“Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό”. Ακούστηκε χθες δια στόματος του πρωθυπουργού και το βιώνουμε καθημερινά όσο οδεύουμε προς την Εβδομάδα των Παθών. Με την πλειοψηφία των εκκλησιών να είναι βουβές, τη Θεία Κοινωνία να βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης, Ιεράρχες και Ιερείς να καλούνται να “προσαρμοστούν” σε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση και τους πιστούς να περιορίζουν την επαφή τους με την εκκλησία σε μία τηλεοπτική μετάδοση, στο άναμμα ενός κεριού ή την ατομική προσευχή.
Μέσα στο κλίμα αυτό, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε μία -ίσως- από τις πιο καθοριστικές συνεδριάσεις της ιστορίας της. Και συμφώνως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί η συνεδρίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Τι θα συζητηθεί στη ΔΙΣ
Πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία αναφέρουν ότι οι Ιεράρχες θα αποτιμήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις αναφορικά με τον τρόπο που τελεστούν οι Ιερές Ακολουθίες την Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα, με βάση τα περιοριστικά μέτρα, που από ό,τι όλα δείχνουν θα παραταθούν και μετά τις 11 Απριλίου.Επίσης, θα προταθεί από κάποιους Ιεράρχες να ζητήσουν εγγράφως από την πολιτεία και τις αρχές να μπει φραγμός στα σχόλια εναντίον της Θείας Κοινωνίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα συζητηθεί η κατάθεση πρότασης προς την κυβέρνηση να επιτρέψει να τελεστούν οι Θείες Ακολουθίες τη Μεγάλη Εβδομάδα σε όλες τις εκκλησίες, κεκλεισμένων των θυρών με ιερέα και ψάλτη .
Οι κινήσεις της κυβέρνησης
Αναφορικά με το τελευταίο φαίνεται ότι υπάρχει κάποια συνεννόηση με την κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον άφησε να διαφανεί η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.
«Θα εκδοθεί νέα απόφαση που θα αφορά και την Μεγάλη Εβδομάδα και έχουμε ακούσει το αίτημα για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. Δηλαδή για λειτουργίες που δεν θα επιτρέπονται πιστοί, θα μπορεί να υπάρχει ένας κληρικός και ένας ψάλτης ίσως» – τόνισε χαρακτηριστικά η Υπουργός Παιδείας.
Υπενθυμίζεται ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υπάρξει μία νέα εκστρατεία η οποία θα επεκτείνει το σύνθημα “Μένουμε Σπίτι” στο “Πάσχα στο Σπίτι”. Κι αυτό έχουν αρχίσει να το τονίζουν με κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, κατά την παραλαβή 13,5 εκατομμυρίων προστατευτικών μασκών από την Κίνα, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, αναφέρθηκε και στον φετινό εορτασμό του Πάσχα, σημειώνοντας πως: «Φέτος θα κάνουμε ένα διαφορετικό Πάσχα από αυτό το οποίο έχουμε συνηθίσει. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε αρνιά σε δημόσιο χώρο, θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας, αλλά θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε περισσότερο».
«Φέτος το Πάσχα δεν θα πάμε στο χωριό. Δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους. Φέτος το Πάσχα δεν θα πάμε στην Εκκλησία», τόνισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.
Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών τις ημέρες του Πάσχα τόνισε: «Φέτος γιορτάζουμε το Πάσχα από το σπίτι. Αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια να το γιορτάσουμε με τα ήθη, τα έθιμα και φυσικά την πίστη μας. Αξιολογούμε κάθε συζήτηση. Θα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε αυτό το ζητούμενο μέσα στις επόμενες ημέρες»
Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου
Την περασμένη Παρασκευή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος στο μήνυμά του αναφέρθηκε στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την Εκκλησία, αλλά και για το χρέος του καθενός από εμάς απέναντι στον συνάνθρωπο.
Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε ξεκάθαρα και για την ευθύνη του ανθρώπου, να προστατεύσει τα δημιουργήματα του Θεού άρα και την ίδια του τη ζωή και το όλο οικοσύστημα και ουσιαστικά μας έθεσε προ των ευθυνών μας.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην διαδρομή του Χριστιανού ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε σε αυτή την ευθύνη αφού ο ίδιος ρύπανε τον πλανήτη με καταστροφικό τρόπο, όπως τόνισε…
Αναφέρθηκε και στην ΔΙΣ λέγοντας ότι εξέφρασε προληπτικά την πρόνοια που οφείλει για τον δοκιμαζόμενο λαό από την αόρατη απειλή και τόνισε ότι απεφάσισε να απευθύνει έκκληση στο λαό να μείνει σπίτι του να προσευχηθεί
Ολοκληρώνοντας ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε με θαυμασμό σε όσους δίνουν μάχη για το συνάνθρωπο: «Παρακολουθώ με συγκίνηση τις προσπάθειες των γιατρών, νοσοκόμων εθελοντών»