01/08/2023 01/08/2023 Το πιο καθοριστικό βήμα στην πορεία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετά την ενηλικίωσή τους αποτελεί η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη, η οποία αφορά στη δημιουργία του HELIOS JUNIOR. Το HELIOS JUNIOR  αποτελεί ένα πρωτοποριακό νέο πρόγραμμα για 2.000 πρώην ασυνόδευτους ανήλικους που έχουν ενηλικιωθεί. Ο...
01 Αυγούστου, 2023 - 16:27
Τελευταία ενημέρωση: 01/08/2023 - 16:32

HELIOS JUNIOR για 2.000 παιδιά: Ένα ακόμη πρωτοποριακό πρόγραμμα για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους

Διαδώστε:
HELIOS JUNIOR για 2.000 παιδιά: Ένα ακόμη πρωτοποριακό πρόγραμμα για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους

Το πιο καθοριστικό βήμα στην πορεία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετά την ενηλικίωσή τους αποτελεί η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη, η οποία αφορά στη δημιουργία του HELIOS JUNIOR.

Το HELIOS JUNIOR  αποτελεί ένα πρωτοποριακό νέο πρόγραμμα για 2.000 πρώην ασυνόδευτους ανήλικους που έχουν ενηλικιωθεί.

Ο ειδικά προσαρμοσμένος αυτός μηχανισμός, που δημιουργείται με πρωτοβουλία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη, αποτελεί την ολοκλήρωση σειράς δράσεων για την προστασία των παιδιών αυτών. Μια προστασία που με υποδειγματικό τρόπο καθοδηγείται και παρακολουθείται από την Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, όπου έχει ενταχθεί η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η οποία δημιουργήθηκε το 2020 με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην προετοιμασία του σχεδίου σημαντική υπήρξε η συμβολή και της πρώτης Ειδικής Γραμματέως Ειρήνης Αγαπηδάκη, καθώς και του διαδόχου της Ηρακλή Μοσκώφ, Γενικού Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.

Τελικός στόχος είναι η διευκόλυνση ένταξης στην αγορά εργασίας αυτής της ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας και η ανεξάρτητη διαβίωσή τους, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική συνοχή και στην προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, όπως προβλέπεται και στη νέα Εθνική Στρατηγική Ένταξης που η κ. Βούλτεψη παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2021.

Η δράση, που θα υλοποιηθεί με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΜΕ – Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης) και αφορά νέους από 18 ως 21 ετών, έρχεται να ενισχύσει στην πράξη το νέο νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου η παραμονή στην χώρα των πρώην ασυνόδευτων ανηλίκων συνδέεται με την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα παιδιά αυτά αποκτούν δεκαετή άδεια παραμονής εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχώς τρία χρόνια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως τα 23 τους χρόνια.

«Μοιάζει για το τέλος του ταξιδιού, αλλά είναι μόνο η αρχή», δήλωσε η κ. Βούλτεψη. «Για όλους εμάς στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο συνδυασμός της προστασίας των ευάλωτων, των τοπικών κοινωνιών και της κοινωνικής συνοχής, αποτελεί στρατηγικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων