Στην κοινή διακήρυξη φιλίας, που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στις δυο πλευρές, Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύτηκαν να απέχουν από κάθε δήλωση και πρωτοβουλία που θα θέσει σε κίνδυνο τις δύο χώρες και θα προσπαθήσουν να επιλύσουν προβλήματα που θα προκύψουν ειρηνικά και απο κοινού…
Το κείμενο που υπογράφηκε ωστόσο είναι μη δεσμευτικό.
- Ope.gr
Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας, κάτι που καταδεικνύουν οι κοινές δηλώσεις τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας.
Όπως ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, υπογράφηκε Κοινή Διακήρυξη Φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για συνεργασία και καλή γειτονία.
Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν ο Τούρκος πρόεδρος, ήταν υποτονικός και αρκετά ήρεμος, αλλά με διάθεση ειρηνική, ωστόσο στην αναφορά του για την μειονότητα της Θράκης μίλησε για τουρκική μειονότητα! Άμεσα ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του διόρθωσε την φράση του Τούρκου Προέδρου, λέγοντας ότι η μειονότητα στην Θράκη είναι μουσουλμανική και όχι τουρκική.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «Οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις»
Είπε επίσης ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεσολάβησαν πολλές κρίσεις.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά, ενώ υπενθύμισε όσα συμφωνήθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις και τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών είναι η τρίτη μέσα σε μικρό διάστημα.
«Οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. Οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Βρισκόμαστε για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Κάναμε σήμερα αποτίμηση των κοινών προσπαθειών. Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά σε πολλούς τομείς. Το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Μπορεί να φτάσει και τα 10», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Έχουμε πολύ καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό που πρέπει να βελτιωθεί. Η Ελλάδα στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγηση θεωρήσεων για να αναπτύσσουν οι Τούρκοι στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τα ελληνικά νησιά μπορεί να είναι γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρυπίδας και ΑΟΖ», είπε ο πρωθυπουργός.
«Θα επισκεφτώ την άνοιξη την Άγκυρα», τόνισε.
«Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Γνωρίζω ότι υπάρχουν φωνές σε Ελλάδα και Τουρκία που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε κοντά τα δύο κράτη. Να χτίσουμε ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στην συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι: «Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί»
«Επισκέφθηκα την Ελλάδα τελευταία φορά το 2017. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μητσοτάκη για την υποδοχή», είπε αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Με την διακήρυξη επιβεβαιώνεται η βούλησή μας για την ανάπτυξη των σχέσεων μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση. Με τον κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Πρέπει η συνάντηση να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο», είπε για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας τις τουριστικές. Ανταλλάξαμε απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Θα επιλύσουμε τα προβλήματα με κοινές προσπάθειες», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Γάζα και στον πόλεμο εκεί. «Δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και μίλησε για σφαγή 17.000 αμάχων.
«Χρειάζεται η επίτευξη της μόνιμης εκεχειρίας και η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας», ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.
«Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Άγκυρα όπου θα χαρεί να τον φιλοξενήσει.
Σε καλό κλίμα και η συνάντηση με τον Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο πλευρών να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι οι υπουργοί θα έχουν εποικοδομητικές συναντήσεις, ενώ τόνισε πως θα συζητηθούν ποια βήματα θα γίνουν σε όλα τα θέματα.
Όπως τόνισε, οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς.
Έκανε επίσης λόγο για μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δύο χωρών.
Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε υποδεχόμενη τον Τούρκο πρόεδρο ότι «τα τραγικά συμβάντα στις χώρες μας στάθηκαν αφορμή για να αποδειχθεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης είναι ένα χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την εδραίωση κλίματος εμβάθυνσης της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς σχέσεις».
«Αν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας, Ελλάδα και Τουρκία είναι αναγκαίο να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης και την προώθηση των σχέσεων της καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών και της ευρύτερης περιοχής. Έχοντας επίγνωση ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι σημαντική η εμπέδωση εποικοδομητικού κλίματος. Η επίσκεψή σας πιστεύω ότι αντανακλά το θετικό αυτό πνεύμα» σημείωσε η ΠτΔ, μεταξύ άλλων.