Επικαιρότητα
12 Μαΐου, 2024

Γεραπετρίτης: Η Μονή της Χώρας έχει έναν υψηλότατο συμβολισμό για την Ελλάδα

Διαδώστε:

Την απογοήτευσή τους για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί συνεχίζουν να εκφράζουν Έλληνες αξιωματούχοι λίγες ώρες πριν τη συνάντηση την Δευτέρα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. 

Σε συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ρωτήθηκε και για το ζήτημα αυτό και το κατά πόσο πιστεύει ότι είναι μία κίνηση η οποία ευνοεί τη τη συζήτηση με την Τουρκία λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού αυτή.

“Κατ’ αρχάς να επισημάνουμε ότι η απόφαση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε λατρευτικό χώρο, σε τζαμί, έχει ληφθεί ήδη από το 2020 και πλέον ανακοινώθηκε η υλοποίησή της, όπως και σε περίπου 200 άλλα σχετικά μνημεία στην Τουρκία. Η θέση μας είναι σαφής. Είναι απογοητευτικό στη φάση στην οποία βρισκόμαστε, σε μία φάση που προσπαθούμε να χτίσουμε εμπιστοσύνη και αμοιβαία κατανόηση, να έχουμε τέτοια γεγονότα. Και τούτο, διότι αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Μονή της Χώρας έχει έναν υψηλότατο συμβολισμό για την Ελλάδα, έχει όμως μία αυταξία και για την πολιτιστική Οικουμένη. Αποτελεί ένα βυζαντινό μνημείο απαράμιλλης αξίας και η αλλοίωση του οικουμενικού της χαρακτήρα αποτελεί ένα σφάλμα το οποίο δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί”, απάντησε.

Διαδώστε: