Επικαιρότητα
30 Ιουλίου, 2020

Ερντογάν: «Θα τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο» – Επικοινωνία Αναστασιάδη-Πούτιν μετά την είσοδο του Μπαρμπαρός στην Κυπριακή ΑΟΖ

Διαδώστε:

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της όπως έκανε και με την Αγία Σοφία», διατράνωσε και πάλι σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του για την μουσουλμανική εορτή των θυσιών (γνωστότερη ως μπαϊράμι). Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τον αγώνα της σε μια ευρεία περιοχή που εκτείνεται από το Ιράκ και τη Συρία ως τη Λιβύη με νίκη για εκείνους και για τους φίλους τους και αδελφούς τους σε αυτές τις χώρες.

Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν έρχονται λίγες ώρες μετά τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δικαίωμα της Τουρκίας και η Άγκυρα χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα.

Σε εκδήλωση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα τμήματα του νησιού, δηλ. το ψευδοκράτος, πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η τουρκική πλευρά προσβλέπει σε μία τέταρτη συνάντηση στην Άγκυρα για διάλογο με την ελληνική πλευρά.

Στο μεταξύ, το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, το «Μπαρμπαρός» έφτασε στην Κυπριακή ΑΟΖ, έξω από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, για να διεξάγει παρανόμως σεισμικές έρευνες, συνοδευόμενο από πολεμικό πλοίο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του διεμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιον τρόπο της ζητηθεί, ενώ και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη σε σχετικές δηλώσεις:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις».

Ο δε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, την ώρα που η τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις έκανε άσκηση στη Μεσόγειο μαζί με το αμερικανικό πλοίο USS Vella Gulf, δήλωνε πως ακόμα προσπαθεί να εκτιμήσει το πώς θα απαντήσει στην Τουρκία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, προσθέτοντας πως το ζήτημα δεν είναι απλά να τιμωρηθεί ένας ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος….

Αναφορικά με την είσοδο του «Μπαρμπαρός» στην Κυπριακή ΑΟΖ τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια του briefing:

«Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας, κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας που βρέθηκαν στο πλευρό μας».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αναδείξαμε τόσο τη δυνατότητα όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής να καταρτίσει κατάλογο μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, εναντίον της γείτονος σε περίπτωση συνέχισης των προκλητικών ενεργειών της. Με οδηγίες του πρωθυπουργού έγινε διάβημα στην Άγκυρα και ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», επισήμανε.

«Ο ίδιος είχε επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τους προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είπαμε ταυτόχρονα ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα ιδίως σε περιόδους έντασης. Είπαμε -και είναι πάγια εθνική θέση- ότι θέλουμε τον διάλογο για τη διευθέτηση της μίας και μόνης ελληνο-τουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Θέλουμε να υπάρξει, όπως έγινε και με την Ιταλία, οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», πρόσθεσε.

«Η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου. Απαιτείται όμως συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Ήδη, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Νίκο Αναστασιάδη».

Μετά την είσοδο του «Μπαρμπαρός» σε κυπριακά χωρικά ύδατα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συζήτηση Αναστασιάδη – Πούτιν για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες

Σε σχετική του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι, πέραν του Κυπριακού, ενημέρωσε τον Ρώσο Πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Πούτιν όπου τον ενημέρωσα για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Πούτιν για την πάγια θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και για το ενδιαφέρον και τη διαβεβαίωση ότι θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τα θέματα που ήγειρα», τονίζει ο ΠτΔ.

Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, αναφέρει ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις προοπτικές γύρω από την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο.

«Άγγιξαν τα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές επίλυσης των διαφορών στην Κύπρο», αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν κυπριακής πρωτοβουλίας και ενόψει και της επετείου, η οποία θα σηματοδοτήσει 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν επίσης την ανάγκη «βελτίωσης του συμβατικού νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων και των επενδύσεων», πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Οι κύριοι Πούτιν και Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να «ενισχύσουν περαιτέρω τους εμπορικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Εν τέλει αποφασίστηκε επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Κομισιόν: Αρνητική εξέλιξη η έκδοση τουρκικής Navtex Ανατολικά της Κύπρου

«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων την «έκδοση νέας NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες Ανατολικά της Κύπρου».

Ο Πήτερ Στάνο τόνισε ότι «επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ. Χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή, έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την Ελληνο-Κυπριακή και την Τουρκο-Κυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μία κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».

Επίσης, ο κ. Στάνο υπογράμμισε ότι «η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν βοηθά καθόλου και επισκιάζει πρότερη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου της προεδρίας σχετικά με το ότι τέτοιες δραστηριότητες μπαίνουν σε αναμονή».

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Διαδώστε: