Γενοκτονία: Οι χριστιανικοί πληθυσμοί αναμένουν δικαίωση
Η 9η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.
Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι στις 9 Δεκεμβρίου 1948 υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, με τη χώρα μας να κυρώνει τη σύμβαση και να την εντάσσει στο εσωτερικό της δίκαιο με το Ν.Δ. 3091 της 6/12 Οκτωβρίου 1954 (ΦΕΚ Α’ 250).
Η Γενοκτονία έναντι των χριστιανών του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Μέσης Ανατολής
Η Ελλάδα μέχρι και σήμερα περιμένει την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστησαν ο Ποντικός και Μικρασιατικός Ελληνισμός από τους Τούρκους. Καθώς πλησιάζουμε στο κατώφλι του 2022, οπότε και θα συμπληρωθούν εκατό χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντιου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εξόντωση υπήρξε προϊόν του ακραία μισαλλόδοξου εθνικισμού των Νεοτούρκων. Συστηματικά προσπάθησαν να εκτουρκίσουν ολοκληρωτικά τη Μικρά Ασία, μια πολιτική που συνέχισαν και οι Κεμαλιστές. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: ενώ τις παραμονές του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου το ποσοστό των Χριστιανών κατοίκων της Μικράς Ασίας έφθανε το 25%, αυτό έπεσε κάτω από το 1% μέσα στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν.
Η Γενοκτονία όλων των χριστιανών της Ανατολής από το Οθωμανικό κράτος και την Τουρκία, παραμένουν χωρίς τιμωρία μέχρι και σήμερα, με τις πιθανότητες της επανάληψής τους να ελλοχεύουν. Ωστόσο, η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, δημιουργεί νέες ευνοϊκές συνθήκες για τη διεθνή αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της συνολικής καταδίκης των εγκλημάτων των Νεοτούρκων και των διαδόχων τους στη Μικρά Ασία. Η αναγνώριση του παρελθόντος και η καταδίκη των εγκλημάτων του είναι προϋπόθεση για τη μη επανάληψή τους.
Δυστυχώς όμως η, επί δεκαετίες, απροθυμία ή διστακτικότητα των κυβερνήσεων της Δύσης να αναγνωρίσουν τα γεγονότα αυτά ως Γενοκτονία, έχει ως αποτέλεσμα η σύγχρονη Τουρκία, όχι μόνο να μην δείχνει μεταμελημένη για τα ιστορικά εγκλήματα του παρελθόντος, αλλά να επιδιώκει να τα δικαιώσει, προωθώντας τα νεοοθωμανικά της οράματα, και μάλιστα με μεθόδους βίας και απειλών. Σε μια κρίσιμη χρονική καμπή για το εσωτερικό της Τουρκίας η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Νεοτούρκων και των διαδόχων τους σε βάρος των Χριστιανών της Μικράς Ασίας αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των ίδιων των Τούρκων πολιτών.
Ποιος είναι ο στόχος της ημέρας
Βασικός στόχος της ημέρας είναι από τη μία να ενημερωθούν οι πολίτες για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σύμβασης και από την άλλη να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές στα θύματα των γενοκτονιών.
Τι είναι και πώς ορίζεται η γενοκτονία, σύμφωνα με την σχετική αναφορά του διεθνούς Οργανισμού (ΟΗΕ);
«Γενοκτονία νοείται οιαδήποτε εκ των κατωτέρω πράξεων, ενεργουμένη με την πρόθεσιν ολικής ή μερικής καταστροφής ομάδος, εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής, ως τοιαύτης:
1) Φόνος των μελών της ομάδος.
2) Σοβαρά βλάβη της σωματικής ή διανοητικής ακεραιότητος των μελών της ομάδος.
3) Εκ προθέσεως υποβολή της ομάδος εις συνθήκας διαβιώσεως δυναμένας να επιφέρωσιν την πλήρη ή την μερικήν σωματικήν καταστροφήν αυτής.
4) Μέτρα αποβλέποντα εις την παρεμπόδισιν των γεννήσεως εις τους κόλπους ωρισμένης ομάδος.
5) Αναγκαστική μεταφορά παίδων μιας ομάδος εις ετέραν ομάδα.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.