Το Έβδομο Διεθνές Συμπόσιο της Δ.Ε.Ο.Δ., με τίτλο «Ο ´Ανθρωπος κατά την Εικόνα του Θεού», διοργανώθηκε στο Παραλίμνι της Κύπρου από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου 2024, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Γεωργίου. Η ακαδημαϊκή αυτή εκδήλωση κατέστη δυνατή με την ευγενική φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν στους χώρους της παραπάνω Ιεράς Μητροπόλεως.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της Ενώσεως π. Πορφύριος Georgi, Καθηγητής Δογματικής και Συστηματικής Θεολογίας του Ινστιτούτου Θεολογίας του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, του Πανεπιστημίου Balamand του Λιβάνου, ανέφερε ότι: «Οι διεθνείς συναντήσεις μας είναι πρωτοβουλίες που έχουν ως σκοπό να προσφέρουν μια ευκαιρία συνάντησης στουςορθοδόξους δογματολόγους,οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Οι εν λόγῳ θεολόγοι διακονούν τις τοπικές εκκλησίες τους με το χάρισμα της γνώσης, του λόγου και της ακαδημαϊκής έρευνας καθώς και με τηνοξυδέρκεια που τους χορηγήθηκε από τον Θεό να εργαστούν για τη Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Του Εκκλησία με πνεύμα ακεραιότητας, επαγρύπνησης, ακρίβειας και διαφάνειας. Για τον λόγο αυτό, η Ένωσή μας συγκεντρώνει καθηγητές και ειδικούς στη Δογματική Θεολογία από αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στο Λίβανο, στη Ρουμανία, στη Ρωσία, στη Σερβία, στα Σκόπια, στην Ελβετία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Η.Π.Α., με την προοπτική να ενταχθούν σε αυτήν περισσότερα μέλη και από άλλες χώρες, ώστε,όσο μας επιτρέπει ο Παντοδύναμος Κύριος, η Ορθοδοξία να εκπροσωπείται απόολόκληρο τον κόσμο».
Ο π. Πορφύριος επεσήμανε την επικαιρότητα του θέματος της παρούσας διάσκεψης, τονίζοντας ότι «το 7ο συνέδριό μας αποκτά εξαιρετική σημασία για την απάντηση σε κρίσιμα ερωτήματα και προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι ανθρώπινες κοινωνίες στις μέρες μας σε όλο τον πλανήτη και που θέτουν σε αμφισβήτηση σταθερές αξίες και πεποιθήσεις,οι οποίεςγια τόσα χρόνια παρείχαν στη ζωή μας σαφή προσανατολισμό και στέρεες πεποιθήσεις σχετικά με το νόημα της ανθρώπινης ζωής, την οικογένεια και τα συστατικά της, την ταυτότητα του φύλου, το ανθρώπινο σώμα, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τον πόνο, την ευτυχία, την ομορφιά και για μια ακόμη φορά το νόημα της ανθρωπίνης ελευθερίας, τις παραμέτρους και τους ορίζοντές της». Ανακοίνωσε επίσης την κυκλοφορία του 6ου Τόμου της σειράς των Πρακτικώντου Συνεδρίου με τίτλο: «Το Εσχατολογικό Όραμα της Ορθοδόξου Θεολογίας», το οποίο φιλοξενήθηκε από το Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας «Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός»του Πανεπιστημίου Balamand, τον Ιούνιο του 2018.
Στο Συμπόσιο συμμετείχαν τα ακόλουθα μέλη της Δ.Ε.Ο.Δ.:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κραϊόβας κ. Ειρηναίος, ο π. Πορφύριος Fadi (Πρόεδρος της Δ.Ε.Ο.Δ., Μπαλαμάντ), ο π. Ioan Tulcan (Πρώην Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Ο.Δ. και Επίτιμος Πρόεδρος αυτής, Αράντ), ο π. Ştefan Buchiu (Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Ο.Δ., Βουκουρέστι), η Δρ. Μαρίνα Κολοβοπούλου (Νεοεκλεγείσα Αντιπρόεδρος της Ένωσης, Αθήνα), ο Δρ. Νικόλαος Ξιώνης (Αθήνα), ο π. Cristinel Ioja (Aράντ), ο Δρ. Σταύρος Γιαγκάζογλου (Αθήνα), ο Αρχιμ. Nathanael Neacsu (Ιάσιο), ο Δρ. Ιωάννης Καμίνης (Σόφια), ο Δρ. Ion Croitoru (Ταργκόβιστε), ο π. Phillip LeMasters (Τέξας), ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης (Βόλος), ο Αρχιμ. Αμφιλόχιος Μίλτος (Βόλος), ο Δρ. Αχιλλέας Δελλόπουλος (Αθήνα), ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος (Ιωάννινα), οπ. Mihai Burlacu (Βουκουρέστι), ο Δρ. Γεώργιος Παναγόπουλος (Αθήνα, Καλιφόρνια), ο Δρ. Θεόφιλος Αμπατζίδης (Βόλος), ο π. Aurel Mihai (Βουκουρέστι), ο π. Dumitru Megheşan (Οράντεα), ο π. Σάββας Kokudev (Σόφια), ο Δρ. Alexandru Malureanu (Βουκουρέστι), ο π. Nicolae Mosoiu (Σιμπίου), ο π. Sorin-Grigore Vulcanescu (Κραϊόβα), ο Δρ. Ilche Micevski-Ignat (Σκόπια), ο Δρ. Lucian Bot (Κραϊόβα), ο π. Filip Albu (Αράντ), ο π. Νικόλαος Παπαντωνίου (Παραλίμνι).
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη χαρά τους για την εκλογή της Καθηγήτριας κ. Μαρίνας Κολοβοπούλου ως Αντιπροέδρου της Ενώσεως και πρότειναν ομόφωνα τον π. Ioan Tulcan ως Επίτιμο Πρόεδρο αυτής.
Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, οι συμμετέχοντες του Συμποσίου πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή της Εκκλησίας της Κύπρου στη Λευκωσία. Τους υποδέχθηκαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος και ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου καθώς και τον παλαιό και τόν νέο Καθεδρικό Ναό της Λευκωσίας.
Στο τέλος της τριήμερης εργασίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ανακοίνωση του 7ου Συμποσίου της Διεθνούς Ενώσεως Ορθοδόξων Δογματολόγων
Κατά την παρουσίαση των εισηγήσεων τονίστηκε ότι ο άνθρωπος ως δημιούργημα του Τριαδικού Θεού, ο οποίος είναι η πληρότητα της αγαθότητος, της ζωής, της αγάπης και της τελειότητος, αποτελεί εικόνα του θείου Λόγου. Μέσα από αντίστοιχες προσεγγίσεις της πατερικής διδασκαλίας (Μ. Αθανασίου, Καππαδοκών Πατέρων, Κυρίλλου Αλεξανδρείας, Ιωάννη Χρυσοστόμου, Μαξίμου του Ομολογητού, Ιωάννου Δαμασκηνού, Συμεών Νέου Θεολόγου, Γρηγορίου Παλαμά κ.ά.), καθώς και της ασκητικής παραδόσεως (Ωριγένους, Ευαγρίου Ποντικού, Μακαρίου του Αιγυπτίου κ.ά.), παρουσιάστηκαν πτυχές της θεολογικής ανθρωπολογίας της Εκκλησίας, οι οποίες, ωστόσο, δεν μπορούν να κατανοηθούν ανεξάρτητα από την Τριαδολογία, τη Χριστολογία, τη διδασκαλία περί της δημιουργίας, την Εκκλησιολογία και την Εσχατολογία. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η ενότητα της ανθρωπίνης φύσεως αποτελεί την προοπτική, στην οποία αποκαλύπτεται η μυστηριακή φύση του γάμου ως ένωση ανδρός και γυναικός και οι οποίοι από κοινού αποτελούν ένα σώμα εν Χριστώ, αποκλείοντας κάθε άλλη μορφή σχέσης που προτείνεται ως «γαμική σχέση»
Με την έλευση της μετανεωτερικότητος και των δεδομένων της ψηφιακής και τεχνολογικής επαναστάσεως των τελευταίων δεκαετιών εμφανίστηκαν τύποι ανθρωπολογίας, που είναι δυνατόν να αποδομήσουν την ανθρώπινη φύση, ενώ παρουσιάζουν τον άνθρωπο ως «δημιούργημα της δικής του θελήσεως». Αυτές οι τάσεις καταλήγουν σε ειδωλολατρικές θεάσεις του κόσμου.
Οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως προκύπτουν από τη σύγχρονη έρευνα στους τομείς της φυσικής, της βιολογίας και των άλλων σχετικών επιστημών, δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως απειλή για τη θεολογία της Εκκλησίας και ιδιαίτερα για τη δημιουργική σχέση μεταξύ Θεού και κόσμου, δεδομένου ότι δεν αγγίζουν τις πιο βασικές προϋποθέσεις της Ορθόδοξης ανθρωπολογίας, καθώς σύνολη η δημιουργία εξαρτάται από τη ζωοποιό θεία ενέργεια της Μίας Αγίας Τριάδος.
Φυσικά, η αντιμετώπιση καθενός από αυτά τα προβλήματα προκαλεί δυσκολίες στη σύγχρονη ανθρωπότητα και πρέπει να εξεταστούν από τη Θεολογία, όχι διότι επηρεάζουν τα στοιχεία της κατ´ εικόνα του Θεού δημιουργίας του ανθρώπου, αλλά ως συμβολή στο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι της κοινωνίας και ολόκληρης της δημιουργίας. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, απόψεις και τοποθετήσεις θεολόγων του 20ου αιώνα (Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, Μητροπολίτη Ιωάννη Ζηζιούλα, Μητροπολίτη Κάλλιστου Ware, π. George Florovsky, π. Dumitru Staniloae, Vladimir Lossky, π. Ιωάννου Ρωμανίδη, π. André Scrima κ.ά.), αποτέλεσαν το έδαφος για γόνιμο προβληματισμό και ανάλυση των θεμάτων που αφορούν στην ανθρώπινη φύση, στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων και στην ανθρώπινη επικοινωνία.
Κλείνοντας το Συμπόσιο, όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν όχι μόνο την αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό που συνεχίζει να υποφέρει από την κατοχή της πατρίδας του, αλλά και την ελπίδα τους να επιστρέψει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, με τη βοήθεια του Παντοδυνάμου Θεού, στην έδρα του προκατόχου του, Αγίου Επιφανίου Σαλαμίνος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Διεθνούς Ενώσεως Ορθοδόξων Δογματολόγων
Ο πρόεδρος
Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος Πορφύριος Fadi, Καθηγητής
Οι Αντιπρόεδροι
Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος ȘtefanBuchiu, Καθηγητής
Ελλογιμοτάτη κ. Μαρίνα Κολοβοπούλου, Καθηγήτρια