Ως μια ιστορική ημέρα χαρακτηρίζουν την 4η Μαρτίου στη Γαλλία καθώς η χώρα έγινε η πρώτη στον κόσμο η οποία κατοχύρωσε συνταγματικά το “δικαίωμα” στην άμβλωση.
Σε μια εποχή εξελίξεων στο πεδίο των δικαιωμάτων, αλλά και ριζικής μεταβολής του ηθικού κώδικα απέναντι σε βασικές αρχές της ανθρώπινης υπάρξεως, η Γαλλία, δια της σχεδόν συντριπτικής πλειοψηφίας όσων ψήφισαν, επέλεξε την οδό της συνταγματικής κατοχύρωσης για ένα ζήτημα, αυτό της άμβλωσης, για το οποίο σε πολλά μέρη του κόσμου γίνεται αγώνας για να μην κυριαρχήσει στη συνείδηση των γυναικών ως μιας διέξοδος λύσης και λάβει ανεξέλεγκτη διάσταση προκαλώντας, όχι μόνο επιπτώσεις στην κοινωνία (π.χ. μείωση του πληθυσμού μιας χώρας), αλλά εγείροντας και μεγάλα ηθικά διλήμματα.
Πανηγυρισμοί για τη νίκη κινημάτων
Βουλευτές και γερουσιαστές στην Γαλλία ενέκριναν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (780 ψήφοι υπέρ, 72 κατά) την τροποποίηση του Συντάγματος που είχε προτείνει η κυβέρνηση.
Ωστόσο, η συνταγματική πλέον κατοχύρωση της άμβλωσης στην Γαλλία φαίνεται ότι είναι ακόμη μια νίκη κινημάτων που επενδύουν στην ισοπέδωση των αξιών, με τίμημα πολλές φορές και την νέα ζωή που ετοιμάζεται να πάρει την πρώτη της αναπνοή. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η απόφαση χαιρετίστηκε ως ιστορική από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, μολονότι επικρίθηκε έντονα από άλλες οργανώσεις που αντιτίθενται στην άμβλωση.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Γάλλου Πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ, στους βουλευτές και τους γερουσιαστές που συνεδρίασαν από κοινού στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, έξω από το Παρίσι, για να εγκρίνουν αυτήν την τροποποίηση του Συντάγματος. «Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για εσάς», είπε, επιβεβαιώνοντας βασικές αρχές της ατζέντας που έχουν υιοθετήσει διάφορα κινήματα.
Στο ίδιο μήκος και ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαιρέτισε ένα «παγκόσμιο μήνυμα» μετά την ψηφοφορία. «Ας γιορτάσουμε μαζί την ένταξη μιας νέας εγγυημένης ελευθερίας στο Σύνταγμα», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
“Ήττα για τα παιδιά που δεν θα γεννηθούν”
Η άμβλωση είναι νόμιμη στη Γαλλία από το 1974. Πενήντα χρόνια μετά γίνεται και άρθρο του συντάγματος της Γαλλίας. Η Πασκάλ Μορινιέρ, πρόεδρος της Ένωσης Καθολικών Οικογενειών, είπε ότι η ψηφοφορία ήταν μια ήττα για τους πολέμιους των αμβλώσεων. «Είναι επίσης ήττα για τις γυναίκες και, φυσικά, για όλα τα παιδιά που δεν θα γεννηθούν», πρόσθεσε.
Τα αποτελέσματα της συνταγματικής πρωτοτυπίας της Γαλλίας θα φανούν στο άμεσο μέλλον. Θα ανοίξει η πόρτα και για άλλες χώρες να μιμηθούν την χώρα του Διαφωτισμού ή η ανθρωπότητα θα θωρακίσει και άλλο το δικαίωμα του αγέννητου παιδιού να ζήσει; Η Ορθόδοξη Θεολογία έχει φροντίσει να δώσει απάντηση καθώς δεν αντιμετωπίζει το έμβρυο με κατακόρυφες τομές, κρίνοντας τι είναι σε κάθε συγκεκριμένη τη στιγμή (κύτταρο, μάζα κυττάρων, κ.ο.κ.), αλλά στη διαχρονική προοπτική της εξέλιξης που κρύβει μέσα του. Το έμβρυο από την στιγμή της γονιμοποίησης, κατά την οποία η γενετική προοπτική του, είναι δυνάμει άνθρωπος και πρόσωπο. Δεν υφίσταται σε καμία στιγμή διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο αυτές έννοιες για την ορθόδοξη θεολογία. Για την ορθόδοξη εκκλησία το έμβρυο τιμάται και προστατεύεται ως άνθρωπος από την στιγμή της γονιμοποιήσεως έως την στιγμή της γεννήσεως και η άμβλωση ως πράξη είναι απορριπτέα.
🇫🇷 FLASH – Scène de liesse au Trocadéro à l’annonce de l’inscription de l’IVG dans la Constitution. (via @porasflo) pic.twitter.com/XpQUL37Czi
— AlertesInfos (@AlertesInfos) March 4, 2024