«Πώς προτίθεται να αντιδράσει η χώρα μας στη διαφαινόμενη μη έκδοση πορίσματος από τις δικαστικές αρχές της Αλβανίας για τις συνθήκες δολοφονίας του Έλληνα υπηκόου Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου 2018;».
Λαμβάνοντας υπόψη την εξ αρχής αρνητική στάση των αλβανικών αρχών στην διαλεύκανση των συνθηκών που διαπράχθηκε η δολοφονία του ομογενούς, την προσπάθεια να παρουσιαστεί το θύμα ως “εξτρεμιστής” και τις αδικαιολόγητες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην εξέταση της υπόθεσης, εύλογα εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την απόδοση δικαιοσύνης.
Δυστυχώς, από την εν γένει στάση του αλβανικού κράτους, που ασκεί πιέσεις στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με προφανή σκοπό να κάμψει το φρόνημα τους ή και να τους αναγκάσει σε φυγή από τον τόπο τους, συνάγεται ότι η πλέον πιθανή εξέλιξη είναι το “κουκούλωμα” της υπόθεσης».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «εκ μέρους της Ελλάδας, υπήκοος της οποίας ήταν ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, η στάση αυτή της γείτονος χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν νοείται μια χώρα η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στους κόλπους της ΕΕ να μην σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες ενός κράτους δικαίου. Επιπλέον, η απόδοση δικαιοσύνης συνιστά αυτονόητη πράξη ηθικής δικαίωσης για τους συγγενείς του άτυχου νέου».
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει ότι “η διαλεύκανση των συνθηκών, υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο ομογενής και Έλληνας πολίτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο από τον Οκτώβριο 2018 παρακολουθεί στενά το θέμα και το εγείρει και προς τους διεθνείς μας εταίρους. Είναι προφανές, ότι οι αλβανικές Αρχές έχουν καθυστερήσει σημαντικά να ολοκληρώσουν την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση αυτή. Και τούτο επισημαίνεται προς την αλβανική πλευρά με κάθε ευκαιρία. Σε όλες τις σχετικές επαφές μας, τονίζουμε ότι η διαδικασία διερεύνησης του θανάσιμου τραυματισμού του Έλληνα ομογενούς, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να αποτυπώσει με σαφήνεια τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Τούτο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκατασταθεί το κλονισμένο, μετά και το συγκεκριμένο περιστατικό, αίσθημα ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενώ θα συμβάλει και στη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς μας σχέσεις με τα Τίρανα. Βεβαίως, δεν παραλείπουμε να επισημαίνουμε ότι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής συναρτάται άμεσα με την αποτελεσματική λειτουργία του Κράτους Δικαίου στη γειτονική χώρα, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας”.