Επικαιρότητα
13 Ιανουαρίου, 2021

Έβρος: Κάτοικοι, βουλευτές και Εκκλησία κατά του ΚΥΤ

Διαδώστε:

Έντονες αντιδράσεις από κατοίκους, επιμελητήρια, δημάρχους, βουλευτές αλλά και την Εκκλησία έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να επεκτείνει τη δομή μεταναστών στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φυλακίου του Δήμου Κυπρίνου στον Έβρο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης αναμένεται στον Έβρο από τις 16 ως τις 18 Ιανουαρίου προκειμένου να συναντηθεί με τοπικούς παράγοντες.

Με κοινό ανακοινωθέν το οποίο συνυπογράφεται από όλους τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους βουλευτές του νομού και την τοπική Εκκλησία, κάνουν σαφές πως δεν θα δεχτούν την επέκταση ενώ είναι θετικοί στην αναβάθμιση της υπάρχουσας δομής η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα (έλλειψη βιολογικού καθαρισμού κ.α.).

Επιπλέον, οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης απηύθυναν αίτημα προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να μη γίνει η επέκταση των υφιστάμενων δομών στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας στον Έβρο και γενικότερα στη Θράκη, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της περιοχής.

Οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Εμείς οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, επειδή από ετών διακονούμε σ’ αυτήν την ευαίσθητη περιοχή και γνωρίζουμε την ιδιαιτερότητα και τα προβλήματά της, τελείως διαφορετικά από οποιοδήποτε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας μας, αιτούμεθα από το αρμόδιο υπουργείο και την έντιμο ελληνική Πολιτεία να μη γίνει καμία επέκταση των υφιστάμενων δομών, καμία αύξηση της δυναμικότητάς τους και καμία δημιουργία νέας δομής στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδος, στον Έβρο και γενικότερα στη Θράκη. Παρακαλούμε τον εξοχώτατο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, να ενημερώσει ει δυνατόν αυτοπροσώπως, τους φορείς της περιοχής επί του θέματος».

Διευκρινήσεις για την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Έβρου, έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας σ’ επιστολή του προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Αντιστράτηγου ε.α Σταύρου Κουτρή.

Με πρόσφατη ανακοίνωση η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, χαρακτήρισε τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στον Έβρο «Κερκόπορτα», αιτιολογώντας με σειρά επιχειρημάτων τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. Στη συνέχεια η ΕΑΑΣ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στην επιστολή αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πληροφορηθήκαμε την πιθανότητα επέκτασης της υφισταμένης δομής καταγραφής μεταναστών στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδας και την μετατροπή της σε μόνιμη δομή φιλοξενίας 1.500 ατόμων, μόλις 16 χιλιόμετρα από τις Καστανιές, όπου πριν ένα χρόνο δόθηκαν “μάχες” και “ο Έβρος δεν έπεσε”. Η τοπική κοινωνία και όλοι οι φορείς της κομβικής περιοχής του Έβρου που ζουν καθημερινά το πρόβλημα και υφίστανται τις συνέπειές του είναι αντίθετοι και αποφασισμένοι να αντιδράσουν, γεγονός που θα μας βρει συμπαρατεταγμένους. Υπάρχει η προσωπική σας δέσμευση για εξαίρεση της Θράκης από οποιοδήποτε σχεδίασμά δημιουργίας ή επέκτασης υφισταμένων δομών φιλοξενίας, έχει συσταθεί δε διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης. Ενέργειες σαν και αυτή στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, εάν υλοποιηθεί, υπονομεύουν ευθέως αυτή την πολιτική προσπάθεια και την αξιοπιστία των δεσμεύσεών σας.

Κύριε Υπουργέ Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Στρατιώτης, ο Αστυνομικός, ο λιμενικός όταν έχουν το “όπλο” τους στραμμένο μπροστά δεν πρέπει να ανησυχούν για την πλάτη τους. Μην ανοίγετε “κερκόπορτες” στα τείχη που έκτισαν, μη “ροκανίζετε το κλαδί που καθόμαστε”, μη δημιουργείτε ρήγματα στην εθνική ασφάλεια. Αναθεωρήστε την απόφαση, εάν έχει ληφθεί, και ξεκαθαρίστε τη σκέψη σας και την πολιτική που εισηγείστε. […] Δεν είμαστε Γερμανία ή Γαλλία να αντέχουμε αρκετές χιλιάδες μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες μη αφομοιουμένων μεταναστών. Επίσης οι Έλληνες συντάκτες της Συνθήκης δημιούργησαν στον Έβρο με τον πληθυσμιακό χαρακτήρα που προέβλεψαν ένα σημαντικό στρατηγικό ανάχωμα κατά πιθανής μελλοντικής απειλής εξ Ανατολών. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, σήμερα, 100 χρόνια μετά, που η απειλή αυτή πλέον έχει ξεδιπλωθεί ολοκάθαρα και η κατάθεση της Τουρκικής πρότασης για αναθεώρηση της Συνθήκης είναι στο τραπέζι, εμείς με τέτοιες ενέργειες να ρηγματώνουμε τα “αναχώματα”».

Απαντώντας άμεσα στην επιστολή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ και έδωσε διευκρινήσεις για την κυβερνητική θέση, σύμφωνα με την οποία – δεν πρόκειται για δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας, αλλά: «επέκταση υφισταμένου από 2016 ΚYT, ώστε σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις να μπορούν να καταγραφούν με ασφάλεια μεγαλύτερες αφίξεις από το συνηθισμένο που πιθανόν να δεχόταν η περιοχή».
Στη συνέχεια, μ΄ επιστολή προς την ΕΑΑΣ ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως: «παραμένει και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Θράκη. Ούτε, φυσικά, μεταφορά από άλλες περιοχές της πατρίδας μας προς το Φυλάκιο».

Διαδώστε: