Επικαιρότητα
16 Ιουνίου, 2023

Γκουτέρες για ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου: “Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό”

Διαδώστε:

Να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου επιχείρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε την Ευρώπη να ενωθεί ώστε να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέψει να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα στο μέλλον.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο ατύχημα».

Από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου εξελίσσεται το ναυάγιο

Σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου εξελίσσεται το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Οι ελπίδες για επιζώντες σβήνουν καθώς, τις τελευταίες 24 ώρες δεν έχει βρεθεί ούτε ένας, με τους άνδρες του Λιμενικού να ανασύρουν από τη θάλασσα μόνο πτώματα. Παράλληλα, ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, με μαρτυρίες επιζώντων να κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα μέσα στο σκάφος που βυθίστηκε – μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία πλέον φοβούνται ότι το αλιευτικό παρέσυρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες που βρισκόταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του.

Διαδώστε: