει για το αμετάκλητο κλείσιμο της υπόθεσης.
Το ζήτημα ωστόσο, ανοίγει εκ νέου από το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ταχθεί υπέρ της απόρριψης της υπόθεσης, αναφέροντας δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή σε μουσείο το 1934.
Ωστόσο, η γνωμοδότησή του δεν είναι δεσμευτική και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος» προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια δια της νομικής οδού να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο. Όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, δικαστική απόφαση στην Τουρκία μετέτρεπε σε τζαμί την ιστορική Μονή της Χώρας

Η Μονή της Χώρας υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι μέχρι το 16ο αιώνα, όταν οι Οθωμανοί το μετέτρεψαν σε τζαμί, ενώ από το 1958 λειτουργούσε ως μουσείο. Ο ναός της Χώρας είναι αφιερωμένος στο Χριστό Σωτήρα και θεωρείται ως ένα από τα λαμπρότερα σωζόμενα δείγματα βυζαντινών εκκλησιών. Του τοίχους της κοσμούν ψηφιδωτά και τοιχογραφίες εξαιρετικού κάλλους αν και πολλά από αυτά καλύφθηκαν με ασβέστη από τους Οθωμανούς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων