Την αμέριστη στήριξή της εκφράζει προς το έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας η Ελλάδα, όπου ακούγεται η φωνή της, όπως επιβεβαιώθηκε το Σαββατοκύριακο από τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν Έλληνες Βουλευτές, μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και κατά τη διάρκεια της παρασημοφόρησης του Έλληνα Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιάς, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’.
Ικανοποίηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Τη διαβεβαίωση ότι «η Ελληνική Πολιτεία παραμένει σταθερός αρωγός και συμπαραστάτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για το ιεραποστολικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό και εκπαιδευτικό έργο σε πολύ δύσκολες συνθήκες», εξέφρασε χθες ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την παρασημοφόρησή του με τον Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου ευχόμενος όπως “η Αλεξανδρινή Εκκλησία παραμείνει Φάρος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και ως γέφυρα επικοινωνίας των πολιτισμών”.
Η κίνηση αυτή έγινε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο ως έκφραση προσωπικής του ευγνωμοσύνης, αλλά και όλης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, για τους αγώνες του κ. Χαρδαλιά για τον άνθρωπο που κατέβαλε εναντίον του κορωνοϊού και των πολλών θεομηνιών που έπληξαν την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. «Εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη μου προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητροτάκη και σκεφτόμενος τη δική σας αγωνία, τις προσπάθειές σας και τα μερόνυχτα που μείνατε άγρυπνος, με το στρατό και την Πυροσβεστική, δεχτείτε σας παρακαλώ αυτό το δώρο, αυτήν την τιμητική διάκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
Ακολούθως εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων που προωθεί η Ελλάδα με αφρικανικές χώρες. Και αυτό διότι πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στη Γκάνα και την Ρουάντα, με στόχο την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων με αυτές τις χώρες. “Ευχαριστώ την Ελληνική Πολιτεία που αφουγκράστηκε τους αναστεναγμούς μου και ήδη ρίχνει βλέμμα αγάπης προς την ήπειρο του μέλλοντος που είναι η Αφρική”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
Θερμή υποδοχή των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας
«Εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, να σας συγχαρώ για όλα όσα κάνετε για τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας και τον ελληνισμό της Αιγύπτου, που παραμένει πάντα μέσα στην καρδιά μας», δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση να βρισκόμαστε εδώ», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά με τους Αιγυπτίους αδελφούς μας για την ειρήνη, όμως μέσα από μία διπλωματία που επιβάλλει συνεργασίες, συνέργειες, συμμαχίες, συνεκπαιδεύσεις, κοινές ασκήσεις. Παραμένουμε δύο χώρες με εξαιρετικό πολιτισμό, σύμμαχοι απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν με εμμονικά και ηγεμονικά αιτήματα παράλογων διεκδικήσεων να συμπεριφέρονται σαν ταραξίες της περιοχής. Μαζί με την Αίγυπτο, μαζί με την Κύπρο, μαζί με όλες τις δυνάμεις, οι οποίες πιστεύουν πραγματικά στις συνεργασίες των λαών, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε σκληρά, έτσι ώστε να παραμείνει η Ανατολική Μεσόγειος πυλώνας σταθερότητας, πυλώνας ειρήνης, για το καλό των λαών μας».
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ελληνικής Αλεξάνδρειας χαιρέτισαν στο πρόσωπο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Με την ευχή να ανοίξουν και πάλι οι πύλες της Χάλκης
Στην Κωνσταντινούπολη για την θρονική εορτή του Αποστόλου Ανδρέα και τα 30 χρόνια πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, βρίσκεται η Ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Πρώτος σταθμός των μελών υπήρξε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αναστολή της λειτουργίας της, όπου τους υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος αυτής, Θεοφιολέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής, και ξεναγήθηκε στην εμβληματική της βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσονται παλαίτυπα, με το παλαιότερο, όπως ειπώθηκε, να χρονολογείται από το 1496.
Στην σύντομή ομιλία του ο κ. Χαρακόπουλους υπογράμμισε ότι πλέον έχει έρθει η ώρα η εμβληματική αυτή Σχολή να ανοίξει και πάλι τις πύλες της. “Ως Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ και διερμηνεύοντας τα αισθήματα των συναδέλφων της ελληνικής αντιπροσωπείας, θέλω να γνωρίζετε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της Οργάνωσής μας για τη διεθνή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το ζήτημα της Χάλκης. Εύχομαι και ελπίζω, με την βοήθεια του Θεού, να αρθούν τα εμπόδια και σύντομα η Σχολή να ανοίξει και πάλι τις πύλες της για να επιτελέσει τον ανεκτίμητο εκπαιδευτικό και πνευματικό της ρόλο. Είθε το ποθούμενο να γίνει επί των ημερών του νυν Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που εργάστηκε όσο κανένας άλλος για την άρση αυτής της αδικίας”.
Φωτογραφία αρχείου/ Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας