07/02/2023 08/02/2023 Άμεση είναι η κινητοποίηση από τον Ορθόδοξο κόσμο με σκοπό την στήριξη των πληγέντων συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται στην Τουρκία και στη Συρία εξαιτίας των δύο φονικών σεισμών άνω των 7,5 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τις δύο χώρες την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι ο Aντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της...
07 Φεβρουαρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2023 - 5:32

Γέφυρα αλληλεγγύης και στήριξης από τον Ορθόδοξο κόσμο στους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία – Η άμεση κινητοποίηση και οι πρώτες πρωτοβουλίες

Διαδώστε:
Γέφυρα αλληλεγγύης και στήριξης από τον Ορθόδοξο κόσμο στους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία – Η άμεση κινητοποίηση και οι πρώτες πρωτοβουλίες

Άμεση είναι η κινητοποίηση από τον Ορθόδοξο κόσμο με σκοπό την στήριξη των πληγέντων συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται στην Τουρκία και στη Συρία εξαιτίας των δύο φονικών σεισμών άνω των 7,5 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τις δύο χώρες την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι ο Aντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 τραυματίστηκαν.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.932, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της χώρας, 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.449 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 1.120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες..

 

Πατριαρχείο Αντιοχείας: Παροχή βοήθειας στους πληγέντες στη Συρία


Κατόπιν έκκλησης του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, το Πατριαρχείο έχει συγκροτήσει μια ομάδα ανακούφισης με στόχο την παροχή έκτακτης βοήθειας σε όσους επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς στη Συρία, αλλά και την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων.

Η συγκεκριμένη ομάδα θα ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες των ενοριών, των εκκλησιών στις περιοχές της Αντιόχειας, της Αλεξανδρέττας, της Μερσίνης, του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λαττάκειας. Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι πάρα πολλοί Ορθόδοξοι ναοί έχουν υποστεί ζημιές ή ακόμα και κατέρρευσαν εξαιτίας του πρώτου μεγάλου σεισμού των 7,8 Ρίχτερ.

Μετά τον πρώτο σεισμό ακολούθησαν ισχυρής έντασης μετασεισμοί οι οποίοι προκάλεσαν περαιτέρω υλικές καταστροφές, αύξησαν των αριθμό των νεκρών και των τραυματιών και έσπειραν τον πανικό στους δρόμους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσοι επιθυμούν να παράσχουν βοήθεια είτε με χρηματική συνεισφορά ή με την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, μπορούν να επικοινωνήσουν με την ειδική ομάδα αρωγής:

  • Στη Συρία:

Τμήμα Οικουμενικών Σχέσεων και Ανάπτυξης – Αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος Shattahi
Διεύθυνση: Δαμασκός, Bab Sharqi, Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής
Τηλ: +963 11 5414490
Κινητό: +963 941 333850
Τραπεζική μεταφορά: Byblos Bank, αριθμός λογαριασμού: 2350203788008

  • Στο Λίβανο:

Ιερά Πατριαρχική Μονή Παναγίας Μπαλαμάντ – Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Γιακούμπ
Διεύθυνση: Ιερά Μονή Παναγίας Μπαλαμάντ, Κούρα, Βόρειος Λίβανος
Κινητό: +961 3 080550
Τραπεζική μεταφορά:
IBL Bank S. A. L. Υποκατάστημα: Balamand- Λίβανος
Κάτοχος λογαριασμού: Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και πάσης Ανατολής
Αριθμός λογαριασμού: 022 0023010220700026
IBAN: LB67005200220023010220700026
Κωδικός SWIFT: INLELBBE
Νόμισμα: USD

«Οποιαδήποτε συνεισφορά, όσο μικρή κι αν είναι, μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση πολλών από τα δεινά», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πατριαρχείο Αντιοχείας: Έκκληση για έκτακτη παροχή βοήθειας στους πληγέντες στη Συρία

 

Υλική βοήθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Τουρκία και Συρία

(Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης)

Στο πλευρό των δοκιμαζομένων ανθρώπων της Τουρκίας και της Συρίας βρίσκεται η Εκκλησία της Ελλάδος.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αποφασίσθηκε σε συντονισμό με την Ελληνική Πολιτεία και τις Διπλωματικές αρχές οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος να υποστηρίξουν έμπρακτα τους κατοίκους της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από το φονικό σεισμό και τους έντονους μετασεισμούς.

Παράλληλα, η Εκκλησία της Ελλάδος θα στείλει μηνύματα συμπαράστασης τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο όσο και στον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ Ιωάννη. Αντίστοιχες επιστολές θα αποσταλούν στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συνεχάρη τους Μητροπολίτες της Θράκης οι οποίοι από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν κάθε βοήθεια στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υλική βοήθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Τουρκία & Συρία – Επιστολές σε Οικουμενικό Πατριάρχη, Πατριάρχη Αντιοχείας, Ερντογάν και Άσαντ

 

Οι Μητροπολίτες της Θράκης κάνουν έκκληση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία και Συρία

Έκκληση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες συνανθρώπους μας από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και την ανατολική Συρία απευθύνουν οι τέσσερεις Μητροπολίτες της Θράκης με κοινή τους δήλωση.

Η συγκέντρωση των υλικών θα πραγματοποιείται καθημερινά από την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και ώρες 09:00-13:00 στα Γραφεία των Ιερών Μητροπόλεών, στο Διδυμότειχο, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Οι υπογράφοντες τέσσερεις Μητροπολίτες της Θράκης, απευθύνουμε έκκληση στους Χριστιανούς των Επαρχιών μας και σας καλούμε να εκδηλώσετε το Ευαγγελικό μας καθήκον και την ενεργή συμπαράστασή μας στους πληγέντες συνανθρώπους μας από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και την ανατολική Συρία.

Κατ’ αρχάς παρακαλούμε να εντείνετε τις προσευχές σας στον Θεό, ώστε να ανακουφίσει τον πόνο των πληγέντων από την απώλεια των συγγενών τους.

Στη συνέχεια, επειδή η αγάπη την οποία μας δίδαξε ο Χριστός, σύνορα δεν γνωρίζει, να συμπαρασταθούμε αλληλέγγυοι στους γείτονές μας, που ζουν αυτήν την τραγωδία, παραμερίζοντας κάθε διάκριση θρησκείας και εθνικότητος.

Κάνουμε έκκληση και ζητούμε την αρωγή όσων χριστιανών μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας, εμφιαλωμένων νερών και φαρμάκων, τα οποία θα στείλουμε στις πληγείσες περιοχές για την ανακούφιση των αναγκών των εμπερίστατων συνανθρώπων μας από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.

Η συγκέντρωση των υλικών θα πραγματοποιείται καθημερινά από σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και ώρες 09:00 -13:00 στα Γραφεία των Ιερών Μητροπόλεών μας, στο Διδυμότειχο, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή.

ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ

Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός στο ope.gr για την προσφορά Μητροπολιτών της Θράκης στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας

Συγκινημένος ο Μαρωνείας και Κομοτηνής μιλά στο ope.gr για την έμπρακτη στήριξη στους σεισμοπαθείς Τουρκίας και Συρίας

 

Έκκληση από τον Μητροπολίτη Ρόδου για τη συγκέντρωση βοήθειας για τους πληγέντες από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία-Συρία

Έκκληση στους Χριστιανούς να συμπαρασταθούν έμπρακτα στους πληγέντες που περνούν δραματικές ώρες μετά το φονικό σεισμό κάνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Σε Εγκύκλιο που εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα μακράς διαρκείας εκτός από χοιρινό, ρουχισμός και φάρμακα. «Επειδή, η αγάπη την οποία μας δίδαξε ο Χριστός, σύνορα δεν γνωρίζει, οφείλουμε να συμπαρασταθούμε αλληλέγγυοι στους γείτονες μας, που βιώνουν αυτήν την τραγωδία, παραμερίζοντας έτσι κάθε διάκριση θρησκείας και εθνικότητας» συμπληρώνει.

Αναλυτικά η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου:

Δια του παρόντος, απευθύνουμε έκκληση στους ευσεβείς Χριστιανούς της θεοσώστου επαρχίας μας και προτρέπουμε να εκδηλώσετε έμπρακτα το ευαγγελικό καθήκον και την ενεργή συμπαράσταση σας στους πληγέντες από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία-Συρία.

Επειδή, η αγάπη την οποία μας δίδαξε ο Χριστός, σύνορα δεν γνωρίζει, οφείλουμε να συμπαρασταθούμε αλληλέγγυοι στους γείτονες μας, που βιώνουν αυτήν την τραγωδία, παραμερίζοντας έτσι κάθε διάκριση θρησκείας και εθνικότητας.

Για τον λόγο αυτό, ζητούμε την αρωγή όσων Χριστιανών μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση συγκέντρωση ρουχισμού, τροφίμων μακράς διαρκείας (πχ κονσέρβες, όχι χοιρινό κρέας) και φαρμάκων, τα οποία θα σταλούν στις πληγείσες περιοχές για την ανακούφιση των αναγκών των σεισμοπαθών συνανθρώπων μας.

Τα προσφερόμενα είδη θα παραδίδονται καθημερινώς στα γραφεία του Βακούφ μεταξύ 08:30-14:30, μέχρι και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, στην παλαιά πόλη της Ρόδου, επί της οδού Θεοφιλίσκου και Παναιτίου 2.

Παρακαλούμε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα αυτό της Εκκλησίας.

Ευχόμαστε ο Θεός να σας ευλογεί πλουσιοπάροχα.

Μετά πατρικών ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΡΟΔΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΣ

 

Η Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου απευθύνει κάλεσμα στήριξης στους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία

Η Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «παρακαλεί τους ευσεβείς Χριστιανούς να προσεύχονται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όσων έφυγαν από τη ζωή εξαιτίας των καταστρεπτικών σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία κατά την 6η Φεβρουαρίου 2023, υπέρ αναρρώσεως των τραυματισμένων, υπέρ αποκαταστάσεως των αστέγων και υπέρ της επαναφοράς στην κανονική ζωή των υπολοίπων».

Επίσης προτρέπει κλήρο και λαό να προσφέρουν από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους, ότι μπορούν σε τρόφιμα μακράς διαρκείας, σε κλινοσκεπάσματα, σε είδη ατομικής υγιεινής και σε είδη ενδύσεως με σκοπό την στήριξη των πληγέντων συνανθρώπων μας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου:

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Κώου καί Νισύρου παρακαλεῖ τούς εὐσεβεῖς Χριστιανούς νά προσεύχονται ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν ὅσων ἔφυγαν ἀπό τή ζωή ἐξαιτίας τῶν καταστρεπτικῶν σεισμῶν πού ἔπληξαν τήν Τουρκία καί τή Συρία κατά τήν 6η Φεβρουαρίου 2023, ὑπέρ ἀναρρώσεως τῶν τραυματισμένων, ὑπέρ ἀποκαταστάσεως τῶν ἀστέγων καί ὑπέρ τῆς ἐπαναφορᾶς στήν κανονική ζωή τῶν ὑπολοίπων.

Ἐπίσης, προτρέπει ὅλους νά κάνουν πράξη τήν εὐαγγελική ἐντολή τῆς ἀγάπης καί νά προσφέρουν, ἀπό τό περίσσευμα ἤ τό ὑστέρημά τους, ὅ,τι μποροῦν σέ τρόφιμα μακρᾶς διαρκείας, σέ κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες, πετσέτες κ.λπ.), σέ εἴδη ἀτομικῆς ὑγιεινῆς (σαπούνια, μωρομάντηλα κ.λπ.) καί σέ εἴδη ἐνδύσεως (κουβέρτες, κασκόλ, κάλτσες, πουλόβερ κ.λπ.).

Τά προσφερόμενα εἴδη συγκεντρώνονται ἀπό τόν Σοφολογιώτατο Ἰμάμη Κῶ τόν κ. Ἰρφάν Τράμπα καί τό Βακούφ Κῶ στήν Αἴθουσα Τελετῶν τοῦ Πλατανίου (στό ἰσόγειο τῆς κατοικίας τοῦ Ἰμάμη) πλησίον τοῦ Τζαμιοῦ τοῦ Πλατανίου.

Τηλέφωνο Ἐπικοινωνίας: 6939618795

Ἄς προσευχηθοῦμε ὁ Πανάγαθος Θεός μας νά ἐλεεῖ τόν κόσμο του!

 

Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας: Είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία

Πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης και να αποσταλούν στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας έλαβε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος επισημαίνει ότι η ανθρωπιά και η αγάπη δεν έχουν όρια.

Ακολουθεί το ανακοινωθέν της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας:

Επειδή η αγάπη και η ανθρωπιά δεν έχουν όρια και δεν γνωρίζουν σύνορα, απέναντι στο καταστροφικό και ολέθριο κτύπημα του σεισμού στις γειτονικές χώρες, της Τουρκίας και της Συρίας, που σκόρπισε πολύ πόνο και θλίψη με τον θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας και αδελφών μας, η Ιερά Μητρόπολις Μεσσηνίας ξεκινά από σήμερα και μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, ιατροφαρμακευτικό και παραϊατρικό υλικό (γάζες, επιδέσμους, παυσίπονα, φυσιολογικούς ορούς, μάσκες, αντισηπτικά και γάντια μιας χρήσεως), καθαρά κλινοσκεπάσματα (σεντόνια και κουβέρτες) και ρούχα, κυρίως για μικρά παιδιά και για ηλικιωμένους, ως επίσης και συσκευασμένες τροφές (γάλατα εβαπορέ, τρόφιμα μακράς διαρκείας, δημητριακά, ζυμαρικά, ὄσπρια, ρύζι) και είδη ατομικής φροντίδας και υγιεινής.

Η συγκέντρωση όλων των παραπάνω ειδών θα γίνεται σε κάθε ενορία της πόλεως ή των χωριών, οι οποίες θα τα μεταφέρουν στους αποθηκευτικούς χώρους του Ασύλου Ανιάτων “Η ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ”, τις καθημερινές και ώρα 8:00 π.μ. – 2:00 μ.μ., για διαλογή και ταξινόμηση.

Έχοντας νωπά τα σημάδια του σεισμού στην πόλη της Καλαμάτας και στο νομό μας, προτρέπουμε όλους να ανταποκριθούν και εκδηλώσουν έμπρακτα με την συνεισφορά τους στις ανάγκες επιβίωσης των συνανθρώπων και αδελφών μας Τούρκων και Σύρων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων